Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 25

Wątek: Idzie mi średnio, proszę o rady

Chustofanka Awatar jul-kaa
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Idzie mi średnio, proszę o rady

Od kilku dni zaczynamy pieluchowanie wielorazówkami. Na razie mam ich za mało, więc stosuję system mieszany. No i chciałabym wiedzieć, co robię źle.
    Syn mój, Jan, ma dziwne zwyczaje sikaniowe W nocy nie sika prawie w ogóle, nad ranem do południa wysikuje jakieś hektolitry, potem znów nic (np. na spacerze - wczoraj ten trwał >4h, a on wysikał tyle, co nic) i pod wieczór znów fontanny. Ja rozumiem, że pieluchę zmienia się często, ale nie co 20 minut! A on co 10-20 minut ma pełną Próbowałam już różnych kombinacji - otulacz z formowanką, kieszonka z ręcznikiem, z tetrą, z wkładem oryginalnym (mam 1 BG), z papierkiem na kupę i bez papierka. Po włożeniu do kieszonki (takiej, jakiej zdjęcia zamieszczałam) ręcznika z Ikei, robi się ona tak wypchana, że kupa wycieka bokiem. Siki podobnie Generalnie dziecko ma wiecznie mokro i nie może zasnąć (a nad ranem śpi bardzo chętnie).
    Czekam jeszcze na kilka pieluch (m.in. Wonderoosy i Babyetta), może z nimi pójdzie nam lepiej.

No i tak myślę - może jednak potrzebne nam profesjonalne wkłady chłonne?

Chustofanka Awatar kaka-llina
    Miejscowość
    Rochester/Kent/UK

Domyślnie

szczerze mówiąc nie pamietam jak takie małe sika... Moja ma prawie 11 miesięcy ale też rano i wieczorem lecą hektolitry... Ja używam kieszonek i IB Sio i daja radę!! Ale faktem jest, że rano zmieniam co jakieś pól godziny (no chyba, że złapię w nocnik).
    Alicja ( 18 08 09) Stasiu (13 09 12)

Guest
    Guest

Domyślnie

Julka musisz pamietać, że nowe pieluszki nie mają swojej właściwej chłopnności dopiero po kilku praniach.
    Skoro wiesz kiedy Jan więcej sika zakładaj bardziej chłonne pieluszki ( Wonderki jak dojdą np).
    cykl częstotliwości się zmienia u dzieciaczków
    jeżeli chodzi o wkładki to babmusowe są bardzo chłonne
    a przebierać trzaba, często niezależnie czy pampki czy wielo

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Moje pieluszki nie są nowe. I ja doskonale wiem, że trzeba często przebierać, ale co 20 minut? To kiedy dziecko ma spać?

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Moja ma podobnie z tym że wieczorem sika mało a rano hektolitry
    tetra i reczniki to za mało
    potrzebujesz czegos o duzej chlonnosci np bambus ale tez cienkiego
    nigdy jednak po 20 min nie przesikala mi pieluchy
    masz nowe czy uzywane?
    pewnie kwestia jakosci wkładu do kieszonki mi Bum Genius z duzym wkladem wytrzymuje noc lub dwie godziny po przebudzeniu

Guest
    Guest

Domyślnie

skoro nie są nowe to:
    - moze potrzebujesz bardziej chłonnych pieuszek / wkładów
    - moze tak jak ja np nie masz wprawy w zakładaniu ( na początku tez moja mała ciagle gdzieś przecieki miała)
    i nie rzucaj wielo poczekaj na wonderki
    i tak jak pisze aladw często o chłonności kieszonki decycuje wkład, poeksperymentuj z wkładkami
    i nigdy nie zaszkodzi odtłuścić wkładów i pieluszek

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Wszystko odtłuszczone, zakwaskowane, poprane ileś razy (lub używane).
    Polećcie mi proszę jakieś konkretne wkłady (bambusowe), które będą padować do tych kieszonek, które mam (Babyetta, bG, wonderoos, samoróbki)

Chustonówka Awatar glamourmum
    Miejscowość
    Wawka

Domyślnie

W sumie taki rytm to tylko ułatwienie, jeśli chcesz wprowadzić EC Moja to raz sika co 10 minut, a raz co 2 godziny, ale nigdy nie wiadomo kiedy co będzie, bo od niczego to nie zależy

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

świetne są bambusowe spinane Yetty, bambusowe od Pszczółki (Baby BeeHinds) i wiesz, ja bym Ci w ogóle polecała kupić choć jedną formowankę bambusową, takie dużo więcej chłoną.
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Też od razu pomyślałam, o EC Moja Tusia baaaardzo długo sikała prawie cały dzień, co 20 minut! A ja ją wtedy już wysadzałam - to dopiero był wyczyn Tak więc sikanie co 20 min, może być normalne, pod warunkiem, że wykluczyłaś, że coś z Twojej diety działa na Jasia moczopędnie lub alergizująco (częste siusianie może być objawem jakiejś nietolerancji pokarmowej).
    Jakie masz formowanki?
    Polecam Ci formowanki i wkłady bambusowe, takie ja tu:
    http://www.littlemiracles.pl/?pielus...little-lamb,83

Bardzo dobre i chłonne są też wkładki mikrofibrowe - nie muszą być oryginalne. Kiedyś np. farfallina sprzedawała takie (w zamówieniach zbiorowych bodajże) za małe pieniądze.

Na pewno nie pchaj za dużo do kieszonki, bo będzie się działo, jak widziałaś - ucieknie bokiem.

Powodzenia!

Chusteryczka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

A używasz one size, czy rozmiarowych? Jeżeli one size, może Jan jest za mały i dlatego bokiem ucieka. Tak, jak dziewczyny pisały, bambusowe wkładki świetnie chłoną.

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewinka Zobacz posta
    Tak więc sikanie co 20 min, może być normalne, pod warunkiem, że wykluczyłaś, że coś z Twojej diety działa na Jasia moczopędnie lub alergizująco (częste siusianie może być objawem jakiejś nietolerancji pokarmowej).
    Hm, moim zdaniem on siusia normalnie, ale nie mam porównania. Ale czy przy alergii itp. nie sikałby cały dzień bez przerwy? No i czy przybierałby tak dobrze?

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pentla Zobacz posta
    A używasz one size, czy rozmiarowych? Jeżeli one size, może Jan jest za mały i dlatego bokiem ucieka. Tak, jak dziewczyny pisały, bambusowe wkładki świetnie chłoną.
    W tym wątku: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?36042-POMOCY!-Rozmiary-pielUch-mam-niewymiarowe-dziecko-czy-%C5%BAle-zak%C5%82adam! wstawiłam zdjęcia. Myślisz, że są za duże? Jasiek ma już 7 kg

Chusteryczka Awatar lemniscus
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

a moze on tak posikuje troszke tzn siknie czuje ze ma mokro i wstrzymuje dlatego czeso musisz zmieniac
    sprobuj EC i zobaczysz czy bedzie siusial rzadziej a wiecej na raz
    majka tak miala na poczatku
    a to ze sika wicej rano po nocy to normalne
    Maja 16.08.2009
    Pola i Lena 04.06.2013

Chusteryczka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jul-kaa Zobacz posta
    O, to całkiem spory Jasiek z niego Na 7 kg onesizy nie powinny być za duże. Pilnuj żeby przy nóżkach szczelnie opatulały. A wkłady z takiej przesikanej pieluszki są przemoczone bardzo?

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

jako wkład bambuski, z tetrą to trzreba rzeczywiście przebierac co 20 min jeszcze jezeli to taka cienka tetra, nie muslina
    ja teraz zamówiłam ręczniki bambusowe- komplet 3 szt za 65 zł, jak całość przerobie to będzie 9 wkładów do skąłdania idealnych do kieszonek i otulaczy, super chłonne są tez bambino mio- prefordy, tetra ale bambusowa- w pieluszkarni po 36 zł 3 szt, lub wkładki mikrofibrowe- na allegro jeszcze widziałam bodajże za 7 zł/ szt
    mi sie sprawdzaja tez wkłady do flip, super chłoną, tylko ta mikrofibra... jakos mam schize na punkcie naturalnych materiałów
    a co do sikania- moja tez sika mnóstwo między 10 a 14, reszte dnia minimalnie- mogłaby miec tetre przez kilka godz i jest tylko wilgotna, w nocy tez nic nie sika

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lemniscus Zobacz posta
    a moze on tak posikuje troszke tzn siknie czuje ze ma mokro i wstrzymuje dlatego czeso musisz zmieniac
    sprobuj EC i zobaczysz czy bedzie siusial rzadziej a wiecej na raz
    Ja zupełnie nie wiem, jak się za to zabrać. Mam poczucie, że on mi nic nie mówi w sprawie wydalania. Np. leży i je, zupełnie nie zmienia się (ani tyci) i nagle szybkie napięcie i kupa. Ale tak szybkie, że kompletnie nie jestem w stanie zareagować. Z siusianiem w ogóle kanał - nie widzę zupełnie nic i wiem, że sikał, bo palucha w pieluchę wsadzam.
    Rozumiem, że dobrze by było potrzymać go bez pieluchy i popatrzeć, czy zachowuje się jakoś charakterystycznie sikając?

Przyznam, że te poranki, kiedy on sika i śpi, ja też dosypiam. Będę musiała z tego zrezygnować

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pentla Zobacz posta
    O, to całkiem spory Jasiek z niego Na 7 kg onesizy nie powinny być za duże. Pilnuj żeby przy nóżkach szczelnie opatulały. A wkłady z takiej przesikanej pieluszki są przemoczone bardzo?
    Porządne chłopisko Wkłady różnie - albo bardzo mokre, albo ledwo siknięte. Nie zauważyłam prawidłowości.

Chustofanka Awatar Bodzia_30
    Miejscowość
    Opole/Pogórze

Domyślnie

Te sikanie rano co chwile, to normalne - mój sika co 10 min i dlatego wykorzystałam to przechodząc na NHN i teraz najwyżej dwie pieluchy dziennie są zasikane. A dziecko jak śpi to nie sika - więc spokojnie sobie dosypiaj. Jak zauważysz że zaczyna się przebudzać, kręcić - to znaczy że będzie się załatwiał. Wtedy możesz to wykorzystać i go wysadzić. Dzieci często zaraz po tym znowu śpią. A przestanie załatwiać się przy karmieniu jak skończy tak ok. 3 m-ce. (Mój Jasiek wtedy przestał - wysadzam go po karmieniu z 99% powodzeniem, bo czasami nic nie zrobi, ale to popołudniu, bo wtedy dzieci żadziej się załatwiają). A czy nosisz Jaśka w chuście? Bo w chuście dziecko też nie powinno sikać. I znowu kolejna okazja do wysadzania
    Oczywiście jak zechce Ci się w to bawić.
    A co do wielo, to taki ich urok, że trzeba je zmieniać bardzo często - ale to daje Wam możliwość wspaniałego kontaktu z dzieckiem.
    Co do papierków na kupkę, to nie ma sensu ich stosować dopóki dziecko robi płynne. Warto je zakładać tyko przy twardych.
    Wracając do pieluch kieszonek - to i mi bokiem wyciekały, ale to dlatego że zanim wchłonęła pielucha w środku, to polar robil się mokry o tym sposobem całe ubranko było mokre. Po chwili polar suchy a ubranko nadal mokre. Niestety przez to na noc się nie nadają, chyba że się przebierze szybko nad wczesnym ranem i na poranki też się moim zdaniem nie nadają, bo za często dziecie sika. To są moje i tylko moje obserwacje. Widać wszystkie Janki podobne nie tylko wagowo ale i sikaniowo. Dlatego ja kieszonki ma trzy z czego używam sporadycznie i tylko na wyjścia a raczej wyjazdy. Wolę kombinację pielucha+otulacz, nigdy mi nic nie wyciekło.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

U nas jest bardzo podobnie - w nocy pielucha sucha, ew. jedno małe siusiu, za to nad ranem jeden wielki strumień moczu Pieluchy wręcz nie nadążają wchłaniać. I faktycznie rano przebieram nawet co pół godziny. Jeśli śpi, to nie budzę, bo w czasie snu dzieci nie sikają, tak jak pisze Bodzia. No i zawsze staram się wysadzać po przebudzeniu. Mój też nie daje wyraźnych sygnałów ani na kupę ani na siusiu, po prostu wysadzam przy zmianie pieluchy i czasem złapię, a czasem nie.
    A, i właśnie - formowanki są zdecydowanie bardziej chłonne niż kieszonki. Dogadujesz się z maszyną do szycia?

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Uprawnienia umieszczania postów