Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: początki wiązania kangurka - proszę o ocenę i rady :)

Chustofanka Awatar nasteria
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie początki wiązania kangurka - proszę o ocenę i rady :)

Hej
    Mam prośbę. Pomóżcie w udoskonaleniu mojego kangurka. To moje pierwsze próby nauki wiązania..niedawno zakupiłam pierwszą tkaną (wcześniej nosiłam synka w pouchu) i pocę się teraz żeby cosik z tego motania nam wyszło ;P Zaczęłam od kangurka, bo podobno najlepszy dla maluszków (Piotruś ma 2,5 miesiąca). Wklejam zdjęcia z jednej z pierwszych prób (dopiero zaczęliśmy naukę), dodam że były robione już jakiś czas po wyjściu z domu i jak widać chusta nam się troszkę już 'poluzowała'. Proszę o rady, bo uczę się całkiem sama z instrukcji i filmików ale nie zamierzam się poddać!
    http://lh3.ggpht.com/_3zl0wWCbxn0/TE...512/pepek1.jpg
    http://lh6.ggpht.com/_3zl0wWCbxn0/TE...2/_IGP5151.jpg
    Ostatnio edytowane przez nasteria ; 19-07-2010 o 22:39

Chustofanka Awatar maryjey
    Miejscowość
    Suwałki

Domyślnie

Co do kangurka to się nie wypowiem ale myślę, że kieszonka na początek łatwiejsza - ja od początku nosiłam tylko w kieszonce. Zaczęłam zanim synek skończył miesiąc.

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

no też myślałam o kieszonce ale zaczęłam się już uczyć kangurka to dobrze by go było poskromić a co z tym moim kangurkiem jest aż tak źle??

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Spróbowałam właśnie tej kieszonki, zawiązałam po raz pierwszy. Faktycznie szybciej mi poszlo i latwiej sie dociaga. podsyłam fotkę do oceny

">

Chustomanka Awatar andzia_1978
    Miejscowość
    pomiędzy wawą a wołominem

Domyślnie

Nie rezygnuj z kangurka, bo po 1) to "najchłodniejsze" wiązanie ( tylko jedna warstwa materiału), po 2) najlepsze dla maluszka ze względu na pozycję nóżek a co za tym idzie całego kręgosłupa
    Co do fotek to bardzo ładnie zawiązany tylko może pupka za mało wpadnięta troszkę, i nóżki ciut za szeroko, spróbuj kolanka troszkę pociągnąć do góry wkładając pod nie małe palce, kolanka poójdą nieco wyżej a pupka ładnie wpadnie, nie ma potrzeby brania ich na boki, u takiego maluszka są one nieznacznie odwiedzione.
    P 1995, A 1997, B 2008, W 2015 i L 2017
    jestem matką idealnej córki i równie idealnych czterech synów

Chustofanka Awatar maryjey
    Miejscowość
    Suwałki

Domyślnie

Nie chciałam się wypowiadać na temat jakości wiązania bo żaden ze mnie znawca. Kangurka wiązałam raz w życiu i stwierdziłam, że jest dla mnie niewygodny (przeszkadzał mi rozłożony materiał na ramionach) i jak dla mnie to trudne wiązanie na początek. Poza tym do kangurka standardowa chusta jest za długa. Jak dla mnie kieszonka jest the best - jak zimno można rozłożyć poły, jak gorąco zwinąć i też jest jedna warstwa na dziecku (no na rodzicu niestety bardziej grzeje). Starsze dziecko (siedzące) może mieć rączki na wierzchu i wtedy też jest chłodniej.

Chustoholiczka Awatar martalicja
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Ja też się uczę kangurka, więc znawcą nie jestem, ale chyba jakaś lewa jestem bo tak ładnie jak Tobie mi nigdy nie wyszło... zawsze coś źle dociągnę
    B 2004. D 2008. M 2010. J 2012
    moje fotografie https://www.facebook.com/Martasframes/
    Miejsce w sieci https://martasframes.com/

