Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 200 z 212

Wątek: Franiszki

Chustofanka

Domyślnie

Hmmm, przyjrzałam się pieluszkom pod kątem spostrzeżeń Forumek. I postanowiłam napisać swój "elaborat" :

Ja uważam, że napy niczym się nie różnią od nap z innych pieluszek (ale mam te "nowe", mniejsze napy. Tych "starych", dużych nie widziałam... i chyba nie zobaczę bo pieluszki już nie są z nimi szyte) - porównywałam do Wonderoo, BG i Bluberry i nie widzę różnicy, natomiast np. w Bambinex formowanych są wg mnie gorsze od wcześniej wymienionych.

Nie mam zastrzeżeń do PUL'a. Jest bardzo delikatny (mięciutki) i cienki, ale jeszcze nigdy mnie, ani mojej znajomej pieluszki nie przeciekły. Myślę, że jeśli spełnia swoje zadanie (nie przecieka) to jego "cienkość" jest zaletą (większa paroprzepuszczalność).
    Co do kolorów - dla mnie one w rzeczywistości są dużo ładniejsze niż na zdjęciach, są bardziej nasycone - te jednokolorowe. Natomiast te z wzorkami są chyba używane przez wszystkie osoby szyjące handmade'y - wiele szyjących ma te same wzory, więc to chyba ten sam, zwykły PUL.

Polar w pieluszkach bardzo mi odpowiada. Nie jest zbyt cienki (np. starsza wersja Wonderoo), ale też nie jest tak "mosiężny" jak np. w niektórych pieluszkach handmade kupowanych przeze mnie od niektórych Forumek.

Rzepy (mam węższe) są OK, mocne i trwałe. Są obszyte (nie tak jak we Flexi czy otulaczu Bluberry - ciężko się je odpina), jeden mankament to zabezpieczenia rzepów - są mocowane za blisko rzepu przez co trudno je złączyć w nowych pieluszkach, po kilku praniach to już nie problem. Wystarczyłoby kilka mm odstępu od rzepu - ale jakoś nigdy o tym nie napisałam do szyjącej, nie był to dla mnie większy problem.

Co do wykonania pieluszek, uważam, że "firmówki", ale te z wyższej półki (np. BG) są może bardziej "wygłaskane" tzn. baaardzo dokładnie odszyte i przemyślane, ale jeśli chodzi o funkcjonalność (chłonność, niezawodność) nie widzę żadnej rożnicy. Poza tym co znów działa na korzyść Franiszek i dla mnie osobiście ma ogromne znaczenie - Franiszki można zamówić do indywidualnych potrzeb dziecka (bardzo szczupłe, albo bardzo spore, z chudymi nóżkami, z pulchnymi udkami itd.) Kilka razy mi się zdarzyło, że firmówki, które bardzo mi się podobały i świetnie działały (chłonęły) były za szerokie/wąskie lub za długie/krótkie. Co mi z chłonnych Bamboozli kiedy moja 11 kg córka ledwo się w nich mieści (a producent przeznacza je do 16 kg), co z tego, że BG (starsza wersja) jest zgrabniutka i chłonna gdy na ciałku dziecka są pręgi od gumek, śliczne Itti Bitti Tutto zwróciłam do sklepu bo były za krótkie w stanie (może posłużyłyby z 3 miesiące ale nie dłużej, więc 85 zł./szt. to za duża inwestycja).

