Pokaż wyniki od 1 do 20 z 40

Wątek: wełna a kaszmir

Mieszany widok

Chustoholiczka

Domyślnie wełna a kaszmir

Szukaj mi powiedział, że nie ma takiego topiku więc zapytuję:

jaka jest RÓŻNICA w:
    1. nośności
    2. grubości
    3. śliskości
    4. dociąganiu

między kaszmirem a wełną?

wedle mojej laickiej wiedzy kaszmir to też wełna, więc nie bardzo rozumiem rozróżnienie.
    no i z jakiej wełny te wełny są w takim razie?

Chustoholiczka Awatar nemhain
    Miejscowość
    Warszawa, Mokotów

Domyślnie

Kaszmir – miękka tkanina z wełny kóz kaszmirskich, charakteryzująca się bardzo cienkimi włóknami o grubości 16-18 mikrometrów, co zapewnia jej wyjątkową puszystość. Naturalne kolory to szary, brązowy lub biały.
    Nazwa pochodzi od nazwy regionu w północnych Indiach.

Wełna w chustach jest z merynosów.

Chustoholiczka

Domyślnie

o bardzo dziękuję a jaka jest między nimi różnica "w praktyce" ?

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Sosnowcu

Domyślnie

w praktyce na podstawie didymosów:
    - kaszmir- lekki,miekki, delikatny, cienki, dobrze sie wiązał, zdecydowanie ma próg bólu nośności
    - wełna- praktyczna i bardzo wdzieczna jeśli się z nią dobrze obchodzi (chodzi o pranie), poniesie wszystko wszedzie

Chustoholiczka Awatar nemhain
    Miejscowość
    Warszawa, Mokotów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cobra Zobacz posta
    o bardzo dziękuję a jaka jest między nimi różnica "w praktyce" ?

w kaszmirze nie nosiłam więc nie wiem, na pewno cena

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja mam tylko porownanie miedzy:
    indio kaszmir grafit
    indio moss
    katja z wełną

indio kaszmir grafit cieniutki, nosi nienajgorzej ale na pewno dla bardzo ciezkich dzieci sie nie nadaje, bardzo miły
    indio moss super nosi i gruby, taki koc
    katja płaska ale super nosi, gdybym nie wiedziala ze to z wełną to bym myslala ze zwykły pasiak

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

ja mam japana kasmirowego nosi cudnie jest miekiki i delikatny i jakby gładszy
    wełna(wełniane skowrony)nosi cudnie chusta miękka ale czepliwa mocniej trzeba"ciagnac"zeby dociągnac ale dociadnieta trzyma na mur beton jak szalona i nie pusci -to chyba czepliwosci zawdziecza ale nie jestbtak delikatna JAK KASZMIR-MOZE GRYŹĆ ALE JA LUBIE TO GRYZIENIE WEŁNY a młoda nie narzekała-ale to jesienno zimowy wontek
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

sylwik
    Guest

Domyślnie

Welny nie probowalam z zalozenia bo mnie gryzie na ogol. Mam przez przypadek japan z kaszmirem i to najlepiej noszaca chusta jaka mialam i jedyna dluda jaka sobie zostawiam. Jest taka puszysta na ramionach (moich).

ratyska
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nemhain Zobacz posta
    Kaszmir – miękka tkanina z wełny kóz kaszmirskich, charakteryzująca się bardzo cienkimi włóknami o grubości 16-18 mikrometrów, co zapewnia jej wyjątkową puszystość. Naturalne kolory to szary, brązowy lub biały.
    Nazwa pochodzi od nazwy regionu w północnych Indiach.

Wełna w chustach jest z merynosów.
    Didymos na swojej stronie nie pisze nic o merynosach. Zawsze myslalam, ze maja welne ze zwyklych baranow.

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ratyska Zobacz posta
    Didymos na swojej stronie nie pisze nic o merynosach. Zawsze myslalam, ze maja welne ze zwyklych baranow.
    natki sa z merynosów napewno ale te didkowe niewiem
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka

Domyślnie

wiem, że wątek jesienno - zimowy ale ja w kwestii raczej klocuszkowatości Pyzy - miesiące mijają a Pyza lżejsza się nie robi.
    czytałam, że wełna/kaszmir bardzo odejmują kilogramów, stąd powoli muszę się zabrać do zbierania pieniążków na COŚ a jako bezrobotna bez prawa do zasiłku troszkę mi to zajmie (małż nawet nie chce słyszeć o takich zakupach) więc potrzebuję coś wybrać teraz, żeby na jesień mieć już możliwość ...

czyli, jeśli dobrze zrozumiałam:
    wełna jest bardzo nośna ale gryzie i trzeba mieć dobrą pralkę, żeby jej nie zniszczyć;
    kaszmir jest znacznie milszy w dotyku ale o komfortowym noszeniu w nim Pyzy ważącej 12 czy 15 kilogramów to mogę zapomnieć?

poprawcie mnie, jeśli źle zrozumiałam

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Od razu mówię - miałam doczynienia tylko z wełną didimosa, ale za to z dużą ilością
    1) nie każda wełna gryzie - są puchate wełny i bardziej płaskie. Puchate są indio wełniane, gryzący jest nino atracyt. Niepuchate są pasiaki didka z wełną - tak jak napisała Olapio, trudno poznać w ogóle, że to wełna.
    2) wełna nosi GENIALNIE, z kaszmirów miałam tylko grafit, nosi kiepsko, ale jest pięęęękny. Jest jeszcze kaszmir natur, który podobno nosi całkiem całkiem, ale nie miałam okazji
    3) nigdy nie uprałam i nie uprałabym wełnianej chusty w pralce. Tylko i wyłącznie ręcznie, w specjalnym płynie z lanoliną, nie wolno za bardzo nią "mieszać", bo można sfilcować. Suszę rozłożoną, żeby się nie odkształciła (jak to wełna)
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Uprawnienia umieszczania postów