Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 37 z 37

Wątek: Pieluszki dla Jaśka - 2,5 m-ca/7kg - pomóżcie

Chustofanka Awatar Bodzia_30
    Miejscowość
    Opole/Pogórze

Domyślnie

I długo takie jeszcze pozostaną. Wełniany otulacz jak najbardziej polecam, uważam że chociaż jeden powinien się znaleść w stosiku, zwłaszcza gdy maluszek często się odparza. Na całe noce idealny, bo skóra oddycha i wełna zdrowa jest, nie zagrzewa się latem i nie marznie zimą.

Chustofanka Awatar jul-kaa
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ano właśnie - Jaś w jednorazówkach nigdy nie miał nawet śladu odparzenia. Jak w wielo się odparzenia pojawią, to się zdenerwuję

Guest
    Guest

Domyślnie

Tu się wtedy nie denerwuj tylko dobrze płucz pieluszki

Chusteryczka

Domyślnie

hm, a ja nie mam wełniaka i żyję. może kup jakiś otulacz pul np. flip (ten akurat jest one-size) niedrogo na bazarku i do tego tetra na dzien, ja tak robie da się żyć. poza tym kieszonki, tansze handmade często też się sprawdzają. albo na reklamie masz jak dla mnie super kieszonki od mamymarii za tanie pieniądze. POWODZENIA
    K. 2009M. 2012

Chustomanka Awatar araszara
    Miejscowość
    południowe okolice Warszawy (dawniej okolice Paryża)

Domyślnie

Mój Antoś w tym samym wieku też ma 7 kg (miał tydzień temu). W dzień śpi mi bardzo różnie, nocne pobudki co ok. 2,5 godziny bo głodny, więc my mamy trochę inną sytuację, przyzwyczaiłam się do częstego zmieniania pieluch, no ale podzielę się naszymi doświadczeniami, może coś się Wam przyda.
    Na dzień w domu głównie tetry z paskiem sumo używamy, bez otulacza, a ubranie to bluzeczka, skarpetki i getry, a jak ciepło to na nóżkach same skarpetki. To jest bardzo tania opcja tyle że trzeba często pieluszki zmieniać, ale ja już inaczej nie potrafię - nawet kieszonkę z warstwą oddzielającą wilgoć przewijam po jednym siku, bo wiem kiedy ono jest, albo sam maluch daje znać że sikał. Jak są zimne dni to do tetry używam wełnianego albo polarkowego otulacza i wtedy body zapinam, coby na brzuszek i plecki nic nie wiało.
    Na drzemki dzienne i na noc zakładam bardziej chłonne formowanki (nasze ulubione to te z polarem konopnym przy pupci, np. kieszonka konopna od Tysiuli, lub na jakąkolwiek pieluszkę kładę wkład konopny), z otulaczem lub bez - w zależności od temperatury na zewnątrz i w domu. (Na noc fajnie nam się sprawdza zestaw: chłonna formowanka, ubranie: bluzeczka, skarpetki i śpiworek z wełny merynosów.)
    Na wyjścia najczęściej kieszonki odprowadzające wilgoć, albo jednorazówka ekologiczna. Z racji, że tak jak już wspomniałam - maluch niemal po każdym siku mi się wierci niespokojnie, to chyba nie będę inwestowała w takie kieszonki, bo wolę jak maluch ma naturalny materiał przy pupci, więc raczej w poszerzanie stosiku konopnego będę zmierzała.
    Acha - co do rozmiarów, to rzeczywiście w przypadku naszych żarłoczków lepsze są rozmiary one size, bo np. niektóre eMki na Antosia są już za małe.
    Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013

* Mamusia i Tatuś wg 2,5 letniego Karolka

lubimy wielorazowe pieluszki używać i czasem szyć

Chustonówka Awatar visenna
    Miejscowość
    Warszawa Wilanów

Domyślnie

Ja też niedawno zaczełam stosować wielo i podobnie jak Ty kompletnie nie potrafiłam odnaleźć się w typach, rodzajach, itd. Warto poczytać poradniki na stronach sklepików z pieluszkami i dokładnie przejrzeć ich ofertę - to mi pomogło pojąć co jest co i przyswoić sobie nazewnictwo. Konkretne produkty wybrałam w oparciu o to forum. Ja kupiłam po trochu wszytkiego dla obu moich chłopaków - otulacze PUL, kieszonki, po formowance na noc i kilka prefoldów. Jestem bardziej zadowolona z otulaczy PULowych, jakieś bardziej uniwersalne mi się wydają. W kieszonkach pupska robią się wielkie, ale ogólnie też nam dobrze służą. Nie zdecydowałam się na wełniane otulacze ze względu na ceny, ale czytając forum myślę sobie, że powinnam przemyśleć sprawę jeszcze raz... Na noc jeszcze stosuję jednorazówki bo jakoś nie starcza mi otulaczy po całym dniu. Co do rozmiarów, zakładam ten sam otulacz one-size i dwulatkowi i dzidzi 2 m-ce i pasuje ok na obu