Myślę, że dużo zależy od oczekiwań mam. Jesli ktoś ma "żyłkę" kolekcjonerską i bardzo ważna jest dla niego estetyka/różnorodność to się chyba nie zadowoli stosikiem takich pieluszek (ani żadnych innych , będzie wciąż szukać innych rozwiązań. Natomiast jeśli ktoś traktuje pieluszki utylitarnie to te pieluchy są świetnym sposobem na skompletowanie wystarczającego stosiku do pieluchowania.
    Sama przechodziłam rożne etapy przy pieluchowaniu - mnóstwo razy kupowałam pieluszki w różnych sklepach i po od dwóch do kilku tygodni lądowały na Bazarku. Dopiero z czasem (gdy spadło na mnie dużo dodatkowych obowiązków) zaczęlam pieluchy traktować jako "zło konieczne" i wtedy nie zwracałam uwagi na to czy to jest kieszonka BG, AIO Imse Vimse czy formowanka Tots'a tylko zakładałam co leciało... i było już wyprane tetrę, prefoldy, firmówki, franiszki itd.

Kontakt z szyjącą oceniam pozytywnie. Moje uwagi czy prośby są zawsze uwzględniane (np. wąskie rzepy, węższa pieluszka, różne rodzaje tkanin), czasem Pani zwróci uwagę (w znaczeniu doradzi), że jakiś pomysł może się nie sprawdzić, ale jeśli nadal mam życzenie aby wykonać pieluszkę wg moich wskazówek to jest to przyjmowane i realizowane.

P.S. po wysłaniu tego posta zobaczyłam jaki jest długaśny ciekawe czy ktoś dotrze do końca
    Ostatnio edytowane przez mamuśka ; 16-12-2010 o 20:09 Powód: napisanie P.S. ;-)

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

ja dotarłam,rzeczywiscie esej
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

Domyślnie

Ostatnio edytowane przez mariakasprzak ; 28-12-2010 o 12:07 Powód: :)

Chustonoszka
    Miejscowość
    Mazowsze

Domyślnie

Z synkiem jesteśmy bardzo zadowoleni z użytkowania tych pieluszek i zakupiliśmy kolejne.

W nowych - uwaga napki są symetryczne , jest ich więcej przez co zwiększył się zakres regulacji w pasie, wydłużone zostały do tego trochę skrzydełka.

załączam fotkę:

I przyznam PUL jest dla mnie identyczny jak w kieszonkach wonderoos V2, jedynie od wewnątrz jest bardziej matowa warstwa laminatu.
    Te pieluszki są naprawdę fajne, a Pani bardzo elastycznie podchodzi do wszelkich propozycji - mi np uszyła kieszonko-otulacze )

Chustomanka Awatar Dharma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamuśka Zobacz posta
    P.S. po wysłaniu tego posta zobaczyłam jaki jest długaśny ciekawe czy ktoś dotrze do końca
    ja też dotarłam - fajny post widać, ze wiesz o czym mówisz. Aż się zainteresuję tymi franiszkami .

Chustofanka

Domyślnie

Pojawiły się franiszki z regulacją na gumeczki (jak Fuzzi Bunz) widziałam je na allegro i na stronie franiszek. Próbował ktoś? Strasznie jestem ciekawa jak się sprawdzają bo regulacja pieluszek na długość (z różnych firm, nie tylko franiszki) na napy jest taka średnia dla mnie - często się rozpinają gdy się zakłada pieluszkę. Chyba się skuszę na próbę

Chustonoszka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tra Zobacz posta
    [...] mi np uszyła kieszonko-otulacze )
    A co to takiego? Czy możesz opisać ?

Chustonoszka

Domyślnie

Pojawiły się franiszki z regulacją na gumeczki (jak Fuzzi Bunz) widziałam je na allegro i na stronie franiszek. Próbował ktoś? Strasznie jestem ciekawa jak się sprawdzają bo regulacja pieluszek na długość (z różnych firm, nie tylko franiszki) na napy jest taka średnia dla mnie - często się rozpinają gdy się zakłada pieluszkę. Chyba się skuszę na próbę
    Mnie też kusi to rozwiązanie -jeśli ktoś próbował, to bardzo proszę o refleksje.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Mazowsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vena Zobacz posta
    A co to takiego? Czy możesz opisać ?
    kieszonka z przednią zakładeczką do wsunięcia wkładu - ja tylniej w otulaczach i tak nie używam

Chustonoszka

Domyślnie

Tra, ciekawy patent . Czy za dodatkowe życzenia tego typu płaci się więcej?

