Pokaż wyniki od 1 do 20 z 84

Wątek: ktoś ma porównanie MANDUCA a TULI ?

Mieszany widok

Chustonówka

Domyślnie

Dziewczyny jestem zupełnie nowa (i zielona) na tym forum. Chciałabym kupić jakieś nosidło ergonomiczne dla mojej 6 miesięcznej niuni. Mój maluszek waży obecnie 8,600 sama nie siedzi ale sztywno trzyma już głowę. Ja mam 158 cm wzrostu i ważę 52kg. Czy możecie mi podpowiedzieć jakie nosidło manduca czy tula byłoby lepszym wyborem?
    Kurcze próbowałam znaleźć na forum jakieś informacje gdzie można przymierzyć takie nosidła ale zupełnie nie mogę się połapać w tych wątkach... Jestem z Radzymina. Czy na Białołęce lub Pradze jest jakiś klub gdzie można "pomacać" przymierzyć takie cuda?

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

Najlepiej jest przymierzyć oba nosidła i wybrać te, które najlepiej będzie leżeć, i w którym będzie Wam najwygodniej. Nie ma lepszego czy gorszego nosidła, w zależności od naszej budowy, upodobań jedne pasują nam bardziej niż drugie. W Warszawie, wiem że www.lydialand.pl ma oba te nosidła - zadzwoń i zapytaj się gdzie jest możliwa przymiarka. Na www.nosidla.com.pl jest tylko manduca, ale to chyba gdzieś Legionowo/Białołęka/Bródno się mieściło.
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka Awatar Tola_zet
    Miejscowość
    LDZ

Domyślnie

ja jeszcze raz powtórzę, że dla osoby o niewielkich gabarytach na pewno Tuli będzie przyjemniejsze...

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

ja mam taki sam wzrost, troche wiecej kg i wygodniej mi w manduce ( mi np. niewygodnie w tak szerokich ramionach jak ma Tuli), więc ja nadal jestem za przymierzaniem wszystkiego
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka Awatar Tola_zet
    Miejscowość
    LDZ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wrapsodia Zobacz posta
    ja mam taki sam wzrost, troche wiecej kg i wygodniej mi w manduce ( mi np. niewygodnie w tak szerokich ramionach jak ma Tuli), więc ja nadal jestem za przymierzaniem wszystkiego
    moim zdaniem Tuli ma najwęższe szelki ze wszystkich nosideł hehe

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

mi w tuli bardzo przeszkadzało że nie można spiąć szelek na skos.
    za to wygodniejszy pas biodrowy przy noszeniu z przodu - dla mnie jest w tuli. w manduce jak Maciek długi się zrobił i zapinałam nisko - przy wchodzeniu na schody (przy wysokim podnoszeniu nogi) ta "falbanka" w manduce przeszkadzała.

anadeo - ja od 3 sierpnia będę w Ząbkach.mam manducę. mogę dać przymierzyć.
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustoguru Awatar Isolt
    Miejscowość
    Warszawa- Żoliborz

Domyślnie

Też mam ten dylemat - Manduca czy Tula i nie wiem w co zainwestoweać. Mnie do Manduki przekonuje mozliwosc sadzania na biodrze. Tylko, ze w takiej pozycji, mama ma wzynajacy sie w szyje pasek - może ktoś wie, czy to bardzo przeszkadza, czy możne jest jakoś mądrze rozwiązane? Nawet się na testy Tuli zapisałam, ale przede mną jeszcze 20 osób, więc pewnie wcześniej coś kupię niż się doczekam
    Ostatnio edytowane przez Isolt ; 13-10-2013 o 15:07
    Ignaś 07.2013
    Marynia 03.2015
    Hela 03.2018

BLW = Bobas Lubi Wypaćkanie

Chustofanka Awatar Gaja78
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Nie mam Tuli więc napiszę o tym co kupiłam przed narodzinami synka i używamy codziennie do dziś (roczek).

Kupiłam Manducę nową w listopadzie 2013 (bawełna organiczna, BlackLine series: ScreaminGreen) i ma gumki przy taśmach i w pasie, żeby paski nie odstawały/wisiały. Klamra jest 3 punktowa - fakt niezawodna.
    Możliwość krzyżowania szelek na plecach bezcenna - przy dłuższym noszeniu 11-12 kg bolą łopatki od takiej opcji tylko "jak plecak" na ramiona.
    Nosiliśmy całe lato 2014 - nie upociliśmy siebie ani małego
    Prana nie traci koloru. Nadal czarno-czarna
    Bardzo plastyczna i miękka.
    Regulowany panel sprawia, że gdy dziecko jest już 6-8 mczne to może się swobodnie w Manduce rozejrzeć. Na niektórych zdj. w Tuli dziecko ma końcówkę panelu na wysokości policzka/oczka i nie można nic z tym zrobić (patrz google pictures).

Bez szału:
    - kapturek - szybciutko go nie upchasz (zwisający mi nie przeszkadza, w sumie tylko logo zasłania przecież ), mógłby być szerszy
    - przereklamowana wkładka dla noworodka. Przymierzaliśmy na chwilę J. (waga urodzeniowa 4100g) jak miał miesiąc, potem 2 mce. Maluszek, nawet taki większych rozmiarów nie leży dobrze imo. Zostaliśmy przy chuście. Nosidło było stale przed nas użytkowane od 6 mż, ale J. już wtedy szybko raczkował.
    Toopy & Binoo

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Mam od 8 miesięcy tulę standard i od wczoraj manducę. Jestem fanką tuli, o manduce słyszałam wiele dobrego więc kupiłam by przekonać się, które z tych nosideł wolimy i ostatecznie zostawić sobie jedno z nich.
    Nie sądziłam, że tak bardzo się różnią!

Potem dodam tutaj więcej informacji i zdjęcia. Na razie takie mam spostrzeżenia i porównanie na szybko:

manduca ma fajne to, że
    - klamra biodrowa jest "na stałe" przełożona przez gumkę, która ma dodatkowo zabezpieczać zapięcie pasa, w tuli trzeba o tym pamiętać, a zdarza się zapomnieć (a na początku to w ogóle o tym nie wiedziałam )
    - ma opcję zapinania pasów ramiennych na krzyż
    - ma wyprofilowany pas biodrowy
    - ma opcję wydłużenia panela

tula ma fajne to, że
    - regulacja pasków jest łatwiejsza, za jednym pociągnięciem taśmy już jest ok
    - lepiej wypełnione pasy ramienne, przez co nie ma uczucia wrzynania
    - klamry wydają się być lepszej jakości
    - nie ma "wkładki" dla noworodka, która w manduce się majta

Chustofanka

Domyślnie

A czy ktoś mógłby zmierzyć panel w Manduce? Chciałabym porównać, a wszędzie znajduję tylko, że Manduca dla dzieci od 3,5 do 20 kg i nikt nie podaje wym iarów panela. Z kolei Tula podaje, że od 7 do 20 kg i panel: 39 cm wysokości i 37 cm szerokości.

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

manduca ma panel rozsuwany 34-40 cm długości.
    szerokośc nad pasem biodrowym 33 cm.
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Uprawnienia umieszczania postów