Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 46

Wątek: Jak leżą gatki storchenkinder na pupach Waszych Pociech?

Chustomanka Awatar ledunia
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie Jak leżą gatki storchenkinder na pupach Waszych Pociech?

Kupiłam Lki, bo Lena ma już jakieś 11 kg i pomyślałam, że M już się nie opłaca. Chciałam nawet na bazarku kupić M, ale one były z tych starych z takimi lamówkami i Sprzedająca (sorry - nie pamiętam kto) stwierdziła, że na pulchne udka mogą być ciasne - więc odpuściłam. Zalanolinowałam i trzymają, choć Lena robi mało siku, bo dużo udaje mi się złapać. Tylko to są te nowe i mają ściągacze takie mało ściągające/elastyczne koło nóżek i jak stoi to jest OK (przylegają), ale jak nogę zadziera to koło udka się robi przerwa. W ogóle są takie wysokie (na razie wciągnęłam sznurek i wywijam troszkę). Zaczęłam też tetrę składać w origami (z reguły to w tym wieku już się na prostokąt przechodzi), bo w prostokąt jeszcze bardziej odpycha gatki od nóżek i taki z przodu odwłok się robi. We Flipach w prostokąt i było super. Nie spadają po kolana pod ciężarem pieluchy, bo nie zsikuje aż tak pieluch.
    Jak u Was one leżą? Może podeślecie/wstawicie jakieś zdjęcie?
    Bo już nie wiem, czy się tak przemęczyć, czy zakupić Mki...

Chusteryczka Awatar monia52
    Miejscowość
    Chwaszczyno koło Gdyni

Domyślnie

Moja Stasia waży też 11 kg i mamy M-ki, które używalismy jak miała kilka miesięcy i teraz jak ma 2 lata i się odpieluchowujemy. Jak dla mnie M to rozmiar bardzo uniwersalny - duży zakres i nawet teraz czasem jak podniesie nóżkę (tak jak piszesz), to robi się przerwa ale nigdy nam nie przeciekły. Nie wiem tylko czy ja nie mam tego starego modelu - kupione 2 lata temu. I rzeczywiście są wysokie dla mnie to jest plus.
    Stasia 03.05.2008 , Jack 12.10.2009 , Toboma 3.07.2012

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wieliczka

Domyślnie

Ja mam 2 M-ki (Piotruś waży jakieś 10kg), z tym, że jedną dość mocno wystraszyłam (trochę się skurczyła) i jest obcisła na maksa, super trzyma, układa się fajnie, tylko po praniu ciężko ją naciągnąć na nogi. Drugą Mkę mam luźną dość - tzn. jak założę parę razy i ściągnę, to wtedy luźno się robi przy nóżkach (ściągacze nie trzymają już przy udach tylko są luźne całkiem) i rzeczywiście tetra złożona w prostokąt dziwnie się układa. Z tym, że się boje straszyć tą drugą Mkę, bo boje się, że znów przesadzę.
    Możesz spróbować wystraszyć trochę te gacie, będą lepiej leżeć i lepiej trzymać Tylko to trzeba z wyczuciem straszyć
    P 2009, I 2011, R 2013, M 2017

Chustomanka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

ja dla Milenki na 11kg kupiłam L-ki. Wydają mi się troche duże, tzn. po praniu są ok a potem tak jakby się rozciągały i zaczynały spadać. Mam ściągnięte tą gumką, ale i tak lecą, szczególnie jak jakieś siuśki się tam znajdą. Składam w prostokąt.

edit: a przy okazji zapytam - farbują Wam? bo po 2 lanolinowaniach czerwonych z szarymi, szare zrobiły się różowawe
    [IMG]http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/w/wuer2yjh0.png[/IMG]

Chustofanka
    Miejscowość
    okolice Wadowic

Domyślnie

Dla mojego 12kg grubaska M jest OK, tylko ja używam najczęściej z tetrą złożoną w prostokąt. A Maleństwo ma bardzo grubaśne udka i ściągacze fajnie do nich przylegają. M też używałam sporadycznie u starczej córki 15kg z małą wkładką i tez rozmiarowo były dobre.
    Mama Anieli- 8 lipca 2007 i Antosi - 15 sierpnia 2009

Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

To znaczy, że mogłam brać Mki... wrrr
    Z Waszych opinii wynika, że nigdy na nią nie będą dobre, tzn. nie dorośnie do nich.
    A w ogóle to żałuję, że kupiłam czerwone, bo one takie ceglaste a miałam chęć na szare. Nie wiem co mnie podkusiło, bo ten odcień jej do niczego nie pasuje.
    Może jak jakaś gotówka wpadnie to kupię szare Mki.

Chusteryczka Awatar lemniscus
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

majka niecale 10 kg nie greubasek ale szczupla tez nie tak sobie dobrze wyglada mamy M i sa ok najlepiej swiezo po praniu to wtedy sciagacze przy nozkach przylegaja i sa bardziej zwarte gatki pozniej robia sie luzniejsze ale nic nie przecieka a do srodka ma tetre w prostokat czasem formowanke troche zjezdzaja ale nie przeszkadza nam to mysle ze na dlugo nam jeszcze starcza
    Maja 16.08.2009
    Pola i Lena 04.06.2013

Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

A ja jeszcze wpadłam na taki patent, że zakładam na lewą stronę i wtedy ściągacze bardziej są przy nóżkach, bo szew ich nie odpycha. A że mają overlockowe przeszycia to nie widać, która lewa a która prawa

Chustonówka Awatar Godulka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

HEJ
    Ja też mam te gatki, rozm S bo mój Franek ma 3,5 m-ca wazy teraz 6100. Jestem bardzo zadowolona, bo nic nie przecieka, ale używam tylko formowanek do środka, bo z tetrą to ja ciemna masa jestem, jak bym nie wiązała to zawsze mamy wyciek po pół godzinie albo szybciej. Więc dałam sobie spokój ze składanymi pieluchami. Ja będę miał troche kasy znowu to dokupię jeszcze jedne, ale chyba już M, chociaż te S są idealne teraz. I kolor inny bo tez te czerwone pasiaste kupiłam.
    A czy formowankę tetro można pod takie gatki założyć?
    Mama Szymka (17.03.2005) lat i Franka (16.03.2010)

Chusteryczka Awatar lemniscus
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Godulka Zobacz posta
    A czy formowankę tetro można pod takie gatki założyć?
    jasne e mozna generalnie mozesz robic rozniaste kombinacje az dojdziesz do tego co dla was najlepsze
    Maja 16.08.2009
    Pola i Lena 04.06.2013

Chustofanka Awatar Pati778

Domyślnie

Mam l- ki dla 11,5 kg grubaska. Bardzo ładnie leżą, nic nie odstaje przy nóżkach. Jestem z nich bardzo zadowolona, nawet ciesze si, że mają wysoki stan, bo lepiej trzymają. Mam niebieskie i szare, które farbują niestety. Z niebieskimi nic się nie działo.

Chustomanka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

a ja sobie może je przestraszę, bo dziś to wisiały na maxa, a pierwszy dzień po lanolinowaniu... czyli powinny być ściągnięte.
    Od suszenia nad słońcu też się skurczą?

Chusteryczka Awatar anqa
    Miejscowość
    Gdańsk / Sopot / Warszawa

Domyślnie

mam M-ki na moją młodą, ma 14mies i ok. 8300gr. Używam tylko na wkładki albo tetrę w prostokąt - tyle że trochę jej spadają i czasem przecieka bokami ( ale ona taka chuda że z wszystkim tak....myśle żeby jej spróbować na mniejsze zmienić.........

ratyska
    Guest

Domyślnie

Moj syn ma 10kg, jest chudy i drobniutki. Uzywamy rozm. M z tetra w latawiec+wkladka IV i leza bardzo dobrze. Troche ciasne robias sie z formowanka Popolini, dlatego myslalam nad przejsciem na rozm L, ale po tym co naposala ledunia, sama juz nie wiem, co robic.

Czy ktos moglby zmierzyc L-ke?

Chusteryczka

Domyślnie

Kreska ma deczko ponad 11kg i M-ki, i te wydają mi się niekiedy trochę za duże, ale ona niesamowicie dłuuuga jest i szczypiorkowata.
    Shilo z eMem i Kreską (12.2008)

http://shilocrafts.blogspot.com/

Bubaje http://bubaje.blogspot.com/

Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

Lki (nowe wydanie) mają:
    10 cm w kroku w najwęższym miejscu (bez ściągaczy), 11 - mierzone na samym dole, czyli między nogami bardziej na tył
    30,5 cm ściągacze wkoło udek
    2 cm szerokość ściągaczy
    23 cm długość
    22 cm szerokość (mierzone złożone) na samej górze
    26,5 szerokość tak przy ściągaczach już
    Pomiary po 3 dniach noszenia, bez rozciągania. Może ktoś jeszcze zmierzy dla porównania.

Pati778, a masz te nowe ze ściągaczami czy te z obszyciem z tego samego co całe gacie?

edit: wpadłam jeszcze na pomysł żeby wciągnąć gumki w ściągacze - jeszcze myślę. Na nowe M na razie funduszy brak

Chustomanka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Z tymi gumkami to fajny pomysł, tylko żeby uciskać nie zaczęły...
    A zamiast przeskakiwać na M-ki to może lepiej jednak je przestraszyć - skurczyć? przy okazji powinny lepiej trzymać, choć mi i tak jeszcze ani razu nie przesiąkły.
    Zobaczymy co mi z tego wyjdzie...

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

no to dlugo posłuża nam M
    moja ma 6,5 kg i leza fajnie z formowanka a jest jeszcze luz
    moja nie siedzi wiec nie ma co spadac w dol ale jak tata nosi to i owszem cos sie obsuwa

Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

Gumki chcę takie szerokie, ale nie mocne bardzo - wciągnę jak coś znajdę odpowiedniego.
    A straszyć nie chcę, bo one na szerokość są dobre a boję się, że jej na pupę nie wciągnę a w udach i tak będą za luźne - do niczego są te ściągacze

Chustofanka Awatar Pati778

Domyślnie

ja bym nie ryzykowała z gumkami, bałabym się, że będą obciskać nóżki. Mam nowe ze ściągaczami, po Twoim poście założyłam małej tetrę i nic nie przeleciało, wszystko jest oki

Uprawnienia umieszczania postów