Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 140 z 212

Wątek: Franiszki

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

szyje w ciągu tygodnia. jak masz farta to od zamówienia do dostarczenia minie tydzień.

moje OS są naprawdę ok. nic mi się nie odpina, nie jest za duże, za małe.
    dobrze, że zaraz się skończą tkaniny, których jeszcze nie mam

Chusteryczka

Domyślnie

jak się wam sprawdzaja te pieluszki z coolmaxem? lepszy czy gorszy od mikropolaru??

Chustomanka Awatar ania
    Miejscowość
    Częstochowa okolice

Domyślnie

dla mnie gorszy bo nie dawał 100% suchości, a najlepiej to sprawdził się u nas dryliner
    mama Julci (06.05.2005) i Lilki (06.12.2009)
    wymianki: http://chusty.info/forum/showthread....h-doda%C5%82am
    na forum bywam troszkę rzadziej, więc proszę o cierpliwość jeśli nie odpisuję od razu

Chusteryczka

Domyślnie

ok, z opisu wynikało, ze coolmax i dryliner to prawie to samo. Ania mogłabyś porównać dryliner do polaru i welurku?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    dobrze, że zaraz się skończą tkaniny, których jeszcze nie mam
    haha, nie wiem czy wiesz że firma wypuściła już nową kolekcję puli

Chustomanka Awatar ania
    Miejscowość
    Częstochowa okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klusiecka Zobacz posta
    ok, z opisu wynikało, ze coolmax i dryliner to prawie to samo. Ania mogłabyś porównać dryliner do polaru i welurku?
    Na poprzedniej stronie w kilku pierwszych postach masz opis drylinera i coolmaxa, o to chodzi?
    na forum bywam troszkę rzadziej, więc proszę o cierpliwość jeśli nie odpisuję od razu

Chustonoszka

Domyślnie

Bardzo proszę o opinie użytkowniczek franiszek- co myślicie o zamówieniu kieszonek PUL z warstwą wewnętrzną z tkaniny bambus 48% bawełna 24% poliester 18% konopie 10% ( http://www.franiszki.pl/index.html/tkanina_konopna.html ) ? Na pewno jest chłonna, a czy będzie bardzo dawała poczucie wilgoci przy pupie? Mam nadzieję, że mniej niż frotka bambusowa... Gdyby było mokro, to myślę jeszcze nad położeniem na to w razie potrzeby wkładki "suchej" np. z coolmaxa.
    Czytam, że dzieci bywają uczulone na polar -dlatego na wszelki wypadek chcę się zaopatrzyć w wyprawkę pieluchową o bardziej naturalnych wyściółkach.

Czy dobrze kombinuję? Poradźcie, proszę, bo Dzieć w brzuchu jeszcze przez kilka tygodni i jestem totalnym teoretykiem.

Jeszcze jedno: czy one-sizy franiszki mają wystarczającą regulację, żeby je zastosować przy noworodku?

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margeritta Zobacz posta

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Vena, ja polecam z taką cienką frotką bambusianą - różne kolorki. Z konopia mam wkładki i taka jest trokze szorstka. Bambus milszy dla skóry. Chyba też bardziej suchy mi się wydaje.
    A rozmiarowo - ja fanka rozmiarówek, bo moja córa drobna była, więc te S/M bym brała. Mke uzywamy od niedawna (6,5kgmamy) i najciaśniejsze napki, więc jeszcze posłuży.
    Niekoniecznie też musisz mieć dziecko na polar wrażliwe ale dobry pomysł - potestować możesz wkładkę polarową i coolamx na wierzch pieluszki i jak ok, to fajnie, jak nie, sama pieluszka.
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustomanka
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

Mam pytanie do osób, które zamawiały formowanki - do środka frotka bambusowa jednostronna czy dwustronna? z kieszonką czy bez? i czy ktoś zamawiał formowankę one size? Chciałabym zamówić taką z kolorową tkaniną bambusową na zew. i zastanawiam się co do środka

Chustonoszka

Domyślnie

Dzięki wielkie za rady, Sheana!
    Napisałam do pani franiszkowej długaśny list z pytaniami i czekam na odpowiedź.

