Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Wątek: Wolwikkelamsterdam, IV, Motherease, czy Tetro?

Chustofanka

Domyślnie Wolwikkelamsterdam, IV, Motherease, czy Tetro?

Witam
    chcę zakupić kilka formowanych oraz otulacz wełniany.

Ze względu na finanse wyszperałam bardzo atrakcyjne cenowo Tetro i Imse Vimse flanelowe oraz w miarę atrakcyjne cenowo pieluszki Motherease (model Sandy’s i One size niebielona) i otulacze Wolwikkelamsterdam w Ekobaby.pl. Tetro i Imse kiedyś miałam, ale mała była wtedy jeszcze bardzo mała więc nie wiem jak mogą się sprawdzać w roczniaka.

W które najlepiej się zaopatrzyć, jeśli dziecko ma roczek tzn. czy będą wystarczająco chłonne i czy są na tyle duże, że wystarczą na jakiś czas? A może coś innego?
    Ostatnio edytowane przez mamuśka ; 03-08-2010 o 15:08 Powód: poprawa literówki

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

poszperaj w dziale recenzje pieluszek, z tego co pamiętam wszystkie wymienione są zrecenzowane przez dziewczyny - ja osobiście lubię bardzo motherease one size - szczególnie teraz w lecie można nosić jako majteczki, dość szybko schną i w miarę chłonne są i na napy, tetro też sobie dziewczyny chwalą, imse vimse nie są chyba tak bardzo chłonne - ale myślę, że każda nada się spokojnie na roczniaka

Chustofanka

Domyślnie

Czytałam wszystkie recenzje. I tak np.: m.in. o Tetro są wypowiedzi "zaskakująco sporo chłoną " i "mało chłonne" .... wiem, wiem każde dziecko jest inne i każda mama może ocenić pieluszkę inaczej

Zaczęłam jednak ten temat ponieważ liczyłam, że może się ktoś wypowie, kto miał do czynienia z tymi pieluszkami, miał możliwość je porównać i będzie potrafił je "dla mnie" opisać pod w/w względami.

Dzięki za odpowiedź nt. Motherease... właśnie one mnie najbardziej kuszą...

ratyska
    Guest

Domyślnie

To ja sie wypowiem o IV flanelowych i motherease.
    Mysle, ze nie warto inwestowac we flanelki dla roczniaka. Moj syn w tym wieku sik juz mial bardziej obfity i flanela nie dawala rady (moze frota jest lepsza). IV nie maja zadnego zapiecia i klamerka snapy sie na flaneli nie trzyma.
    Motherease sa latwiejsze w obsludze (dzieki napom) ale w ekobaby sprzedawane sa bez dodatkowego wkladu chlonnego (chociaz napy do dego przeznaczone sa) i przez to nie powinnas spodziewac sie super chlonnosci.
    Pomoglam?

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Motherease bez dodatkowego wkładu dają jeszcze rade przy moim 4 miesięczniaku ale przy roczniaku trzeba by dokupic jeszcze dodatkowy wkład. tez maja w ekobaby ale ogólnie pielucha wygodna, ładnie leży choć w kroku szeroka jest. lubie ją. tetro przy dzieciu w wieku mojego jest chłonne, bo ona jeszcze mało sika a ja często zmieniam. przy roczniaku nie będzie to tez super trzymająca pielucha ale latwo na nocnik wysazac. ja mam jeszcze tots bots stretchie z pieluszkarni. ona jest mega chlonna i wygodna IV flanelowe tak jak pisze ratyska- nie polecam, miałam ją jak Majcia miała 2 miesiace i w pół godz potrafiła ją przemoczyc całą, a co dopiero roczniak ...
    Amsterdama tez mam i jst super wiec jak najbardziej polecam

Chustofanka

Domyślnie

Dziewczyny dzięki za rady.
    Więc Imse Vimse odpada. I Tetro chyba też bo moja mała nie jest taka mała...
    Nie zwróciłam uwagi na to, że moither-ease jest bez wkładki....w takim razie jej cena idzie radykalnie w górę...niestety.
    Stetchies Totsa wychodzi wtedy taniej, chociaż boję się zużycia rzepów.
    A które z mother-ease polecacie Sandy's czy One size?

