Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 55

Wątek: Dlaczego chsty nie są popularne?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asercia
    Myślę, że jesteśmy po prostu rzadziej spotykanym typem kobiet, takich, które czują potrzebę i ogromną radość z bycia z maluszkiem tak blisko.
    Oj niekoniecznie. Ja myślę, że (prawie) każda kobieta ma taką potrzebę. Tylko że jest ona często skutecznie tłumiona przez całą współczesną otoczkę wokół opieki nad dzieckiem, przez opinie społeczeństwa, przez podręczniki do obsługi dziecka.

Ja dopiero niedawno zaczęłam sobie uświadamiać i nadal uświadamiam pewne sprawy.

Także nie stawiałabym "nas, chustowych mam" na piedestale.

Chusteryczka Awatar visenna2
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asercia
    Ha!
    Myślę, że jesteśmy po prostu rzadziej spotykanym typem kobiet, takich, które czują potrzebę i ogromną radość z bycia z maluszkiem tak blisko.
    Oj to chyba nie do końca tak, nie idealizujmy zanadto Ja zaczęłam nosić bo mi było wygodniej niż z wózkiem, bo mogłam sobie porobić wszystko w domu bez słuchania dziecięcych ryków i uspokajania itd.
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Doradca - Partner Akademii Noszenia Dzieci

Chustofanka
    Miejscowość
    B-rd

Domyślnie

I jest jeszcze coś o czym myślałam
    Nie wiem jak Wy ale ja od lat jestem nałogowcem internetowym.
    Gdyby nie internet, chusty bym nie miała.
    W moim otoczeniu nie znam chyba drugiej takiej babki.
    A chustę w swoim 25-tysięcznym mieście widziałam tylko raz, do tego tyłem i niestety przez okno, więc nie mogłam nawet zagadać i żałuję, podejrzewam, że była nietutejsza.
    Ala 25.09.2007 i Miko 11.08.1997

Chustomanka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

ja też jestem internetowym nałogowcem - i na żywo chusty nie widziałam (poza spotkaniem chustowym).

A i tak do pewnego momentu myślałam, że chusta = bebelulu lulu. Postanowiłam kupić infanta, kupiłam nosidełko Potem trafiłam na forum, ale mnie to nie zainteresowało.
    Zrażona byłam do nosidła.

Olśnienie nastąpiło w pracy, klient chciał chusty uszyć, jako nagrody w jakimś konkursie.

Wcale nie jest tak, że o chustach jest głośno. Wręcz odwrotnie - ludzie nie wiedzą co to jest.

Jak byłam w odwiedzinach u rodziny w Lubaczowie (małe miasteczko) to wzbudziłam niemalże sensację.

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Witam, mnie z początku bardziej podobały się chusty -torby, powiedzmy typu INFANT i nawet taką kupiliśmy i-porażka, zaraz sprzedałam i tatuś kupił mi nosidło, do chust dalej nie byłam przekonana, a później to troszkę cena mnie zniechęcała. Dopiero gdy niedawno wypożyczono mi chustę - Nati zobaczyłam że to jest naprawdę super! Myślę że ludzie nie znają i dlatego podchodzą sceptycznie. Ja już zakupiłam własną kółkową, szykuję się też na wiązaną i poucha, ale chciałabym też najpierw nauczyć się wiązać więcej niż tylko 2X...
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Witam, mnie z początku bardziej podobały się chusty -torby, powiedzmy typu INFANT i nawet taką kupiliśmy i-porażka, zaraz sprzedałam i tatuś kupił mi nosidło, do chust dalej nie byłam przekonana, a później to troszkę cena mnie zniechęcała. Dopiero gdy niedawno wypożyczono mi chustę - Nati zobaczyłam że to jest naprawdę super! Myślę że ludzie nie znają i dlatego podchodzą sceptycznie. Ja już zakupiłam własną kółkową, szykuję się też na wiązaną i poucha, ale chciałabym też najpierw nauczyć się wiązać więcej niż tylko 2X...
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

a ja się zaraziłam sama,zerknęłam tylko na kawałek szmaty jak wróciłyśmy z Marią ze szpitala i po tygodniu miałam chustę, olśniło mnie zdroworozsądkowo.

ChustoTata
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Chusty nie są popularne, bo... nie są popularne :P :/

Co do masy krytycznej, to niestety nie będzie tak prosto jak z Naszą-klasą, bo targetem naszej klasy są WSZYSCY a nie tylko kilka procent ludzi, czyli rodzice małych dzieci. Temu, nawet gdyby masa krytyczna matek z dziećmi znała chusty, to i tak chusty nie pojawią się we wszyskich mediach tak jak było z N-K. To tak pesymistycznie ;)

Mnie bardzo zdziwił argument/obawa, jakiejś kobity której wykładaliśmy tajność chusty, że "czy wam nie przeszkadza, że wszyscy się patrzą?" hmm. Nam nie, ale jak widać niektórym by to przeszkadzało, ech ten brak pewności siebie :/

