Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Noworodek w kółkowej/pouchu

Domyślnie Noworodek w kółkowej/pouchu

Jeśli to zły dział, to proszę o przeniesienie do właściwego.
    Kupiłam poucha(dzięki Kammik ) i czekam na kółkową. Planuję w przyszłości zaopatrzyć się w tkaną, ale póki co, to dla mnie zbyt duży wydatek, nie wiem też, czy polubię chustowanie. Chciałam jednak od początku spróbować. Planowałam poucha używać w domu, a kółkową na wyjścia(możliwość regulacji, więc m. też mógłby nosić). Skoro noworodek, to wydawało mi się, że pozycja kołyskowa będzie ok. A dzisiaj natknęłam się na jakąś chustową stronę(chyba którejś forumki), gdzie było jak byk napisane, że w pouchu, to noworodków absolutnie nie wolno nosić w pozycji kołyskowej, a w kółkowej tylko sporadycznie. I w kropce jestem.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

można - ALE! o ile bioderka są ok i nie ma dysplazji... i trzeba się naumieć (zresztą jak wszystko) plus kontrolować przygiecie bródki dziecka do klatki piersiowej...
    pouch dobrze dobrany, nie zasłaniający twarzyczki dziecka, czujna mama, właściwe ułożenie - no generalnie jest dużo ALE więc jednak łatwiej napisać najpierw że nie można a potem ewentualnie omawiać warunki "no chyba ze" niż pozwolić na takie noszenie bez wiedzy na ten temat...

zaraz się odezwą dziewczyny które tak noszą/nosiły, ja Ci tylko powiem z mojego doświadczenia i z doświadczenia koleżanek, że w pozycji kołyski to niekoniecznie dzieci chcą być noszone bo im się kojarzy z karmieniem a nikt jeść nie daje - mój syn nawet na rękach nie chciał być noszony w poziomo, tylko pion...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Domyślnie

W sumie początkowo myślałam o chuście, jako sposobie na dyskretne karmienie w miejscach publicznych, więc może nie będzie tak źle. Zobaczymy, za jakiś czas pewnie i tak kupię tę tkaną. No bo noworodek w kółkowej, to chyba inaczej jak kołyska nie da rady, nie? Jakoś sobie nie wyobrażam takiej malizny w pozycji siedzącej w kółkowej chuście

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

Na warsztatach Ola pokazywała maleństwo właśnie w kółkowej, na moje niewprawne oko pozycja jak w zwykłej tkanej. A mnie w kołysce niewygodnie było jakoś.
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Chustofanka Awatar Ripley
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja jestem skończonym radykałem w tej kwestii. Z każdym rokiem i każdym maluszkiem, którego rodzice próbują "upchnać" w pouchu coraz większym radykałem.
    A więc dla mnie każde noszenie dziecka w pozycji kołyskowej (czy jest to pouch, kółkowa czy elastyk) nie różni się niczym od noszenia w tzw. torbach na dzieci. Co oznacza "zgniecione" zamiast odwiedzione bioderka i przyduszenie - bo naprawdę wielkim wyczynem jest takie ułożenie dziecka by się nie zapadalo, a broda nie została przyciśnięta do klatki piersiowej. Tyle w wielkim skrócie. Pouch dla noworodka odpada, jeżeli już to tylko kółkowa (na biodrze, na krótko i zdecydowanie wygodniejsza do dyskretego karmienia - jedyna sytuacja, w której dopuszczam ułożenie dziecka w poziomie), a najlepsza dla noworodkaTKANA!! (ewentualnie elastyczna).
    Kasia
    Jędrek (lato 2006), Jeremi (zima 2008) i Jonasz (jesień 2012)
    Klub Mamy i Taty - spotkania, zajęcia dla dzieci i warsztaty dla rodziców na Pradze Południe

Domyślnie

To w taki razie się nie doinformowałam dokładnie Psiakrew, m. mnie zatłucze, jak zobaczy kolejny przelew z konta Na razie poczekam, ale tę tkaną pewnie kupię i tak wcześniej niż planowałam

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Nic więcej nie napiszę niż dziewczyny.W kółkowej jeśli wiesz jak można nosić malucha w pionie.Ale to trochę wprawy wymaga.Długa tkana czy elastyk na początek daje więcej możliwości i IMO jest bezpieczniejszy. Nie musisz kupować nowej chusty.Tu na forum można bardzo okazyjnie kupić wiązaną.A może ktoś się z Tobą czasowo wymieni?

Uprawnienia umieszczania postów