Chustomanka Awatar neverendingstory
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

bardzo ładny kangurek jeśli mogę coś Ci doradzić to przy przekładaniu chusty pod kolankami przypilnuj, żeby poły szły po materiale kieszonka faktycznie może i łatwiejsza do zamotania, ale kangur zdecydowanie wygodniejszy w noszeniu (ciężar ładnie się rozkłada na ramionach) - z tego względu ja już w ogóle w kieszonce nie noszę
    moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neverendingstory Zobacz posta
    bardzo ładny kangurek jeśli mogę coś Ci doradzić to przy przekładaniu chusty pod kolankami przypilnuj, żeby poły szły po materiale:) kieszonka faktycznie może i łatwiejsza do zamotania, ale kangur zdecydowanie wygodniejszy w noszeniu (ciężar ładnie się rozkłada na ramionach) - z tego względu ja już w ogóle w kieszonce nie noszę

tzn. żeby się nie skręcałała chusta od pleców, przez kolanka aż po pupkę?? bom zielona i nie kumam ;P :] Po wypróbowaniu obu wiązań stwierdzam że kieszonka dużo łatwiejsza ale bardziej czuję ciężar Piotrusia (choć niewielki )

Chustomanka Awatar neverendingstory
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

chodzi o to:
    na zdjęciu z profilu wydaje się, że poły chusty idą pod kolankami obok materiału, a powinny być prowadzone po materiale, żeby ten materiał który jest pod pupą był jakby przytrzymywany przez poły chusty idące pod kolankami - no nie umiem tego inaczej wytłumaczyć. I może staranniej rozkładaj materiał od kolanka do kolanka, wkładając sporo chusty pomiędzy siebie i dziecia - wtedy pupka lepiej wpadnie. A poza tym jest naprawdę dobrze - moje pierwsze kangury przy Twoim to ......... porażka

kieszonka IMO tylko dla lekkich maluszków, a poza tym kieszonka na te upały jest dla mnie nie do pomyślenia - ten pas poprzeczny grzeje strasznie, a w kangurze jest przewiew bokami
    moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009

Chustonówka Awatar szeklanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Nasteria i dziewczyny co kangurzyły czy te pasy na ramionach nie podjeżdżają Wam do góry przy podnoszeniu rąk? bo też tak myślę o kangurku, na razie tylko kieszonka i 2x u mnie na tapecie.
    aha i czy to wiązanie pod pupą się nie wyślizgnie? bo w kieszonce to pod nóżkami idzie a tutaj nie.

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neverendingstory Zobacz posta
    chodzi o to:
    na zdjęciu z profilu wydaje się, że poły chusty idą pod kolankami obok materiału, a powinny być prowadzone po materiale, żeby ten materiał który jest pod pupą był jakby przytrzymywany przez poły chusty idące pod kolankami - no nie umiem tego inaczej wytłumaczyć. I może staranniej rozkładaj materiał od kolanka do kolanka, wkładając sporo chusty pomiędzy siebie i dziecia - wtedy pupka lepiej wpadnie. A poza tym jest naprawdę dobrze - moje pierwsze kangury przy Twoim to ......... porażka

kieszonka IMO tylko dla lekkich maluszków, a poza tym kieszonka na te upały jest dla mnie nie do pomyślenia - ten pas poprzeczny grzeje strasznie, a w kangurze jest przewiew bokami
    cha cha ale ciemna jestem ;P już rozumiem nawet nie wiedziałam że poły muszą być tak prowadzone, że to takie ważne! dzięki no i z pupką to tez mi się tak wydawało że za mało wypada...raz była lepiej raz gorzej przy kolejnych wiązaniach. Teraz się przyłożę ;>

Szeklanka ja tam mało doświadczona jestem ale czuję pewne skrępowanie ramion (a raczej rozłożenie się na nich ciężaru maluszka) i szczerze mówiąc chyba jakbym miała podnieść wysoko ręce to bym najpierw te 'motylki' zwinęła ale skoro do tej pory się nad tym nie zastanawiałam to chyba nie jest takie uciążliwe dla mnie A 'wymknąć' się maluszek nie da rady bo ściśle przylega a materiał spod pupki idzie do góry, czyli dzidzia 'wpada' jakby do środka materiału

Powiem Wam wszystkim szczerze, że myślałam że z tym moim kangurkiem jest dużo gorzej...tym bardziej że bez lustra wtedy motałam..dzięki za rady!
    Ostatnio edytowane przez nasteria ; 20-07-2010 o 22:44

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

nasteria i jeszcze pytanko co to za chusta na zdjęciu z lustrem powyżej?

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

storchenwiege leo bordeaux. zobaczyłam, pokochałam, zdobyłam ... cudnego leosia w kolorze dojrzałego wina

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ślicznaaaaaa jest

Uprawnienia umieszczania postów