Zgadzam się że kluczem do popularności jest reklama ogólnie, i pojawianie się w TV jak by 100%, że jak by kilka aktorek się z chustami pokazało to sprzedaż chust wzrosła by o 50 razy aż by ceny skoczyły do góry jak ceny pamięci po pożarze fabryki tych kości w Tajlandii ;)
    "Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości" Mark Twain
    Rufin 20.04.2008, Inga 13.07.2012

Chustomanka Awatar dagusiaJot
    Miejscowość
    TARNOWSKIE GÓRY Osada Jana

Domyślnie

Może gdyby zrobić akcję społeczną dotyczącą chust np. TULENIE NIC NIE KOSZTUJE , gdzie wszędzie by wisiały plakaty,bilbody i spoty reklamowe, że w chusta jest dobra, że zdrowa, że dziecka nie zepsujesz cały czas go tuląc, to by chusty stały się bardziej popularne i powszechne..no właśnie..wiele "niechustowych" osób, zwłaszcza sceptycznie patrzących na chusty,widzi, że dziecko jest tylko noszone, a nie tulone..a osoby patrzące chętnie na chust zawsze mówią, że swietnie, że dziecko jest tak przytulone do mamy..ja często słyszę<zwłaszcza od teścia >, że jak się dziecko przyzwyczai, to ja nic nie zrobię, tylko będę musiała przy nim siedzieć lub go nosić..trudno..każdego szkoda..myślę, że Arek w końcu kiedys sam odpadnie..
    codzienność płata figle...

Chustofanka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Jeśli chodzi o trudność motania, to są jeszcze MT - mam przykład mojej szwagierki - namawiałam ją na chustę już dłuuugo, próbowała parę razy ale przerażała ją ilość materiału i motanie.

Chustofanka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ogromna większość tych których nie przekonałam do chusty to osoby bardzo pilnujące, że "im dzieci na głowę nie weszły", czyli "nie noszę, bo się przyzwyczai".Ekstremalnie :jedna dziewczyna wychodziła z domu jak 2 miesięczniak płakał, bo nie mógł zasnąć w łóżeczku, a w domu zostawał twardy mąż. Bo trzeba dziecko nauczyć zasypiania, bo "zdziwia, że chce na rękach".... Jak Młody miał 4 miesiące zostawili go z babcią i pojechali na tydzień w góry. Niech się młodzież hartuje.
    Kasia mama Lucjana i Misi-Anioła

http://michalinko.bloog.pl/

Chustonoszka
    Miejscowość
    KoziegÂłowy

Domyślnie

Jak dla mnie chusty nie muszą być popularne, ja tam się cieszę że mnie udało się na nie trafić i moge młodego nosić.
    Agnieszka mama Patryczka

Chustomanka Awatar Beotia
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A ja wczoraj poszłam z wszystkimi dziećmi (bo męża brak w domu) w ulewę do sklepu osiedlowego - młody w konopiach oczywiście - sprzedawczynię znam od paru lat i taka trochę spoufalona ze mną. Woła mnie zatem po cichu na stronę i mi mówi, że jedna babka z osiedla pytała JĄ o MOJE chusty, bo mnie bezpośrednio bała się zapytać (ki diabeł? strasznie wyglądam??? ), a bardzo jej się podobają i b. chciałaby kupić.
    Obiecałam, że zostawię jej w sklepie namiary internetowe następnym razem, i powiedziałam, że jak chce, to niech mnie zapyta osobiście, bo b. chętnie pokażę/pożyczę/powiem jak zawiązać, gdzie kupić .
    Czyli taki towar lekko konfidencjonalny jednak .

Domyślnie

Beotia, może myślała, że Ty z jakiejś sekty

Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez podjuszanka
    Beotia, może myślała, że Ty z jakiejś sekty
    nie śmiej się
    mnie ktoś z dalszej rodziny zapytał, czy to chuściarstwo to sekciarstwo. i czy dlatego amelki jeszcze nie ochrzciłam.
    bo ona wciąż poganka.
    jak ludziom tłumaczyć, że casting na chrzestnych wciąż trwa?

Chusteryczka Awatar kamaal
    Miejscowość
    chwilowo Wietrzne Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pasja

nie śmiej się
    mnie ktoś z dalszej rodziny zapytał, czy to chuściarstwo to sekciarstwo. i czy dlatego amelki jeszcze nie ochrzciłam.
    bo ona wciąż poganka.
    jak ludziom tłumaczyć, że casting na chrzestnych wciąż trwa?
    No nieźle
    Ala (15.04.2007) Martyna (18.04.2011) i 2 Maluszki[*]

Chustonówka
    Miejscowość
    Nowy SÂącz

Domyślnie no właśnie

ja także na początku myślałam że chusta to lulu i takową zakupiłam. A potem grzebiąc w necie dowiedziałam się że to jednak nie to.

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Patik, co tam CHUSTA !

PSY ! PSY w domu, to dopiero jest dziwadlo! Kto to widzial!

Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Uprawnienia umieszczania postów