Pokaż wyniki od 1 do 20 z 84

Wątek: ktoś ma porównanie MANDUCA a TULI ?

Mieszany widok

Chustofanka Awatar Gaja78
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Nie mam Tuli więc napiszę o tym co kupiłam przed narodzinami synka i używamy codziennie do dziś (roczek).

Kupiłam Manducę nową w listopadzie 2013 (bawełna organiczna, BlackLine series: ScreaminGreen) i ma gumki przy taśmach i w pasie, żeby paski nie odstawały/wisiały. Klamra jest 3 punktowa - fakt niezawodna.
    Możliwość krzyżowania szelek na plecach bezcenna - przy dłuższym noszeniu 11-12 kg bolą łopatki od takiej opcji tylko "jak plecak" na ramiona.
    Nosiliśmy całe lato 2014 - nie upociliśmy siebie ani małego
    Prana nie traci koloru. Nadal czarno-czarna
    Bardzo plastyczna i miękka.
    Regulowany panel sprawia, że gdy dziecko jest już 6-8 mczne to może się swobodnie w Manduce rozejrzeć. Na niektórych zdj. w Tuli dziecko ma końcówkę panelu na wysokości policzka/oczka i nie można nic z tym zrobić (patrz google pictures).

Bez szału:
    - kapturek - szybciutko go nie upchasz (zwisający mi nie przeszkadza, w sumie tylko logo zasłania przecież ), mógłby być szerszy
    - przereklamowana wkładka dla noworodka. Przymierzaliśmy na chwilę J. (waga urodzeniowa 4100g) jak miał miesiąc, potem 2 mce. Maluszek, nawet taki większych rozmiarów nie leży dobrze imo. Zostaliśmy przy chuście. Nosidło było stale przed nas użytkowane od 6 mż, ale J. już wtedy szybko raczkował.
    Toopy & Binoo

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Mam od 8 miesięcy tulę standard i od wczoraj manducę. Jestem fanką tuli, o manduce słyszałam wiele dobrego więc kupiłam by przekonać się, które z tych nosideł wolimy i ostatecznie zostawić sobie jedno z nich.
    Nie sądziłam, że tak bardzo się różnią!

Potem dodam tutaj więcej informacji i zdjęcia. Na razie takie mam spostrzeżenia i porównanie na szybko:

manduca ma fajne to, że
    - klamra biodrowa jest "na stałe" przełożona przez gumkę, która ma dodatkowo zabezpieczać zapięcie pasa, w tuli trzeba o tym pamiętać, a zdarza się zapomnieć (a na początku to w ogóle o tym nie wiedziałam )
    - ma opcję zapinania pasów ramiennych na krzyż
    - ma wyprofilowany pas biodrowy
    - ma opcję wydłużenia panela

tula ma fajne to, że
    - regulacja pasków jest łatwiejsza, za jednym pociągnięciem taśmy już jest ok
    - lepiej wypełnione pasy ramienne, przez co nie ma uczucia wrzynania
    - klamry wydają się być lepszej jakości
    - nie ma "wkładki" dla noworodka, która w manduce się majta

Chustofanka

Domyślnie

A czy ktoś mógłby zmierzyć panel w Manduce? Chciałabym porównać, a wszędzie znajduję tylko, że Manduca dla dzieci od 3,5 do 20 kg i nikt nie podaje wym iarów panela. Z kolei Tula podaje, że od 7 do 20 kg i panel: 39 cm wysokości i 37 cm szerokości.

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

manduca ma panel rozsuwany 34-40 cm długości.
    szerokośc nad pasem biodrowym 33 cm.
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Uprawnienia umieszczania postów