Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: uff, pierwszy dzień na wielo...i sporo niejasności...

Chustofanka Awatar endurka
    Miejscowość
    radziejowice/grodzisk maz.

Domyślnie

u nas lepiej
    dziś nie poschły wkłady i jechaliśmy właśnie z frotką na polarku kieszonkowym, w sumie to z 2 razy poszła cała kieszonka i pupa jest ok, nie czerwona.
    na noc wkładam w formowankę polarek "sucha pielucha" i wtedy na noc smaruję pupsko i rano jest ok, mimo mokrej formowanki.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Bartek miał 4 miesiące jak zaczełam przechodzić na wielo.
    Najczsciej stsuje pieluszki canpola, a wycięłam ceratkę ze środka, i tam wkładam tetrę, a na to otulacz. Mam kilka pieluch uszytych samodzielnie, na zewnątrz bawełna od wewnątrz polar, więc w takie upały kładę tylko na to tetrę i mały smiga bez otulacza.

Na noc zakładam kieszonkę z tetra i otulacz i nie jest przemoczone. A ostatnio załozyłam swoją szytą pieluchę bez otulacza i też dała radę, nie było przecieku.

Chustofanka Awatar endurka
    Miejscowość
    radziejowice/grodzisk maz.

Domyślnie

mam jeszcze jedno pytanko - dziś zauważyłam, że młodemu nie jest chyba wygodnie, bo ta pielucha jest strasznie szeroka między nogami i bardzo rozpycha mu nogi, na siłę rozszerza wręcz. Trochę mu to nie pasuje, odznaczają mu się te brzegi na udach i aż wkłady marszczą się tak, że mu ściskają klejnoty jak ściska nogi.

Pół biedy jak nie śpi - gorzej jest ze snem, bo Rysio śpi na boku, więc przy takim pakunku między nogami nie może swobodnie opuścić tej górnej nogi tylko mu ona taz "zwisa" zawieszona na pieluszce, czasem nawet nie dotykając do ziemi :/ to przecież uciska nerwy i naczynia - Wam tak się nie dzieje??

Chusteryczka Awatar Stella
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Ja na noc zakładam kieszonkę ( ja mam minkee ) w środek albo dwie wkładki, albo ręcznik z ikea, i to wystarcza, nawet nie są jakoś bardzo zasikane. Ale może po prostu moje dziecię mało nocą siusia. W przeciwieństwie do starszego brata, który w dzień bez pieluchy, ale na noc musi mieć pampki. :/
    Madzia 10.07.2004, Marcel 1.09.2008, Marek 29.12.2009 i Martynka 1.02.2012 - 1460 gram - 29 tydzień.

http://monikamnich.blogspot.com/

Chustomanka Awatar aska.jb
    Miejscowość
    Warszawa - Tarchomin

Domyślnie

No to ja sobie pozwolę podłączyć się pod temat. Kuba ma 7,5 miesiąca wielorazówki dopiero zaczynam i też pojawiło się u mnie parę pytań.
    Po pierwsze mam proszek ultra nappy care - czy jego dodaje się do innego detergentu tak jak bio-d czy funkcjonuje samodzielnie?
    2 - jezeli Kuba robi kupkę o różnych porach dnia to czy papierek zda u mnie egzamin tj. czy mogę mu na cały dzień wkładać papierki do pieluchy? Nie powodują one wilgoci przy pupce? Nie są jakieś mniej przyjemne w dotyku od polaru z kieszonek (głupio to pytanie brzmi ale już sama nie wiem)?
    3- czytałam na różnych wątkach że pieluchy dobrze jest gotować. Wystarczy że raz na jakiś czas wygotuję wkłady a kieszonki będę prała tylko z proszkiem sanitaryzującym na 40 stopni?
    4 - po zrobieniu kupki jeżeli pielucha jest cała upaprana wystarczy ze ja przepłuczę czy mam jakoś zaprać żeby nie zostały plamy? Bo po samym przepłukaniu grubsze zanieczyszczenia znikają ale pielucha i tak jest żółta.

Dziewczyny doradźcie bo szukam i szukam na forum ale nie bardzo mogę znaleźć a chciałabym już jechać tylko na wielo

Aa i co polecacie na noc? Ostatnio założyłam małemu JBD i o 3ciej musiałam go przewijać i przebierać bo był cały zasikany. A niestety Kuba w czasie przewijania się budzi i uznaje to za początek dnia więc wolałabym coś co te 11-12h wytrzyma. Kuba dużo cyckuje w nocy więc i sika dużo...

Chusteryczka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Obawiam się, że co forumka, to inna odpowiedź na Twoje pytania. Pozwolę sobie z własnego krótkiego doświadczenia
    1. nie używam
    2. używałam krótko, bo kleiły się do jajek IMO papierki są dobre do rzadkiej kupy, bardziej stałą nie tak trudno spłukać
    3. ja robię tak, jak to napisałaś, ale są różne szkoły (całe mnóstwo rad w TYM wątku)
    4. nie piorę od razu, tylko spłukuję a w godzinach największego prawdopodobieństwa używam pieluch z ciemnym polarem

A TUTAJ cały wątek o "nocnych" pieluchach ( u mnie sprawdza się AIO Baby BeeHinds)

Uprawnienia umieszczania postów