Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 38

Wątek: jestem załamana

Chusteryczka Awatar Wika
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie jestem załamana

Powiedzcie mi, czy chusty rozpuszczają dziecko? Słyszałam, ze nie, ale coraz bardziej zaczynam myśleć,ze jest odwrotnie.
    Moja Marta była bardzo spokojnym dzieckiem, zawsze był to mamincycek, ale ładnie zasypiała, była spokojna, uśmiechnieta, ja z dumą noszę ją w chuście i jakiś czas temu zaczął się problem. Płacze jak nie jest na rękach ( mozna powiedzieć, ze miałczy, co mnie do szału doprowadza), sama zasnąć nie może i jest masakra przed spaniem. cały czas chciałaby się nosić i nosić. Już nie mówię o tym, zeby ktoś inny ją brał na ręcę lub zostawał z nią kiedy ja wychodzę...jest ryk. Czuję się uwiązana i już mam coraz mniej cierpliwości, uspokaja sie momentalnie kiedy ją biorę na ręce. Wszyscy dookoła mówią, że to wina chusty, że tak się nauczyła, być przy mnie blisko i sama sobie nawarzyłam piwa. ja wciąż zaprzeczałam, ze nie, że to nie przez to, ale już sama w to nie wierzę. Starszej córki nie nosiłam w chuście i nigdy takich kłopotów z nią nie było (wiem, ze to tez kwestia charakteru, jest otwarta na ludzi, niczego się nie boi), ale to, co zaczęło sie dziać z martą martwi mnie, a ja juz jestem wykończona!!!
    Jeśli to faktycznie z winy noszenia w chuście, to chyba gdybym to umiała przewidzieć, walnełabym chustą w cholerę. bo teraz nie mam życia!!!! A nie należę raczej do tych Mam, które wg Liedloff pragną non stop mieć dziecko uwieszone na sobie, nawet jak ida ( za przeproszeniem)srać. ja lubie mieć czasem troche oddechu i chwile dla siebie, choćby po to, by popisać na forum.
    Czy Wy też tak miałście? Poratujcie, bo zniechęcę się do chust, zwłaszcza, że plecaki totalnie mi nie wychodzą

Hania (02.10.2008)
    Marta(03.12.2009)
    Ludwik (16 10.2013)

Chusteryczka Awatar tysia
    Miejscowość
    Lublin/Wilkołaz

Domyślnie

Ja bym chust nie winiła.
    U nas w wieku 6 miesięcy też nam dziecko podmienili
    Myśle że to taki czas i minie. Zycze dużo sił i cierpliwości
    Adam 2009
    Alicja 2011

Chustoholiczka Awatar Liv
    Miejscowość
    Wieś zwana Warszawą, zielone Powiśle

Domyślnie

taki okres. może zęby zaczynają iść? moja Zośka robiła się w tych momentach straszna przylepa, czasami praktycznie cały dzień w chuście siedziała. a najgorsze było właśnie to jojczenie/buczenie och, jak to działa na nerwy jeszcze trochę i w ogóle nie będzie chciała w chuście siedzieć, ile tu już wątków było, że roczniaki zaczynają chodzić i przed chustą uciekają. a czasem by się chciało ponosić
    i masz rację, nie ma co porównywać do starszej córy, mają po prostu różne charaktery. im bardziej Marta woła o bliskość, tym bardziej jej potrzebuje. chce więcej, to ją noś więcej. faktycznie, poćwicz plecaczki, może ktoś może Ci pomóc? jakby co doradzę choć wirtualnie na priwa.
    uwagi rodziny puszczaj mimo uszu.
    dasz radę tylko się nie nakręcaj niepotrzebnie. zobaczysz jak szybko to minie.
    Ostatnio edytowane przez Liv ; 17-06-2010 o 13:05
    Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)

Pochłonęło mnie życie,
    więc w wirtualnym niebycie
    pozostaję do odwołania.