A czy ktoś testował franiszki AIO?

Chustofanka

Domyślnie

Mnie też kusi to rozwiązanie -jeśli ktoś próbował, to bardzo proszę o refleksje.
    Ja będę wiedzieć w przyszłym tygodniu

Chustonoszka
    Miejscowość
    Mazowsze

Domyślnie

. Czy za dodatkowe życzenia tego typu płaci się więcej??
    Nie, zapłaciłam normalnie jak za otulacz.

Chustonoszka

Domyślnie

Napiszcie jeszcze, proszę, ktore z franiszkowych tkanin naturalnych najlepiej sprawdziłyby się jako warstwa wewnętrzna w kieszonkach?
    Czy ktoś testował tkaniny z bawełny organicznej? Czym się od siębie różnią (np. 'interlock' od 'collage' http://www.franiszki.pl/bawelna_organiczna.html )?
    A czy tkanina konopie 70% bawełna 30% http://www.franiszki.pl/tkaniny_konopne.html (używana głównie na wkładki) sprawdziłaby się jako środek w kieszonce?
    Ostatnio edytowane przez Vena ; 29-01-2011 o 15:22

Chustomanka Awatar moli1978

Domyślnie

Mam 3 pieluchy franiszki - uszyte dokładnie pod moje dyktando. Nigdy mi nie przeciekły, leżą na pupie bardzo zgrabnie. Nie mogę się do niczego przyczepić. Zdecydowanie zadowolona jestem.
    syn 2007, córka 2010, syn 2016 Mamine na fb PituPitu

Chustofanka

Domyślnie

Napiszcie jeszcze, proszę, ktore z franiszkowych tkanin naturalnych najlepiej sprawdziłyby się jako warstwa wewnętrzna w kieszonkach?
    Czy ktoś testował tkaniny z bawełny organicznej? Czym się od siębie różnią (np. 'interlock' od 'collage' http://www.franiszki.pl/bawelna_organiczna.html )?
    A czy tkanina konopie 70% bawełna 30% http://www.franiszki.pl/tkaniny_konopne.html (używana głównie na wkładki) sprawdziłaby się jako środek w kieszonce?
    Ja miałam do czynienia (w zestawieniach z kiszonką, formowanką lub myjkami) z
    - polarkiem,
    -coolmaxem,
    -drylinerem,
    -tkaniną bambus 48% bawełna 24% poliester 18% konopie 10% ,
    -tkaniną konopie 70% bawełna 30%,
    -tkaniną bambus 50% jedwab 50%,
    -tkaniną bambus 53% bawełna 47% (kolorowa)
    -oraz frottę bambusowo 90%- poliamidową 10%.

Najlepsze uczucie suchości daje polar, potem coolmax i dryliner - po równo. Lubię coolmax bo ma takie mini dziurki i jest mniejsza możliwość zapchania kremem gdy trzeba posmarować pupę.

Z naturalnych:

Najbardziej chłonna jest wg mnie tkanina bambus 48% bawełna 24% poliester 18% konopie 10% i zarazem najmilsza w dotyku, wg mnie najlepsza z wypróbowanych przeze mnie na wkładki oraz warstwę przy pupie w kieszonkach (gdy chcemy mieć naturalną tkaninę i nie przeszkadza nam uczucie mokrego).

Tkanina konopie 70% bawełna 30% jest przez niektórych określana jako "koszulowa" i rzeczywiście jest bardzo cienka i delikatna, jakoś nie wyobrażam sobie jej na wkłady, chyba że z wielu warstw. Co do niej jako tkaniny przy pupie w kieszonkach też jakoś jej nie widzę, nie jest miękka, raczej taka właśnie "koszulowa", będzie chyba dosyć zimna kiedy zmoknie przy pupie.

