nooo... to..... takie pieluchy z polaru i goretexu, to by była jazda!![]()
myślisz, że PUL nie różni się od goretexu?
edit: pod względem oddychalności?
Ostatnio edytowane przez mi. ; 02-08-2010 o 22:55
Tak na babski rozum to PUL gorzej oddycha - w końcu ma taką paskudną plastikową warstwę, nie?
nie wiem![]()
cóż polimery, technologia i takie tam powodują że mimo nieprzemakalności jest to materiał "oddychający"
(parafrazując) ...są na tym świecie rzeczy, które się fizjologom nie śniły ....
co jednak nie zmienia faktu iż materiał ten niekoniecznie na pieluchy, choćby z czysto ekonomicznego punktu widzenia
http://www.gore-tex.pl/remote/Satell...SessionWrapper
nieprzemakajace i oddychajace to jeszcze moge zrozumiec - własnie jakies tam mikrootwory które wody nie przepuszczą a przepuszczaja powietrze. ale chroniace przed wiatrem i oddychajace to mi sie jakos nie zgadza... wiatr to nie powietrze?
najlepszą oddychalność w pieluszkach ma m.in. bawełna, bambus, wełna. ubiorąc na siebie odzież z tych materiałów można wyjść na wiatr i co? i będzie baaaardzo zimnowiec jak to jest z tym nie przepuszczaniem wiatru a przepuszczaniem powietrza?
![]()
oddycha oddychagore-tex i inne texy mają mikropory w kształcie stozka. mała dziurka stożka jest na zewnatrz, wieksza w srodku - to daje możliwosc odprowadzania potu na zewnatrz kurtki, natomiast dziurka zewnętrzna jest zbyt mała, by woda czy wiatr mogły "przecisnąć się" do srodka. tak obrazowo
otulacz z gore, oprocz wymienionych wad, takich jak cena czy pranie, byłby strasznie niepraktyczny do zrobienia, bo na szwach powinien też być sklejony... inaczej by w tych miejscach przeciekał.