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Hehe, ja pamiętam naszą pannę w tym wieku. Ledwo oczy otworzyła, zaczynała jojczeć. Jęczybuliła całymi dniami i nocami. Aż w końcu nadszedł Ten Dzień, kiedy rano się obudziła, ojciec jak zwykle wziąl ją na dół, włożył do leżaczka i cisza. Żadnego jęku ani stęku. Po kwadransie poleciałam zobaczyć, co się tam dzieje, ze tak cicho
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chusteryczka Awatar Wika
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie

DZIĘKI, DZIEWCZYNY, NO OBY TAK BYŁO, BO JUŻ SZLAG MNIE TRAFIA. OGÓLNIE JESTEM Z TYCH, CO NIE MAJA DUŻO CIERPLIWOŚCI, A TAKIE JOJCZENIE DZIAŁA NA MNIE JAK PŁACHTA NA BYKA

Hania (02.10.2008)
    Marta(03.12.2009)
    Ludwik (16 10.2013)

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wika Zobacz posta
    DZIĘKI, DZIEWCZYNY, NO OBY TAK BYŁO, BO JUŻ SZLAG MNIE TRAFIA. OGÓLNIE JESTEM Z TYCH, CO NIE MAJA DUŻO CIERPLIWOŚCI, A TAKIE JOJCZENIE DZIAŁA NA MNIE JAK PŁACHTA NA BYKA
    Wierzę te okresy były ogromną próbą mojej cierpliwości, bo choleryczka ze mnie. i znalazłam ich niesamowite pokłady. tylko trzeba w to uwierzyć, że da się być bardziej cierpliwym, i nie dokładać sobie powodów do frustracji

Pochłonęło mnie życie,
    pozostaję do odwołania.

Miejscowość
    Lublin/Wilkołaz

Domyślnie

Witamy w klubie
    Mi pomagało pogodzenie się z faktem...jak zastanawiałam się dlaczego tak jest to szalałam
    Przesyłam dużo spokoju i cierpliwości
    Adam 2009
    Alicja 2011

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tysia Zobacz posta
    Mi pomagało pogodzenie się z faktem...
    o toto, najlepsza metoda
    Ostatnio edytowane przez Liv ; 17-06-2010 o 14:01

Pochłonęło mnie życie,
    pozostaję do odwołania.

Miejscowość
    Lublin/Wilkołaz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zosinamama Zobacz posta
    o toto, najlepsza metoda
    I forum oczywiście
    Adam 2009
    Alicja 2011

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

oj dziewczyny dobrze prawią, to nie od chusty , chusta pomaga uspokoić malucha. Moja młoda własnie znów ma powrót do miauczenia, słychać tylko eeeyyyyjeeee aaa i etap - TYLKO MAMA, jeśli jest w fazie buczenia to tylko ja jestem w stanie uspokoić młodą

Chusteryczka Awatar Wika
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie

cięzki los matki, najgorzej jak obydwie w tej samej chwili miauczą, coś chcą, a ja nie umiem się rozdwoić!!!

Hania (02.10.2008)
    Marta(03.12.2009)
    Ludwik (16 10.2013)

Chusteryczka Awatar ostroszyc
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Taki etap my to określiliśmy że Mały "robi osiołka", takie "YYYYYYYYYEEEEEEEE" .... Etap minął jak Mały zrobił się bardziej ruchliwy i samobieżny, teraz ma rok i od 2 miesięcy jak chcę go wziąć na ręce to się ogania Ale fakt, było to denerwujące. Chusta bardzo pomogła, gdyby nie ona - ręce by mi odpadły...
    Mały B: 2009
    Mała T: 2012

Chustofanka

Domyślnie

Ty lepiej dziękuj, że masz chustę, bo możesz łatwo ukoić dziecko w BÓLU. Ręce Ci nie odpadną. Pewnie zęby idą, a takie małe to przecież nie wyjaśni o co chodzi. No i nie każde dziecko bolą idące zęby, więc ze starszą mogło być inaczej.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

taaaa mojej tez chyba zeby ida bo buczysławą jest nieziemska
    ja w chwilach rozpaczy jestem bliska szukania osrodków adopcyjnych co by ja oddac ale wiecie wiecie to taki skraj cierpliwosci a potem jest lepiej i tylko chusta i raczki nawet piers jest wyzwaniem bo placze jak je i nie moze jesc i znow je i znow placze a mnie trafia szlag bo jeszcze jak nigdy przygryza brodawke uch....

