Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: Pieluszki wielorazowe a prawidłowe chodzenie

Chustomanka Awatar margolcia1006
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Pieluszki wielorazowe a prawidłowe chodzenie

Dziewczyny mam pewien dylemat i mam nadzieję że tutaj rozwiejecie moje wątpliwości

Zauważyłam, że kiedy moja córcia ma na sobie pieluszke wielorazową to bardzo szeroko rozstawia nóżki. Trochę przypomina to chód kaczki Pierwotnie myślałam że tak ma być (bo np. przy szerzej rozstawionych nóżkach lepiej wychwycić równowagę) ale jak jej zdejmę pieluszkę to już chodzi normalnie.
    No i teraz zaczęłam się martwić czy przez te szerokie pieluchy w kroku nie wyrobi sobie złego nawyku chodzenia? Może macie jakąś wiedzę na ten temat?
    Jak to jest u Waszych skarbów?

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

99, jeśli nie 100% osób z mojego pokolenia wychowanych jest na wielo. Sama sobie odpowiedz na swoje pytanie

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustofanka

Domyślnie

była jakiś czas temu z moim synkiem na kontroli (profilaktycznie bo ma przewrażliwionych rodziców) u ortopedy-rehabilitanta (to nie jest lekarz, ale mgr po rehabilitacji) i powiedział, że by jak dziecko zacznie więcej chodzić to kupować mu o rozmiar mniejsze pieluszki, nie mówiłam mu wtedy o wielo ale to samo się odnosi do nich, mam kilka różnych rodzajów pieluch i zdecydowanie preferuję te węższe do chodzenia, a szersze na sen i ewentualnie spacer. min z tego względu zrezygnowałam z dużych formowanek i otulacza. ale jestem lekko/średnio zwichnięta więc jest duża szansa że przesadzam.

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

jak byłam z Nikodemem mniej więcej rocznym w CZD w pampersie - a problemem było, ze dziwnie ustawia nogi jak siedzi , a przy raczkowaniu mu się rozjeżdżają dowiedziałam się, że w jednorazówce napełnionej, przypominającej bułę dziecko nie ma szans na prawidłowy rozwój-należy zmienić po każdy siknięciu. A ja się cieszyłam, ze znalazłam pieluchy, ktore nieuczulają dziecka. I tak szybko wróciliśmy na wielo,a rehabilitacja okazała się zbędna.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erithacus Zobacz posta
    99, jeśli nie 100% osób z mojego pokolenia wychowanych jest na wielo. Sama sobie odpowiedz na swoje pytanie
    Otóż to

Inna sprawa - może ją te pieluszki po prostu ocierają albo drażnią? Może kup jakieś węższe w kroku albo zakładając zwróć uwagę na ułożenie pieluszki?
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    Może kup jakieś węższe w kroku albo zakładając zwróć uwagę na ułożenie pieluszki?
    O właśnie. Po założeniu pieluszki trzeba ją tak jakby ściągnąć w kroku, żeby krawędzie weszły w pachwiny. I to powinno się robić nie tylko z wielo, ale też z pampersami.

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Niektóre pieluszki da się "ściągnąć" w kroku a niektóre nie za bardzo Najlepiej dogadujemy się pod tym względem z IB najgorzej z tanimi minkee Poza tym moja córcia to chuderlak - waży niespełna 8 kg a ma prawie 11 miesięcy

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

Moja chodzi tak samo w pieluchach jak i bez, czyli jescze dosc szeroko, ale w prownaniu z poczatkami to juz znacznie blizej stawia nogi. A mam naprawde waskie w kroku wielo. Z tym, ze mloda dopiero chodzi od miesiaca, inne dzieci poczatkujace, ktore ja widzialam, chodza tak samo
    http://www.przytulmniemamo.pl/

Malinowka wrzesien 2009

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Malina a które pieluszki są wąskie w kroku oprócz IB?

Chustofanka

Domyślnie

z tych co ja mam to FB i BG sa porównywalne do IB

Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

IB są wąskie ale sztywne. Wszystkie pozostałe kieszonki (no, może poza Wonderoosem) maja podobną szerokość i jeśli włoży się do środka jedną wkładkę z mikrofibry, to bardzo łatwo je właśnie zwęzić w kroku, bo są miękkie. Ja wolę dać do środka jedną wkładkę i częściej przebierać, niż pakować za dużo między nogi. Na dzień oczywiście. Ale w nocy mój i tak śpi z rozkraczonymi nogami, więc mogę napakować więcej i mu nie przeszkadza.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margolcia1006 Zobacz posta
    Malina a które pieluszki są wąskie w kroku oprócz IB?
    ja nie malina, ale wg mnie waskie w kroku sa jeszcze mini lale i bambooty. a jesli chodzi o minky to chyba cushie tushies, porownujac je oczywiscie to innych "minkowych" pieluszek
    ---------------------------------
    Olek _2007 i Emilka_2009

Uprawnienia umieszczania postów