I dziś odkryłam wielką zaletę PUL - łatwo się z nich spiera musztardowe kupki!!!!! Nie to co z mikrofibry i polarka w kieszonkach. A tak na marginsie - jest gdzieś wątek o spieraniu niemowlęcych kup tak, żeby nie zostawały plamy? Powodzenia życzę w pieluchowaniu
    Agata, mama Piotrusia (13.06.2008) i Adasia (21.04.2010)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

hej, hej!
    my zaczęliśmy się wielo-pieluchować w podobnym do Waszego momencie.

W domu używamy tetry lub ręczników z Ikei plus otulaczy one-size, a na spacer i na noc powoli i systematycznie kupowanych kieszonek z polarkiem, czyli suchych przy pupie. Póki nie skompletowałam solidnego zapasu kieszonek - byliśmy tacy pól-na-pół. Czyli bez bólu - jak nie miałam wypranej kieszonki, to wrzucałam Kajetana w pampka. Nadal mi sie to zdarza zresztą, bo piorę co drugi dzień.

Teraz, na wyjeździe jedziemy tylko na pampkach i ja baaardzo tęsknię za wielo...

Miejscowość
    Opole/Pogórze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez visenna Zobacz posta
    I dziś odkryłam wielką zaletę PUL - łatwo się z nich spiera musztardowe kupki!!!!! Nie to co z mikrofibry i polarka w kieszonkach. A tak na marginsie - jest gdzieś wątek o spieraniu niemowlęcych kup tak, żeby nie zostawały plamy? Powodzenia życzę w pieluchowaniu
    Na spieranie kup najlepsze jest mydło. Oczywiście ręcznie należy to spierać, nie w pralce - i później dobrze wypłukać.
    Co do wełnianych otulaczy - to jak się dziecko nie odparza - to pewnie że da sie przeżyć, ale mój łobuz bardzo delikatny jest i na noc musi mieć porządny przewiew. Na upalne dni na podwórku też nie wyobrażam sobie PULa, ale każde dziecko jest inne.
    Jullka - co do odparzenia w pampersach czy też braku u Ciebie tych odparzeń - to pozazdrościć, bo u nas zanim zaczęliśmy wielo, w pampersie nonstop odparzony był, a zmieniałam pampki co chwilę. Tak więc nie obawiaj się. Widać Twój Jasiek z innej gliny niż mój.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bodzia_30 Zobacz posta
    Na spieranie kup najlepsze jest mydło. Oczywiście ręcznie należy to spierać, nie w pralce - i później dobrze wypłukać.
    Ja bym z mydłem uważała i używała go raczej raz na jakiś czas, potem najlepiej wymoczyć w wodzie z płynem do mycia naczyć, tutaj jest super wątek o praniu pieluch, warto przeczytać!

Chustofanka Awatar jul-kaa
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Poszalałam na bazarku, pozamawiałam co trza, jeszcze wycieczka do Ikei mnie czeka i jak przyjdą przesyłki, to zaczniemy

No i w związku z tym mam pytanie: co jeszcze - oprócz pieluch - będzie mi potrzebne. Zakupy chcę zrobić w jednym sklepie (internetowym). Ubranka piorę w płynie Lovela, chciałam dokupić do tego odkażacz(?) - które to? Wezmę jeszcze olejek z drzewa herbacianego, zapinki snappi (ile jeśli chcę stosować tetrę?), myślę nad proszkiem Bambinex. Czy coś jeszcze?
    Czy można używać mydełka galasowego do zapierania plam z kup? Dotąd tak robiłam, ale nie wiem, czy do pieluch też można?

Zastanawiam się jeszcze, jak potraktować używane pieluchy - może tak, jak w wątku, który zalinkowała pasqda, jak myślicie?

