Napiszcie jeszcze, proszę, ktore z franiszkowych tkanin naturalnych najlepiej sprawdziłyby się jako warstwa wewnętrzna w kieszonkach?
Czy ktoś testował tkaniny z bawełny organicznej? Czym się od siębie różnią (np. 'interlock' od 'collage' http://www.franiszki.pl/bawelna_organiczna.html )?
A czy tkanina konopie 70% bawełna 30% http://www.franiszki.pl/tkaniny_konopne.html (używana głównie na wkładki) sprawdziłaby się jako środek w kieszonce?
Mam 3 pieluchy franiszki - uszyte dokładnie pod moje dyktando. Nigdy mi nie przeciekły, leżą na pupie bardzo zgrabnie. Nie mogę się do niczego przyczepić. Zdecydowanie zadowolona jestem.
syn 2007, córka 2010, syn 2016 Mamine na fb PituPitu
Ja miałam do czynienia (w zestawieniach z kiszonką, formowanką lub myjkami) z
- polarkiem,
-coolmaxem,
-drylinerem,
-tkaniną bambus 48% bawełna 24% poliester 18% konopie 10% ,
-tkaniną konopie 70% bawełna 30%,
-tkaniną bambus 50% jedwab 50%,
-tkaniną bambus 53% bawełna 47% (kolorowa)
-oraz frottę bambusowo 90%- poliamidową 10%.
Najlepsze uczucie suchości daje polar, potem coolmax i dryliner - po równo. Lubię coolmax bo ma takie mini dziurki i jest mniejsza możliwość zapchania kremem gdy trzeba posmarować pupę.
Z naturalnych:
Najbardziej chłonna jest wg mnie tkanina bambus 48% bawełna 24% poliester 18% konopie 10% i zarazem najmilsza w dotyku, wg mnie najlepsza z wypróbowanych przeze mnie na wkładki oraz warstwę przy pupie w kieszonkach (gdy chcemy mieć naturalną tkaninę i nie przeszkadza nam uczucie mokrego).
Tkanina konopie 70% bawełna 30% jest przez niektórych określana jako "koszulowa" i rzeczywiście jest bardzo cienka i delikatna, jakoś nie wyobrażam sobie jej na wkłady, chyba że z wielu warstw. Co do niej jako tkaniny przy pupie w kieszonkach też jakoś jej nie widzę, nie jest miękka, raczej taka właśnie "koszulowa", będzie chyba dosyć zimna kiedy zmoknie przy pupie.
Tkaninę bambus 50% jedwab 50% właśnie testuję. Jest bardzo cienka i delikatna, mięciutka. Mam ją w kieszonkach, daje uczucie mokrego, ale szybko schnie (prawie jak polar). Nie chłonie za dużo. Jeśli Ci chodzi o naturalną tkaninę przy pupie, nie chłonącą za dużo ale dzięki temu szybko schnącą, no i dziecko może czuć mokro to może właśnie ta?
Z frotty bambusowo 90%- poliamidowej 10% mam myjki. Bardzo trwała i dobra tkanina, używam myjek już bardzo długo a bambus nie stwardniał. Przypomina trochę frotę w bambusowych Bambinexach formowanych. Myślę, że wkłady z niej byłyby bardzo chłonne.
Tkanina kolorowa bambus 53% bawełna 47% może być chłonna ale nie tak jak bambusowa frota czy opisane powyżej bambus 48% bawełna 24% poliester 18% konopie 10%.
Ostatnio edytowane przez mamuśka ; 30-01-2011 o 12:13