A czy zamawiałyście może wkładki laktacyjne franiszkowe? Chciałabym spróbować, jestem bardzo ciekawa opinii użytkowniczek.

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vena Zobacz posta
    Dzięki wielkie za rady, Sheana!
    Napisałam do pani franiszkowej długaśny list z pytaniami i czekam na odpowiedź.

A czy zamawiałyście może wkładki laktacyjne franiszkowe? Chciałabym spróbować, jestem bardzo ciekawa opinii użytkowniczek.
    no to troche poczekasz
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margeritta Zobacz posta
    gdzie te nowe pule? na stronie wszystko 'po staremu'

Chustomanka

Domyślnie

Vena, ja nie zamawiałam co prawda od franiszki wkładek laktacyjnych, ale wydaje mi się, że jak tam bambus od środka to Ci będzie hmmm mokrawo w tym miejscu, a to za fajnie nie jest. Polecałabym raczej polar lub choć welur od środka. No i one mają na zdjęciu takie zszycie materiału, nie będzie to uwierać ciut? Może się mylę. W każdym razie ja mam od forumki z polarkiem lub welurkiem i z bambusem chyba bym się nie zdecydowała chociaż naturalny, wolę sucho

Chustonoszka

Domyślnie

S0nata, dzięki za rady co do wkładek laktacyjnych.
    Planuję zamówić wkładki u forumowej Ali, ale też pomyślalam, że warto spróbować franiszkowych.
    Zapytałam panią, czy mogłaby dołożyć od ciała jeszcze jedną warstwę "suchą" - odpisala, że może doszyć coolmax i wtedy komplet (PUL, bambus, coolmax) będzie kosztował 10zł.
    Co sądzicie o takim składzie i cenie?
    No i właśnie -czy lepsze są płaskie, czy wyprofilowane w stożek? Widziałam na wątku Ali, że szyje płaskie. Pani od franiszek pytała, jakie wolę. Proszę, poradźcie, bo jeszcze nie mam doświadczenia i nie wiem.

Proszę też o kolejne porady - pani franiszkowa odpisała na mój list i w związku z tym pojawiło mi się kilka pytań i wątpliwości:

1. Ceny - czy u Was pani trzymała się cen podanych na stronie, czy umawiała się inaczej?
    Zdziwiły mnie 2 rzeczy: podała mi w emailu cenę za małe wkładki chłonne 11 zł (na stronie jest 10).
    Druga sprawa, to wycena pieluszek - chcę zamowić kieszonki, część z PULem jednokolorowym, część z drukowanym, w środku frotka bambusowa lub tkanina bambusowo-konopna. No i pani wszystkie wycenila mi tak samo - 39 zł. Tymczasem wspominałyście, że z PULem jednokolorowym jest taniej, przykłady tego są też na stronie (no i sam PUL jednokolorowy jako materiał na wymiar jest znacznie tanszy niż drukowany).

Co o tym myślicie? Drążyć temat i negocjować czy zaakceptować emailową wycenę?

2. Rzepy kontra napki -zamówiłam wszystko one-size z napkami, a pani usilnie chce mnie przekonać do rzepów. Czy warto zmieniać? Jak się u Was sprawdzają franiszkowe rzepy?

Bardzo będę wdzięczna za Wasze refleksje.

Chustomanka Awatar ania
    Miejscowość
    Częstochowa okolice

Domyślnie

W moim przypadku ceny w mailach zgadzały się z tymi podanymi na stronie internetowej - może zapytaj po prostu skąd te różnice? Rozwiejesz swoje wątpliwości, a może to po prostu pomyłka...
    Rzepów niestety franiszkowych nie miałam i wkładek też nie więc nie pomogę. Napki były zato ok.
    A, i u nas lepiej sprawdził się dryliner od coolmaxu, ale o tym już pisałam chyba wcześniej

