Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: Lęk separacyjny i lęk przed obcymi u chuściochów

Mieszany widok

Chustofanka Awatar claribell
    Miejscowość
    Kraków / Czaniec

Domyślnie Lęk separacyjny i lęk przed obcymi u chuściochów

Mówi się, że chuściochy są pogodniejsze i bardziej otwarte niż dzieci wózkowe. Zauważyliście to też u swoich dzieci, że lęk separacyjny nie jest tak nasilony i że nie boją się tak obcych? Może określenie "cygańskie dziecko" wynika właśnie z noszenia?
    I czy widać różnicę pod tym względem między rodzeństwem chustowym i niechustowym?

A tak szyje moja Mama :* - www.efartuchy.pl

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Nie mam rodzeństwa niechustowego i zakładam, że takiego już nie będzie

Natomiast synek jest odważny i "sprzedajny" chociaż od około roczku potrzebuje chwilę, żeby się "z obcymi" oswoić - po kilku minutach zazwyczaj sam podchodzi, ładuje się na kolana, podjada z cudzego talerza i inne takie

Ma ostatnio fazę "tylko mama" ale... zaprowadzony do piaskownicy bez krępacji przyłącza się do zabawy, zanosi różnym dzieciom i dorosłym zabawki itp. z Tatą też ma bardzo dobry kontakt no i z nianią - czasami jest płacz jak mama ostentacyjnie wychodzi ale po chwili daje się uspokoić i wciąga się w zabawę... A jak mama wraca to nie jest tak ważna jak brum brum którym przyjechała

Wydaje mi się, że chustowe dzieci z racji tego, że jednak zaznają bliskoścui praktycznie bez ograniczeń chętnie korzystają z chwil wolności i mają pewność, że rodzic nie zniknie nagle i zawsze przytuli, więc nie trzeba specjalnie o to zabiegać...

a co do porównań - to chyba najodważniesze dziecko wśród znajomych i często słyszę komentarze o "cygańskim dziecku" - syn ma np tendencję do machania przejeżdżającym samochodom czy innym paniom z pieskiem, zawsze są ochy i achy
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka Awatar IwontaG
    Miejscowość
    Sandomierz

Domyślnie

Moje chustowe dziecko do roku czassu wyło jak ktoś tylko za drzwi wyglądał, a teraz robi mi papa i mówi żegnaj
    Myślę, że to bardziej zalerzy od dziecka niż od tego czy jest chustowe, na pewno chustowane dziecko czuje się bezpieczniej, u nas było tak, że jak ktoś przychodził to mała wołała do chusty i potrafiła tam siedziec całą wizytę gościa, teraz jej przeszło, wyrosłą

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Moje dziecko noszone od 3 tyg. życia panicznie boi się obcych. Właśnie z wyciem poszła na spacer z moją siostrą, którą widziała nie raz, ale nie widzi codziennie. Na mojego tatę reaguje strasznym rykiem. Jest taka odkąd skończyła jakieś pół roku.

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Mój niechustowy syn łagodniej przechodził lęk separacyjny niż noszona Lena. Mam wrażenie, że ona dzięki chustom była/jest ze mną bardziej związana. Mimo to w wieku kilkunastu miesięcy bez problemu zostawała z opiekunkami czy szła na ręce do mniej znajomych ludzi.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Mam chustowe i niechustowe dziecko - nie wiedzę miedzy nimi różnicy jeśli chodzi o lęki - oboje są "cygańskimi dziećmi", co według mnie nie zawsze jest dobre

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustofanka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Mój bardzo chętnie zaczepia ale jak jestem w pobliżu, najlepiej u mamy albo u taty - wtedy łatwo wyciąga rękę i zaczepia. Zanim pojawił się lęk zostawał bez problemu z babciami, z ciocią. Od 6 miesiąca najpierw wył jak wyszłam do toalety, teraz sam wypełza jak jesteśmy w jednym pokoju bo np zobaczył kota. To mój pierwszy więc nie porównam - wydaje mi się otwarty ale dystans zachowuje.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paskowka Zobacz posta
    Mam chustowe i niechustowe dziecko - nie wiedzę miedzy nimi różnicy jeśli chodzi o lęki - oboje są "cygańskimi dziećmi", co według mnie nie zawsze jest dobre
    no mi też to się nie bardzo podoba w sumie - zwłaszcza jak obcy ludzi wyciągają ręce i mówią "pójdziesz ze mną"? wrr...

zawsze odpowiadam, że nigdzie nie pójdzie bo z obcymi nie chadza - aż się jedna babka zdziwiła - a myśli pani, że by poszedł? To po cholerę pytają!
    Sorki za OT
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Uprawnienia umieszczania postów