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

ja mogę o otulaczy wełnianym tetro i disanie, tetro zakochałam się na tyle że dokupiłam i mam dwa prawie dwa tyg bez lanolinowania wytrzyma, gatki disany sa tez bombowe (szkoda że nie ma obecnie innych niz brązowe i zielone, szukam cerwonych) w nie wkładam formowanki i trzyma. Ale tu muszę przyznać że zmieniam tak co 2 h wkłady/formowanki (ale jak papmpki byly w użyciu tez z taką częstotliwością zmieniałam)

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

ciągnąc wątek motherease one size to oczywiście bez dodatkowej wkładki nadają się na 1 siku nie więcej, zresztą u nas generalnie na pupie dłużej niż godzinę nie wytrzymywały, czyli coś jak tetra... generalnie jeśli chodzi o nowe to jak dla mnie są one mega drogie, ale często na bazarku są używane w cenach w miarę sensownych...
    moim faworytem jeśli chodzi o firmowe formowanki są tots botsy bambusowe zapinane na napy, chłonne, świetnie się układają i są baaaaaaardzo zgrabne, nie powiększają pupy wcale a wcale, no i cena jest w miarę przystępna... ale najchłonniejsze IMO są handmejdy formowane kieszonki - możesz sobie włożyć do środka co chcesz w zależności od tego jak często możesz przebrać, możesz wybrać opcję sucha pupa lub nie i dzięki temu, że wkład jest oddzielnie duuuużo szybciej schną, jak dla mnie biją na głowę większość firmówek...

Chustofanka

Domyślnie

enka 75,
    myślałam o otulaczu Tetro, śliczny jest ale naczytałam się wielu opinii, że "pasek sumo" jest w nich dość ciasny, no i są krótkie w stanie, a moja córunia do drobinek nie należy... Co do Disany, znam i lubię, ale to gatki... szukam otulaczyka z wełny, najlepiej na napy.
    W każdym razie dzięki za opis tych otulaczyków.

magnolia,
    motherease (z wkładem) wychodzą bardzo drogo, jeśli porównać większość formowanek, nawet bambusowych...
    Poszukiwałam Totsa, o którym piszesz i jedynie w ekomaluch.pl są ale w zestawie 5 sztuk, więc nie mam szans wwziąść na próbę. A znasz może Stretchies Tots Bots? - to podobno jakaś nowość.
    Wiesz może jakie są orientacyjne ceny handmadów bambusowych bez polarku, najlepiej na napy?

No i mam pytanie do mam, które używają prefoldów - sprawdzają się u starszaka (pow. roczku)? Pasują do wełnianych otulaczy? Bo tak sobie myślę, że jeśli chcę mieć stosik jednakowych pieluszek to one wychodzą super tanio... np. Bambino Mio duże. Zna ktoś?

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Stretchies Tots Bots są super, jeszcze ani razu nie przeciekły mi "na wylot" przewaznie jak zmieniam po 2, nawet 3 godzinach to na zewnątrz sucho, jest baardzo chłonna i mięciutka- to jakis bambus ze streczem chyba czy czyms, nie twardnieje od prania i lekko sie naciąga przez co świetnie przylega do pupci, nic nie odstaje, ni nie uwiera. jak dla mnie to jedne z najlepszych formowanek. no i bambus przy pupie rzepy wyglądaja na mocne i powinny długo wytrzymac. sama rzepów nie lubie i praktycznie wszystkie pieluchy mam na napy oprocz totsów
    prefordy bambino mio są mega chłonne jak na pieluszki skąłdane, uwielbiam je, stosuje do flipa dla roczniaka tez powinny byc ok jako te "domowe"
    Yetta szyje formowanki welurowe- z mikropolarkiem 31 zl, z frota bambusową 45 zł; bambusowe z mikropolarkiem od pupy 45 zł. są to pieluchy baaardzo dobre jakościowo

Chustofanka

Domyślnie

Blabla0,
    Dzięki za info. Chyba się skuszę na jedną stretchies na próbę, dużo dobrego o nich słyszałam.