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

Moja ma czasem takie dni że zwariowac mozna,na ziemi raczkuje,potem na rece potem na ziemie sie bawic i przy tym miauczy i buczy i znowu na rece.Pic nie,jesc nie MASAKRA.A to u babc swiete dziecko anioł wcielony.

Chustomanka Awatar Dr.Obinka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Mój też zaczął buczeć i jojczeć.. strasznie to denerwujące. Jako choleryczka odnajduję w sobie NIEZIEMSKIE pokłady cierpliwości. Ale w chuście noszę - wolę, jak buczy przy mnie niż na podłodze czy leżaczku. Tam się prędzej rozpłacze na dobre, a na mnie co najwyżej zaśnie

Chyba swędzą go dziąsełka, do tego wczoraj było szczepienie, ech...

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

Nie, to nie wina chusty. Dzieci tak mają, przechodzą różne "kryzysy osobowości" (podstawowa zasada: nie przyzwyczajać się do tego, że się ma grzecznego, samowystarczalnego "aniołka", bo następnego dnia może się zmienić w "diabełka") i tyle. A ty się ciesz, że masz chustę, że nie musisz dzieciaka targać godzinami na rękach i pomyśl, jakbyś sobie bez niej radziła

Chustoguru Awatar pati291
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

To nie wina chusty. Moja panna ma też teraz taki okres i ja dziekuję za chustę
    Patrycja - mama Damiana 08.08.08, Hanny 04.12.09, Emilii 01.03.14
    Chcieć to móc

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Moja Marta była bardzo spokojnym dzieckiem, zawsze był to mamincycek, ale ładnie zasypiała, była spokojna, uśmiechnieta, ja z dumą noszę ją w chuście i jakiś czas temu zaczął się problem. Płacze jak nie jest na rękach ( mozna powiedzieć, ze miałczy, co mnie do szału doprowadza), sama zasnąć nie może i jest masakra przed spaniem. cały czas chciałaby się nosić i nosić. Już nie mówię o tym, zeby ktoś inny ją brał na ręcę lub zostawał z nią kiedy ja wychodzę...jest ryk.
    Daj jej spokój. Pewnie przeżywa skok rozwojowy (moja miewała takie okresy a wtedy w chuście praktycznie nie była noszona, więc związku żadnego). Czasem ludzie się rozwodzą nad moją córką, że taka uśmiechnięta, przyjacielska i "grzeczna". Często wtedy mówię: "Bo ona jest rozpieszczona". Kiedy widzę zdziwione oczy kontynuuję mówiąc: "dużo noszona i przytulana".

Czy Wy też tak miałście? Poratujcie, bo zniechęcę się do chust, zwłaszcza, że plecaki totalnie mi nie wychodzą
    Jeśli Cię to jakoś pocieszy, to przypomnę Ci, że dzieci dorastają i nie pozostają na zawsze niemowlętami uwieszonymi na maminej szyi Wrzuć na luz i weź na przeczekanie. Nic innego zrobić nie możesz. Minie kryzys i będzie dobrze.

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

zrozumiale, ze to Cie meczy, zwlaszcza jak pol dnia jestes pewnie sama z dwojka.
    ale to taki etap w zyciu malucha i zapewniam, ze
    - to nie od chusty (poczytaj np. "niemowlaka" na gazeta.pl, tam podobne objawy u dzieci opisuje tez mamy, ktore "chusty nawet nie kupowlay, bo kto to slyszal rozpieszczac dziecko, niech od urodzenia samo zasypia w lozeczku")
    - to minie.

poszukaj sposobu na odetchniecie, wyciszenie - moze kos moze popilnowac mlodziez w czasie ich drzemki, a Ty sobie zrobisz spacer czy jakies spa w lazience

a o lękach u dzieci warto poczytac, np tutaj"
    http://www.psychologia.net.pl/artykul.php?level=210
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Uprawnienia umieszczania postów