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Mydełko galasowe do zapierania pieluch jest ponoć najlepsze, bo nie zatłuszcza za bardzo. Tylko mocno płucz potem
    Zapinka snappi jedna moim zdaniem wystarcza, my mamy dwie i jedna leży nieużywana, ale możesz wziąć dwie na wszelki wypadek
    Używane pieluchy bez PULa czyli formowanki, wkłady, składane itp najlepiej wrzucić z dużą ilością kwasku cytrynowego do pralki na 90 stopni, a te z PULem przelać wrzątkiem

"Odkażacz" to bio-d nappy fresh- przynajmniej ja tego używam
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Miejscowość
    Opole/Pogórze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pasqda Zobacz posta
    Ja bym z mydłem uważała i używała go raczej raz na jakiś czas, potem najlepiej wymoczyć w wodzie z płynem do mycia naczyć, tutaj jest super wątek o praniu pieluch, warto przeczytać!
    Płyn do mycia naczyń jest dobry ale na odtłuszczenie. Natomiast mydło delikatne np dziecięce jest OK.

Chustonówka Awatar visenna
    Miejscowość
    Warszawa Wilanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pasqda Zobacz posta
    WOW Ale wątek! Ogromne dzięki. Od jutra reforma systemu prania pieluch......
    Agata, mama Piotrusia (13.06.2008) i Adasia (21.04.2010)

Chustomanka Awatar pelasia
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

z tańszych kieszonek fajne są też beileshen- po tym jak je kupiłam, już zrozumiałam głosy krytyczne co do naughty baby. różnica w cenie mała, a w jakości duża. tyle że wkłady też mikrofibrowe (swoją drogą czemu to takie popularne jako wkład do kieszonek?) i ja przy takiej twardej wodzie, jaką mamy funduje im kurację w kwasku cytrynowym przynajmniej raz na miesiąc.

Przydasie Pelasi - domowe przetwórstwo materiałowe i różne pomysły na zajęcia z dziećmi

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Piszecie o zapieraniu plam z kup, a ja nigdy tego nie robię. Jesli kupsko jest duże, to tylko spłukuję zimnym prysznicem. Jak małe, to nawet nie spłukuję tylko wrzucam do wiadra. Piorę co drugi dzień, przed praniem nastawiam płukanie w zimnej wodzie. Żadne plamy nie zostają. A jeśli zdarzy się, że pieluch a z kupą poleży trzy dni i jednak się do końca nie spierze, to wywieszam na słońce i wieczorem nie ma po plami nawet śladu.
    Moim zdaniem zapieranie pieluch to strata wody i czasu.

Jul-kaa, nie pierz pieluch w loveli, ani żadnym innym płynie. Proszki są do pieluch lepsze. Najlepiej byłoby, gdyby proszek nie zawierał w ogóle mydła, a większość dzieciowych proszków ma go do 5%. Mi się Bobas właśnie skończył i od trzech dni używam persilu sesitive, małemu nic nie jest więc do bobasa już nie wrócę, przynajmniej pieluchy nie będą się zatłuszczać.

PS. Nasze dzieci są w podobnym wieku.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez visenna Zobacz posta
    Nie zdecydowałam się na wełniane otulacze ze względu na ceny, ale czytając forum myślę sobie, że powinnam przemyśleć sprawę jeszcze raz...
    Ja też tak miałam na początku. Kaski mi było szkoda na wełniane otulacze, mieliśmy tylko pulowe, ale jak się skusiłam raz przy Franku, to na jednym nie poprzestałam. A w Antosiowym stosiku proporcje się nam zmieniły i używamy głównie wełnianych, czasem polarkowego, a pulowy wciąż nieużyty (te dwa ostatnie kupione na wszelki wypadek, jakby wełniane nie zdążyły wyschnąć po praniu). Utrudnieniem w wełnianych otulaczach jest to, że trzeba prać je ręcznie, ale się przyzwyczaiłam
    Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erithacus Zobacz posta
    Piszecie o zapieraniu plam z kup, a ja nigdy tego nie robię.
    Ja wymiękłam przy spłukiwaniu kup niemowlęcych, bo Antoś bardzo często je robi i niemal każda pieluszka zakupkana chociażby kleksem. Po kilku dniach zrezygnowałąm. Też mi się wydaje, że to strata wody, o czasie - przy dwójce moich maluchów nie wspomnę... dlatego wolę nastawić dwa płukania z wirowaniem przed praniem docelowym. Niestety żółtawe plamy się nam całkiem nie spierają ale naprawdę nie daję rady czasowo by od razu te kupki spłukiwać.
    Ostatnio edytowane przez araszara ; 28-06-2010 o 13:30 Powód: literówki

Uprawnienia umieszczania postów