Handmade'y kiedyś miałam i byłam bardzo zadowolona, tylko wkurzało mnie to, że nie miałam porządnych i tanich (o ile to może ze sobą współgrać ) wkładów.

Próbowałaś może pakować do handmade'ów małe Bambino mio? Czytałam, że świetnie się spełniają w tej roli w kieszonkach ale zastanawiam się czy się zmieszczą do handmade'ów formowanych yetty.

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

popatrz sobie w sklepie krainapieluszek
    tam maja duzy wybor formowanek, czesc jest w bardzo korzystnych cenach
    jesli moge polecic to bardzo chłonne, milutkie w dotyku oraz na napy są aksamitne bambusowe
    podobno super tez są naturebabies

a moze kup uzywane na bazarku? wyjdzie taniej

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamuśka Zobacz posta
    Blabla0,

Handmade'y kiedyś miałam i byłam bardzo zadowolona, tylko wkurzało mnie to, że nie miałam porządnych i tanich (o ile to może ze sobą współgrać ) wkładów.

Próbowałaś może pakować do handmade'ów małe Bambino mio? Czytałam, że świetnie się spełniają w tej roli w kieszonkach ale zastanawiam się czy się zmieszczą do handmade'ów formowanych yetty.
    jeśli chodzi o tanie fajne wkłady to ręczniki z ikea za 1.49 są idealne - my używaliśmy do wszystkich formowanych kieszonek, a prefoldy bambino mio podobno są świetne jako wkłady do każdej kieszonki, więc raczej na pewno będą pasowały do formowanek też.
    Szczerze, ja dla roczniaka w domu to bym wybrała opcję składanka + otulacz, najtaniej tetra lub ręczniki z ikea właśnie , , bo
    a) skoro chcesz bez polarku, tzn chcesz żeby czuł że ma mokro, czyli będziesz przebierać po siku, więc po co ci chłonne pieluchy? na taką opcję spokojnie tetra wystarczy
    b) dziecko roczne to już śmiga i składankę w otulaczu dużo szybciej i łatwiej się zakłada na stojąco niż formowankę i otulacz,
    c) składane szybciej schną
    my od kiedy mały miał rok jechaliśmy tylko na tetrze i gatkach wełnianych a ostatnio na flipie, na noc i na wyjścia formowanki lub kieszonki i to było dla mnie najlepsze rozwiązanie

a twoje dziecię kupy na nocnik robi? bo jeśli nie to otulacz wełniany może być dość często do prania przy składanych i to byłby jedyny argument na rzecz formowanek... no ale też może być motywacją do wysadzania

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Blabla0,
    Dzięki za info. Chyba się skuszę na jedną stretchies na próbę, dużo dobrego o nich słyszałam.

formowanki maja takie same wymiary co kieszonka bodajze. ja pakuje te małe prefoldy i frote bambusową (ta jest super) kupiłam komplet ręczników bambusowych za 65 zł i pocielam na wkładki, wyszło 9 wkładów. ręczniki z ikea tez ok ale ja osobiscie mam je tylko w razie czego jak mi cos nie wyschnie, choc chłonne tez są i w sumie ich sie nie czepiam, tylko ze mi odbija ostatnio i chciałabym miec "ładne" pieluchy z wyższej półki acha co do ręczników z ikea to ja wole wkładke na nie dać mikropolarową bo mi one twardnieją w praniu i takie nieprzyjemne mi sie wydają :/
    formowanek używam własnie do wełniaka bo mała kupki jeszcze rzadkie robi, choc szczerze mówiac wole wkładanke i otulacz- szybciej sie zakłada. tak stosuje otulacze flip i baardzo je lubie- mam 5 szt, i prefoldy lub tetre bambusową
    te formowani od yetty ponoc super są,ale ja nie mam (jeszcze) tak sie wacham nad nimi bo nie wiem czy mi sie bedzie chciało wkłady wkładac i na to wszystko jeszcze otulacz...
    ale jedno Ci powoem- to pieluchowanie baaardzo wciąga
    ja juz zła jestem na siebie bo jak sie rozpedze z zakupami to potem na rachunki nie mam