Chustomanka

Domyślnie

ja mam jedną formowankę od Franiszki, z tkaniny bambus+bawełna, wkład też z takiej, rozmiar bodajże S/M. Zapinana na rzep, ale używałam dopiero kilka razy, więc nie wiem jak z jego trwałością. Napki też ma , do regulacji rozmiaru. Mnie się dobrze korespondowało, pani chętnie odpisuje, więc pytaj ją śmiało o wszystko. Mnie się z ceną wkładu pomyliła, więc może i Tobie Wkładki lakt mam od Ali właśnie, 9 par i bardzo sobie chwalę, ale porównania nie mam do innych, jak pisałam. Ja z tych co muszą raczej często zmieniać, bo zalewa...

Chustofanka

Domyślnie

Ja zamawiałam Franiszki ok. pięciu razy i ceny zawsze były OK. Raz Pani policzyła taniej, myślałam, że się pomyliła ale wytłumaczyła mi, że coolmax (brałam z nim pieluszkę) jest tańszy od polara. Podobnie rzepy są tańsze od napek o 1 zł.

Jestem przekonana, że wyższa cena jest wynikiem wyboru różnych tkanin, ewentulanie pomyłki - napewno najlepiej zapytać, bo takie niejasności nie są przyjemne i pozostawiają niesmak.

Chustomanka Awatar pelasia
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

zamówiłam dwie kieszonki one-size z drylinerem
    wrażenie ogólne: może być, bez rewelacji
    - rozmiar duży- na moją córkę ważącą prawie 12 kg muszę spinać i zmniejszać o rozmiar, co mnie w sumie cieszy, bo starczy na dłużej, ale nie wiem, jak by się to sprawdzało przy drugim, myślę, że na początek byłyby za duże, nawet po zmniejszeniu, bo b. szerokie w kroku
    - dryliner - jestem rozczarowana, bo miał dawać wrażenie suchości, a nie daje, zupełnie, mimo to sprawdza się w nocy
    - PUL - ja mam wzorzysty, jest dość cienki, co może być zaletą i wadą, zależy co kto lubi, nie przecieka
    - regulacja rozmiaru- coś nie do końca działa jak trzeba, jak zepnę, żeby zmniejszyć o rozmiar, to z przodu szew się tak przesuwa, że dryliner jest na wierzchu
    - jakość szycia - bez zarzutu, chociaż kieszonki mają jeden mankament - przy wejściu do kieszeni nie ma ani zaszewki, ani np. gumki w drylinerze, przez co ten dryliner ma tendencje do wyłażenia na wierzch

Na razie, dla córki nie planuję powiększania stanu pieluszek, ale może przy drugim dziecku się skuszę na następne franiszki, tyle że wtedy będę np. już pisać, że chcę gumkę w wewnętrznej warstwie przy wejściu do kieszeni.

Przydasie Pelasi - domowe przetwórstwo materiałowe i różne pomysły na zajęcia z dziećmi

Chustonoszka
    Miejscowość
    Mazowsze

Domyślnie

Ja zamówiłam kieszonke z coolmaxem i otulacz.

Kieszonka super - dobrze uszyta, pul cieniutki, napki dobrze trzymają (takie jak u wszystkich), coolmax cienki i spełnia swoje zadanie, zmiana rozmaru ok - choc wydaje się dziwna na początku bo duży rozstaw rzędów napek, ale przy używaniu naprawdę dobrze działa i zgrabnie wychodzi.

Otulacz od środka wyłożony drylinerem, ładnie uszyty, napki j.w., zmina rozmiaru j.w., jedynie co to gumki są mniej naciągniete niz w kieszonce, co będzie dobre dla "okrąglutkich udeczek" .

Na mnie dryliner sprawia takie średnie wrażenie, gdyż dotykając go ma sie takie wrażenie lekkiej wilgotności, w sumie w polarku tez tak jest ale ten jest "chłodniejszy" w dotyku.

Na zamówienie czeka sie ok tygodnia, kontakt naprawde super i jeśli sie ma jakiekolwiek uwagi to spokojnie można pisac i Pani poprawi jak się chce.

Uprawnienia umieszczania postów