Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: plecak z krzyżem, jak to ma byĂŚ???

Chustopaleozoik Awatar zulam

Domyślnie plecak z krzyżem, jak to ma być???

Wiążę plecak z krzyżem z prostymi szelkami. I takie pytanie mi się nasunęło-jak to być powinno
    -jak się robi chestbelt czy krzyżuje szelki z przodu górny brzeg chusty z tyłu na plecach jest w środku, tak?
    -a w prostych szelkach Bo jeżeli tak samo to szelkę trzeba lekko skręcić

I jeszcze jedno-co jest główną siłą nośną w tym wiązaniu (w wersji z krzyżem/chestbeltem i z prostymi szelkami)? Bo z prostymi zawsze wychodzi mi niżej i mniej wygodnie, chociaż wydaje mi się że dociągam tak samo.

Proszę mądre głowy o wypowiedź

Domyślnie

Up!

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

mysle nad tym od jakiegos czasu i nie moge wymyslic bo tak nie nosze.

ale wydaje mi sie, ze gorny brzeg tez musi isc gora i szelka bedzie rzeczywiscie nieznacznie skrecona.
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

niedawno sie nad tym sama zastanawiałam rozmawiałam o tym nawet z kumplem - męczyło mnie to i po kilkukrotnym zawiązaniu plecaka ( z chestbeltem) doszliśmy do wniosku, że nie ma to znaczenia - wiązaliśmy chuste z oznaczonymi krawędziami - nie zawsze wychodziła nam ta sama krawędź na górze w obu połach wychodzących z chestbelta - i nie miało to wpływu na jakość wiązania..

jeżeli chodzi o poły rzucone od razu do góry - nie robiłam "badań" ale na logike można zrobić tak aby te same krawędzie były w tym samym miejscu... ale po co się tak męczyć trzeba by sprawdzać np ile razy się "zrolowało" chuste.. natomiast nie rozumiem co masz na myśli pisząc, żę poła musi być pod kątem wtedy....

a co jest główną siłą nośną?? nie bardzo rozumiem to pytanie.. wszystko musi być mocno dociągnięte - najpierw "kieszeń" potem boczne poły - jeżeli gdzieś poluzujesz to wszystko może osiąść.. idea taka sama jak w kieszonce ale na plecach

Domyślnie

Czekaj, bo teraz ja nie rozumiem pod jakim kątem? że napisłam o lekkim skręceniu? Jeśli tak chodzi mi o to, że IMHO bardziej się skręca prostą szelkę chcąc mieć górny brzeg (patrząc na pionową część) w środku X z tyłu, a mniej skręcić jak na zewnątrz. Chociaż to raczej nie przeszkadza w dociąganiu.
    Kieszonka z tyłu mówisz No to jednak przy prostych szelkach jest baaardzo trudne do dobrego dociągnięcia-dlatego mi dzieci zjeżdżają W wersji na Ciciolinę jest lepiej (tylko z kolei x mi włazi pod szyję).

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

a to jak ci włazi pod szyje to mozesz szerzej sobie na ramionach rozłożyć te pasy i nie powinno cię podduszac

ale.. szczerze ja tez nie lubie chestbelta wole się pomęczyć i lepiej dociągnąć pasku do góry

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie Re: plecak z krzyżem, jak to ma być???

Cytat Zamieszczone przez zulam
    -jak się robi chestbelt czy krzyżuje szelki z przodu górny brzeg chusty z tyłu na plecach jest w środku, tak?
    Ta krawedz, ktora wychodzi Ci na skrzyzowaniu plecow to ta, ktora wychodzi Ci gora z wezla w wiazaniu z przodu.

-a w prostych szelkach Bo jeżeli tak samo to szelkę trzeba lekko skręcić
    Masz na mysli plecak wiazany na krzyz, ale bez chestbelta? To wersja trudniejsza, bo trudniej utrzymac napiecie materialu.
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Cytat Zamieszczone przez Kasia
    -
    Bo z prostymi zawsze wychodzi mi niżej i mniej wygodnie, chociaż wydaje mi się że dociągam tak samo.
    Jesli chodzi Ci o porownanie plecaka prostego i tego na krzyz, to masz racje - w prostym dziecko ma wyzej glowke. W tym wiazanym na krzyz siedzi od poczatku nizej.
    Nie, chodziło mi o to że niżej mi siedzą maluchy w wersji plecaka z krzyżem z prostymi szelkami, niż z chestbeltem czy krzyżem z przodu (że prosty wyżej to nie mam wątpliwości), a co jest pochodną wygodniejszego dociągania wszystkich warstw w dwóch ostatnich opcjach.
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi
    Jako że lubię mieć wszystko dopracowane będę się teraz pastwić nad różnymi wersjami plecaka z krzyżem

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Nie, chodziło mi o to że niżej mi siedzą maluchy w wersji plecaka z krzyżem z prostymi szelkami, niż z chestbeltem czy krzyżem z przodu
    Czekaj, to moze byc wlasnie dlatego, ze te wersje (bez wezla z przodu) trudniej sie robi - trudniej utrzymac naprezenie materialu, w efekcie dziecko moze Ci w finale wystepowac na roznej wysokosci. A pas prowadzisz w dol ramienia i na plecy czy spod pachy do gory przez ramie i na plecy?

Jak zwal,tak zwal - przy tym bez czestbelta musisz sie bardziej przylozyc przy dociaganiu pierwszej warstwy. Milych cwiczen

.
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Uprawnienia umieszczania postów