Chustofanka

Domyślnie

Dziewczyny jeszcze raz dzięki za wszystkie rady.

Olapio,
    spotkałam się z opinią, że ta pieluszka jest świetna...tylko ta cena... marzyło mi się kupić z 10 szt. żeby spokojnie schnęły...

Magnolia,
    toś mnie zaskoczyła... mam w domu po 2 opakowania muślin IV (mniejszych i większych) kupionych z 8 miesięcy temu. Ale nawet mi przez myśl nie przeszło, że tak jak piszesz, to one mogą być najlepsze dla roczniaka... Ja tak się nastawiałam na formowanki - myślałam, że przy dziecku raczkującym tudzież zaczynającym chodzić tylko formowanki mogą się nadać.... Chociaż ceny osłabiły mój zapał... i pojawił się pomysł na prefoldy. Może zatem będę używać składanych i kupię tylko 2 / 3 sztuki formowanych na ekstremalne sytuacje...

Blabla0,
    Im więcej czytam o różnych pieluchach i oglądam filmiki na Youtube tym bardziej mi odbija... przechodziłam to jakiś czas temu i teraz skromniutko postanowiłam sobie, że kupię z 10 szt. (dlatego tak zależy mi na cenie) jednego rodzaju... ale im wiecej szukam tym bardziej wciąga.
    Jeszcze pytanie odnośnie polecanych stretchies czy one są jakoś widocznie szersze w kroku od innych bambusowych formowanych np. BG lub Bambinex? Moja córa ma grubiutkie udka, za chwilę zacznie chodzić i boję się brać pieluszki z dużą rozpórką...
    P.S. ja składałam zamówienia w sklepach z pieluszkami tak, aby spodziewany termin nadejścia paczki wypadał kiedy mąż jest w pracy..... bo już wiele razy groził, że mnie wyrzuci z domu z tymi pieluchami...
    Ostatnio edytowane przez mamuśka ; 03-08-2010 o 23:12

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

hehe ale sie uśmiaam tez tak robie, zeby mąż nie widział
    hmm... ja nie mam ani formowanki bg ani bambinex. jest węższa od motherelse i zdecydowanie szersza od tetro. jest chyba podobna tak zeby sie wpasowac do flipa, choc nie przymierzalam prawde mowiac bo ostatnio na wełence lecimy malutka nie ma szerzej nózek w tej formowance totsa niz w kieszonce, porównywalnie bym powiedziała. troszke mi zwiększa objętość spinanie na napy zmniejszające rozmiar (Majcia ma 4 miesiące) mysle że nie powinna krępowac ruchów, tym bardziej że ona świetnie się poddaje

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Moja córa ma grubiutkie udka, za chwilę zacznie chodzić i boję się brać pieluszki z dużą rozpórką...
    bardzo wąskie w kroku są formowanki flexi tot z tots botsa, chwalone przez mamy tu na forum... ja mam jedną i jest fajna, też bambusowa w środku, nie twardnieje po wielu praniach i chłonna dość, i ma dodatkową cieniutką ale chłonną wkładkę... a ta stretchies to chyba jest podobna w kroju do flexi tot

a co do kupowania jednakowych pieluch to ja bym jednak odradzała... dziecko się zmienia, na poszczególne etapy rozwojowe różne pieluszki najlepiej się sprawdzają, a i twoje preferencje wraz z jego wiekiem będą się zmieniały... lepiej mieć różne na różne okazje... no i nie jest tak nudno

