Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 25

Wątek: Jaka chusta na sam początek?

Chustonówka

Domyślnie Jaka chusta na sam początek?

Witam,
    w połowie sierpnia urodzi się moje maleństwo. Chciałabym od samego początku nosić je w chuście. Przeglądam ostatnio forum, ale mam wielki mętlik w głowie. Nie wiem jaki typ i rozmiar chusty wybrać.
    Nie przewiduję już wielkich upałów.
    Nie mam żadnego doświadczenia z chustami, a niestety nie mogę się wybrać na żadne warsztaty.
    Jestem dość drobna - 160 cm, 45 kg.
    Chciałabym kupić dobrą chustę przy ograniczonym budżecie (może być używana).
    Proszę doświadczone chustomamy o radę co wybrać i w jakim rozmiarze.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Chustofanka Awatar reniason
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja też nie mam dużego doświadczenia ale co do rozmiaru to spokojnie wystarczy Ci 4,2 bo w 4,7 ja mam jak wiążę kieszonkę ogony za kolano a mam podobną budowę do Ciebie. Jeżeli masz ograniczony budżet to kup od razu tkana i skośnokrzyżową bo żakardy lubią się rozjeżdżać więc jeżeli ma byc tylko jedna chusta w użytku to skośnokrzyżowa będzie trwalsza. Co do firmy to zależy ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na chustę?. Powiem jeszcze tak poczytaj sobie recenzje ale też ten wątek http://www.chusty.info/forum/showthr...-się-niszczą dlatego że jak bym wcześniej go poczytała to bym wybrała inna chustę jako pierwszą bo niektóre chusty są na prawde śliczne ale co z tego jak szybko się niszczą co wiem z własnego doświadczenia
    Renata mama Arusia 25.11.2007 i Urszulki 03.11.2009
    Kosmetyki Mariza

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

konkretnie to nikt nie doroadzi, bo chust cała masa
    wybierz odpowiadająca Ci kolorystykę i kup
    na sam poczatek sama bawelna swietnie się nada
    co do rozmiaru, przy Twoich gabarytach doradzałabym jednak 4,2, bo w standardzie biędziesz miec strasznie dlugie ogony, a to nie każdemu odpowiada

Chustonówka

Domyślnie

A czy prawdą jest, że chusta elestyczna jest najlepsza do nauki chustowania?

Chustofanka Awatar ewullah
    Miejscowość
    Kotlina Kłodzka

Domyślnie

elastyczną łatwo się mota, nie ma problemu z dociąganiem, ale masz tylko jedno wiązanie i grzeje. poza tym za jakiś czas musiałabyś i tak sprawić sobie tkaną. jeśli budżet ci na to pozwala - możesz spróbować, ale już jak dzidzia będzie miała około 4 miechów łatwiej i wygodniej będzie ci w tkanej. tkana nie jest straszna.
    nauczysz się.
    ja proponuję tkaną
    Wojtuś 23.08.2005
    Kacperek 21.10.2009

Chustomanka Awatar dorcik81
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

przejrzyj nasz chustostragan,tam dużo okazji jest do upolowania,najpierw wybieraj oczami(kolorystyka) a jak już coś wpadnie ci w oko to o konkrety pytaj. i pamiętaj ile osób tyle opinii,każda z nas co innego lubi i co innego będzie proponować
    starsza 27.11.2008
    młodsza 28.12.2010
    -Niektórzy ludzie są podli ,bo kłamią!- krzyknął Lubiński -A inni są jeszcze bardziej podli ,bo mówią prawdę- odparł doktor.

Chusteryczka Awatar djdag
    Miejscowość
    Poznań/Kiekrz

Domyślnie

najlepiej bawełniana i raczej pasiaki, a nie żakardy, żakardy są bardzo różne w dociąganiu, pasiaki są raczej przewidywalne.

Chusteryczka Awatar monika999

Domyślnie

ja bym zaczela na poczatek jednak z elastyczna, mniej stresu pierwsze dziecko, czlowiek jeszcze nie obeznany jak wiazac, a piszesz , ze w okolicy nie ma szans na warsztaty chustowe. w elastycznej nie trzeba dociagac, wiaze sie latwo, a jak maluszek bedzie wiekszy to sprzedasz na chustostraganie albo wymienisz na tkana. pisze z wlasnego doswaidczenia, bo poczatki bywaja trudne, ja zaczynalam z tkana i jak spojrze teraz na te zdjecia, gdzie chusta taka nie podociagana...ehhh...na szczescie trafilam na inne chustomamy z czasem rodzic i dziecko ucza sie jak dobrze zawiazac tkana, tak, ze przychodzi czas, ze nawet plecaczki wiaze sie bez problemow. powodzenia

