Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: Pytanie tetrowo-flipowe

Mieszany widok

Chustomanka Awatar Dr.Obinka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Pytanie tetrowo-flipowe

Do wielo zabieram się już dłuższy czas. Po falstarcie z kieszonkami zdecydowałam się na flipa i tetrę. Dziś przyjechały muśliny IV (75g), mam też taką tetrę-taniochę i flanelę.
    I teraz pytanie: czy prasujecie te pieluchy? Bo ja tetrę i flanelę piorę i prasuję z dwóch stron - używam ich pod główkę do spania, do wycierania buzi, jako podkład na przewijak itp. Zresztą tetra bez prasowania jest ostra jak papier ścierny. Ale czy prasować do flipa? Szczególnie chodzi mi o te muśliny.

Chusteryczka Awatar Musli
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

ja NIC nie prasuję, nie mam żelazka w ogóle. A jesli chodzi o pieluchy to podobno to zmniejsza chłonność.
    nie ma mnie, wracam w niedzielę

blog http://szandorowemusli.blogspot.com
    dziergadełka http://musli-ruszyczmiejsca.blogspot.com

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Ale bardzo się nudzisz? Dobrej jakości tetra jest miękka i bez prasowania, a jeśli twardnieje, to wina wody i wtedy trzeba odkamienić.

kammik_z_alergia_na_zelazko
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chustofanka

Domyślnie

Muślin, podobnie jak tetry do otulacza w żadnym wypadku nie należy prasować, zmniejsza się chłonność, mogą sztywnieć ... i szkoda czasu
    Ja na początku prasowałam pieluszki do podkładania - zwykłą tetrę (pod buzię, główkę, przy odbijaniu itd.), po prostu chciałam żeby wyglądały estetycznie... ale z czasem mi przeszło, a teraz już nie używam pieluszek do tych rzeczy (mam roczniaka).

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

No coś Ty, ja na widok żelazka mam dreszcze i uczulenie
    Tak poważnie wydaje mi się, że prasowanie zmniejsza chłonność.
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Chustomanka Awatar Anik801

Domyślnie

Raz wyprasowałam-pierwszy raz po praniu.Teraz nie prasuję,bo szkoda mi czasu na pierdoły

Chustomanka

Domyślnie

Nie prasuję. A flip i IV to mój ulubiony zestaw.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamuśka Zobacz posta
    Muślin, podobnie jak tetry do otulacza w żadnym wypadku nie należy prasować[...] mogą sztywnieć ....
    akurat jest na odwrót,prasowanie zawsze zmiękcza materiał,czyli w tym przypadku tetrę muślinową
    jeśli chcesz mieć zawsze miękkie składanki bez niszczenia ich chłonności i masz zacięcie do prasowania co jest chwalebne w przypadku pieluch (temperatury żelazkowe dodatkowo zabijają bakterie), to składankę przeznaczoną do otulacza złóż przed prasowaniem w prostokątny wkład i uprasuj tylko z zewnętrznych stron,wystarczą najczęściej dwa dokładne ruchy na pieluchę.
    pielucha z zewnątrz będzie miękka,w środku nie będzie miała spłaszczonych włókien i do tego będzie dodatkowo odkażona.nie zamierzam Cię odwodzić od prasowania,jeśli masz czas i chęci,bo prasowanie tym sposobem daje jedynie korzyści.to,że niektórzy nie lubią prasować,nie oznacza,że prasowanie jest zawsze be

Chustomanka Awatar Dr.Obinka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda1980 Zobacz posta
    akurat jest na odwrót,prasowanie zawsze zmiękcza materiał,czyli w tym przypadku tetrę muślinową
    jeśli chcesz mieć zawsze miękkie składanki bez niszczenia ich chłonności i masz zacięcie do prasowania co jest chwalebne w przypadku pieluch (temperatury żelazkowe dodatkowo zabijają bakterie)
    Właśnie ze względu na bakteriobójczą temperaturę to robiłam. I też mi się wydawało, że ta tetra trochę jednak mięknie, a przynajmniej nie jest taka szorstka. Ale daruję już sobie to dwustronne prasowanie
    Zobaczę, jak te IV będą się zachowywały, ale po pierwszym praniu są takie miękkie, że im już żelazko odpuszczę. A z tym składaniem i prasowaniem zew. strony zastosuję do przebrzydłej tetry-taniochy.

Uprawnienia umieszczania postów