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

nie mam flexi tot ale ktos pisał że różnia sie tylko powłoczką zewnętrzną, no i flexi te nowsze chyba to są rozmiarowe. stretchies tez niby w 2 rozmiarach ale z napkami do zniejszenia wiec jak onesize praktycznie

Chustofanka

Domyślnie

Miałam kiedyś Flexi więc Wasze porównanie dużo mi mówi o stretchies. Z Flexi byłam b. zadowolona tylko była ogromniasta na moją córeczkę - wtedy była jeszcze zbyt malutka na tę pieluszkę i ją odsprzedałam (pieluszkę oczywiście ).W takim razie napewno zamówię stretchies na próbę (Flexi są chyba nie do kupienia teraz, stretchies widziałam tylko w Pileuszkarni). Jeśli pasują do Flipa (jeden z najzgrabniejszych otulaczyków wśród przerabianych przeze mnie) to napewno nie są ogromniaste.
    Dzięki!

P.S. Z różnymi pieluszkami rzeczywiście nie jest nudno, tylko to diabelnie wciąga.... wciąż probuje się nowych rozwiązań. Małam nadzieję, że przy stosiku jednakowych będę się tylko ich trzymać... ale widzę, że nadzieja jest matką (...) bo już zamierzam kupić przynajmniej 2 rodzaje pieluch.
    Ostatnio edytowane przez mamuśka ; 04-08-2010 o 19:55

Chustofanka

Domyślnie

Kupiłam 2 stretchies, są milutkie i fajnie chłoną (chociaż raz użyte dopiero, więc prawdziwą chłonność dopiero poznam Mam trochę obawy co do rozmiaru - mam rozm. 2 czyli wg producenta podobno do 16 kg. Moja córa ma ok. 10 kg a one leżą idealnie na wysokość i rzepy są dosyć daleko od siebie, wydaje się niewiele brakować do wyrośnięcia z pieluszki. Pocieszam się, że podobno dziecko w tym wieku wolno rośnie i zmienia proporcje...

Znacie formowane z sherpy firmy Loveybums (są w Krainie pieluszek). Próbowałyście? Zwróciałm na nie uwagę bo mają dużą rozmiarówkę (do 20 kg!) Chociaż cena kosmiczna jak na formowankę.

Napisałam posta z pytaniem w recenzjach ale go tu też skopiuję bo blabla0 pisała, że używa prefoldów bambino mio:

Kupiłam prefoldy Bambino mio na próbę. Jak sobie radzicie z ich składaniem?

Ja mam duże (zalecane dla 7-16 kg, moja córka ma ok. 10 kg.) i mam problem z upchaniem ich w otulacz (Flip, Imse Vimse). Może coś robię źle? Składałam w prostokąt - są za długie, więc podwijam z przodu (tak jak w instrukcji) ale wtedy otulacz ledwo się dopina (duży wałek po podwinięciu pieluchy z przodu) a jak już dopnę to się tworzą przerwy na nóżkach. Nie wiem czy robię coś nie tak, czy tak już jest z prefoldami....

Z kolei zakładanie typu "twist" już lepiej się łapie w otulacz ale też strasznie upycha.

Składanie w typową formowankę nie za bardzo bo ciężko uchwycić krańce pieluchy za pomocą snappi (mała ma spory brzuszek).

A może powinnam im dać trochę czasu bo były prane dopiero raz/dwa razy i jeszcze się wystarczająco nie skurczyły? (Wg producenta pranie wstępne jest konieczne - właśnie dlatego że pieluchy się kurczą i nabierają chłonności, a najlepiej się podobno zachowują po 4/5 praniach)

Uprawnienia umieszczania postów