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

odpowiadając na pytanie w temacie: kup ładną chustę
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustofanka Awatar Kaliope
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Moje doświadczenie jest niewielkie, bo noszę od niedawna, ale sama parę miesięcy temu miałam takie dylematy. W końcu kupiłam tkaną, pasiastego Girsola, który mnie zachwycił i to był dobry wybór na początek (teraz rozglądam się za kolejnymi chustami, bo bakcyla łapie się szybko). Ja nie kupiłam elastyka, bo wołałam od razu coś na dłużej. Tkana chusta nie wydaje mi się bardzo trudna. Szybko się nauczysz - są filmiki, porady na forum, warto oglądać foty dobrze zachustowanych i ćwiczyć przed lustrem, a potem cieszyć się przytulami z Maluchem. Zatem kup to co Ci się spodoba, szukaj na bazarku czegoś krótkiego. Ja jestem dużą kobitką, a w 4,6 zrobię kieszonkę, więc na pewno coś krótszego musisz mieć. Powodzenia

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

ja tez dopiero niedawno zaopatrzyłam sie w chuste i nosimy po długim zastanowieniu wybrałam tkaną nati pasiaka, nie taki diabeł straszny - tzn tkana nie taka straszna... juz za 2 razem wiązanie wyszło i nie żałuje wyboru. nie chciałabym miec teraz elastyka który za krótki czas potrafi się "zeszmacić" za przeproszeniem
    kup to co ci sie podoba, jak dziewczyny piszą, ale bawelne bez domieszek i tkana skośnokrzyżowo

Chustoholiczka Awatar calineczka
    Miejscowość
    100km od Torunia i 100km od 3Miasta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez edorka Zobacz posta
    Jestem dość drobna - 160 cm, 45 kg.
    no niezła kruszynka z Ciebie
    ale teraz w ciąży to chyba więcej ważysz hę

ja radzę elastyka na początek-a jak Cie się spodoba to sprzedasz za jakis czas i tkana sobie kupisz

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

elastyka lub
    nati tkana

Chusteryczka
    Miejscowość
    ROD Pokój

Domyślnie

Ja raczej poleciłabym Ci elastyka. Szczególnie, że to pierwsze dzieciątko i możesz bać się na początku, żeby maluszkowi krzywdy nie zrobić- oczywiście obawy nieuzasaddnione, ale ja zaczynałam od elastyka i drugi raz zrobiłabym to samo. Co prawda po kilku miesiącach trzeba przejść na tkaną i kupić nową chustę, ale od czego jest bazarek?

Chustofanka Awatar kinia
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

o elastyku się nie wypowiem, bo nie miałam, za to chustę tkaną kupiłam dopiero jak moja mała już bardzo dobrze trzymała główkę. Wczesniej nosiłam w kolysce bebelulu, ale z tkanej tez mozna zrobić kołyskę
    co do długości - stanowczo polecam długość ok 4.2m, ja jestem troche wyzsza/cięższa niż Ty, a w 4.6-4.7m w kieszonce ogony mam przy ziemi, co nie jest zbyt wygodne.

Chustomanka Awatar sowa_m
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

absolutnie 4,2 dlugość. reszta - wg uznania w zasadzie, ale ze względu na fundusze raczej bawełna, bez domieszek. przy chęciach zawiążesz kazdą chustę, kieruj sie swoimi preferencjami. no i radziłabym używaną kupić - raz, ze raczej taniej, dwa że już "zlamana".

Chustoholiczka Awatar nemhain
    Miejscowość
    Warszawa, Mokotów

Domyślnie

Tkaną 4,2 polecam, elastyk na lato gdzie na dziecku jest 3 warstwy chusty to nie fajne rozwiązanie.

Chusteryczka Awatar tysia
    Miejscowość
    Lublin/Wilkołaz

Domyślnie

Ja polecam tkaną. Elastyka nie miałam. W tkaną sama nauczyłam się motać 6 tygodniowego wcześniaka i nie zrobiłam mu krzywdy.
    Cenowo Nati chyba nadal najkorzystniej wychodzi, albo nasz stragan...ale ja na początek chciałam miec nówkę, a pasiaki Nati mięciutkie od poczatku i nie trzeba łamać
    Miłego wybierania
    Adam 2009
    Alicja 2011

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez calineczka Zobacz posta
    no niezła kruszynka z Ciebie
    ale teraz w ciąży to chyba więcej ważysz hę

ja radzę elastyka na początek-a jak Cie się spodoba to sprzedasz za jakis czas i tkana sobie kupisz
    Zdecydowanie - z moim wielkim już "arbuzkiem" ważymy więcej
    Chyba faktycznie zacznę od elastyka - najwyżej za jakiś czas pójdzie w świat

Chustonówka

Domyślnie Wstępnie wybrałam

Dziękuję Wam za wszystkie podpowiedzi.

Korzystając z Waszych rad i kierując się ceną wypatrzyłam sobie 4 chusty.
    Elastyczną Clara Infant
    Elastyczną Gabi (używaną)
    Rapalu (też używana)
    Nati elastycza (używana)

Którą byście mi poleciły?
    Ostatnio edytowane przez edorka ; 29-06-2010 o 12:31

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów