Pokaż wyniki od 1 do 20 z 136

Wątek: olejek do pieluch i do prania

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aga108 Zobacz posta
    Tu raczej nie chodzi o to czy dziecku coś się stanie czy nie. Jeśli np. nigdy nie będziesz prała swoich ubrań tylko moczyła w wodzie to też będziesz żyła i nic Ci się nie stanie ale po jakimś czasie te ubrania zaczną śmierdzieć i będziesz musiała je wyprać z detergentem i stracą swoją żywotność i urok. Dlatego wydaje mi się, że warto dodawać do prania pieluszek chociażby dodatek antybakteryjny... bo w sumie kupa to kupa. Moim zdaniem pranie plam po kupie i pomidorach to dwie różne rzeczy i dlatego to pierwsze (jeśli nie pierzesz w 95st.) warto prać z dodatkiem antybakteryjnym, żeby na dłużej starczyły po prostu
    Oczywiście bym bardzo chciała zeby pieluszki wystarczyły na jak najdłużej i nie smierdzialy ale zastanawiam sie czy wyższa temperatura (z tego co czytam mnóstwo forumek pierze pulowe pieluchy na 60 lub wiecej) i olejki i nie załatwia sprawy.

Chustomanka Awatar kura
    Miejscowość
    Pociecha :)

Domyślnie

Tylko czy wyższa temperatura prania nie będzie przypadkiem mniej przyjazna dla środowiska niż dodatek antybakteryjny przy 40 stopniach? Bo w końcu chyba o to chodzi, a nie o wątpliwą radość z dodatkowej roboty przy wielorazówkach.

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kura Zobacz posta
    Tylko czy wyższa temperatura prania nie będzie przypadkiem mniej przyjazna dla środowiska niż dodatek antybakteryjny przy 40 stopniach? Bo w końcu chyba o to chodzi, a nie o wątpliwą radość z dodatkowej roboty przy wielorazówkach.
    Dla mnie aspekt ekologiczny jest ostatnim aspektem, który brałam pod uwagę przy decydowaniu się na pieluchowanie wielorazowe.

Chustomanka Awatar RoxieSTB
    Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

Podobno dodatek antybakteryjny to 'pic na wode' i jakiklwiek sens jego uzywania jest tylko ponizej 40°C. Gdzies tu na forum pisalo ze bakterie kalowe gina w 60°C.
    Sama dodaje nappy fresh do kazdego prania. Czy to 40 60 czy 90 ale raczej dla czystego sumienia.
    Ostatnio edytowane przez RoxieSTB ; 17-10-2013 o 00:44

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

wychodzi na to że jak ktoś chce głównie oszczędzić to może próbować bez dodatku, a jak zależy na czystości to lepiej dawać niż nie dawać no nie? Ja daję , teraz już też octu dodaję do płukania wstępnego i pieluszki nie śmierdzą.
    Chudzinka- Ufoludek - 2001, Krasnoludek - 2009, Pimpuś -2012

Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Dla mnie aspekt ekologiczny jest ostatnim aspektem, który brałam pod uwagę przy decydowaniu się na pieluchowanie wielorazowe.
    No wlasnie dla mnie tez.... Tzn. nie był to aspekt bez znaczenia, ale jednak zdrowie bobasa było decydujące (mąż jako dziecko miał mega alergie na wszystko, astmę itd.).

I tak mysle, ze jednak znacznie bardziej mnie przekonuje zabijanie bakterii w wysokiej temp.niz jakimś odkazaczem...

Chustomanka Awatar kura
    Miejscowość
    Pociecha :)

Domyślnie

O kurcze, a dla mnie to + koszty to była podstawa. Ale ja leń jestem, a dziecię na pampkach (bo nie wyobrażam sobie korzystania z wielo podczas wyjazdów) jak i na wielo - bywały odparzenia, ale na szczęście sporadycznie

Myślę, że wszystkie środki maja ograniczone działanie. U mnie np. mimo używania olejku herbacianego na drugi dzień w wiadrze potrafił pojawić się grzyb

Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kura Zobacz posta
    O kurcze, a dla mnie to + koszty to była podstawa. Ale ja leń jestem, a dziecię na pampkach (bo nie wyobrażam sobie korzystania z wielo podczas wyjazdów) jak i na wielo - bywały odparzenia, ale na szczęście sporadycznie

Myślę, że wszystkie środki maja ograniczone działanie. U mnie np. mimo używania olejku herbacianego na drugi dzień w wiadrze potrafił pojawić się grzyb
    Dla każdego co innego miało decydujący wpływ

a jesli chodzi o rozmaite srodki środki to wlasnie dlatego, ze ich działaniu nie mozna do końca ufać to ja sie chciałabym ubezpieczyć temperatura wyższa raczej. No i dodać olejek, bo skoro odkazacz działa tylko w 40 stopniach to go nie chce

Uprawnienia umieszczania postów