Tkaninę bambus 50% jedwab 50% właśnie testuję. Jest bardzo cienka i delikatna, mięciutka. Mam ją w kieszonkach, daje uczucie mokrego, ale szybko schnie (prawie jak polar). Nie chłonie za dużo. Jeśli Ci chodzi o naturalną tkaninę przy pupie, nie chłonącą za dużo ale dzięki temu szybko schnącą, no i dziecko może czuć mokro to może właśnie ta?

Z frotty bambusowo 90%- poliamidowej 10% mam myjki. Bardzo trwała i dobra tkanina, używam myjek już bardzo długo a bambus nie stwardniał. Przypomina trochę frotę w bambusowych Bambinexach formowanych. Myślę, że wkłady z niej byłyby bardzo chłonne.

Tkanina kolorowa bambus 53% bawełna 47% może być chłonna ale nie tak jak bambusowa frota czy opisane powyżej bambus 48% bawełna 24% poliester 18% konopie 10%.
    Ostatnio edytowane przez mamuśka ; 30-01-2011 o 11:13

Chustonoszka

Domyślnie

Mamuśka, dzięki Ci dobra kobieto za ten bardzo pomocny opis!!!!

Już mi się powoli koncepcja klaruje, choć ciekawa byłabym jeszcze opinii o bawełnie organicznej - ktoś ma może?

Chustonoszka

Domyślnie

Ja będę wiedzieć w przyszłym tygodniu
    Mamuśka, czy już masz pieluszki na gumki, przetestowalaś?

Chustofanka

Domyślnie

Pierwsze testy mam za sobą. Materiał od pupy bambus 50% jedwab 50% i gumki do regulacji.

Materiał jak pisałam bardzo cienki i delikatny, szybko schnie. Myślę, że jeśli już decydować się na naturalną tkaninę, dającą uczucie mokrego to chyba wolę bambus 48% bawełna 24% poliester 18% konopie 10% lub frottę bambusowo 90%- poliamidowej 10% bo po prostu więcej pochłonie, tylko wtedy trzeba założyć dłuższy czas schnięcia.

Co do gumek mam mieszane uczucia (miałam kiedyś Fuzzi Bunz z gumkami i też miałam mieszane uczucia )
    Ponieważ moje dziecię jest już duże, pieluszkę one size na napy ma rozłożoną na największą długość - i świetnie otacza nóżki. W przypadku gumek do regulacji - mam wrażenie, że one jakoś tak mniej dokładnie/pewnie otaczają nóżki = mogą być przecieki (chociaż na razie mi się nie zdarzyły). Te gumeczki są po prostu delikatniejsze i może dlatego nie mam wrażenia takiej niezawodności jak gumki w pieluszkach regulowanych napami.
    Z kolei gdy wspomnę pieluszki regulowane napami gdy moje dziecię było mniejsze i pieluszka była "skrócona" - to pamiętam, że napki (w pieluszkach różnych firm, nie tylko Franiszki) często się otwierały podczas zakładania pieluszki.

Podsumowując: dla dziecka malutkiego, które ma rosnąć z pieluszką wybrałabym regulację na gumki. Natomiast dla starszego brzdąca te z napkami (lub po prostu rozmiar L). A wogóle jakbym miała zapas gotówki to wybrałabym rozmiarówki

Chustonoszka

Domyślnie

Dzięki, Mamuśka, za relację!
    Mój Dzieć Maleńki, więc pewnie spróbujemy gumeczki.
    A powiedz, proszę, czy Twoim zdaniem ten system na gumki sprawdziłby się w otulaczu?

Chustofanka

Domyślnie

Myślę, że tak, chociaż nigdy nie probowałam z otulaczem.
    Jesli Twój dzieć malutki to rzeczywiście brałabym gumki, napki lubią się odpinać przy naciąganiu/zakładaniu pieluszki.

Uprawnienia umieszczania postów