Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: Na onecie o pieluszkach

Chusteryczka

Domyślnie Na onecie o pieluszkach

http://dziecko.onet.pl/47986,6,9,pie...o,artykul.html

nawet jedno zdanie o wielorazówkach się pojawiło :/

mamru
    Guest

Domyślnie

więcej niż jedno
    ładnie, ładnie:
    "W sprzedaży są już jednorazowe pieluchy ekologiczne. Od zwykłych różnią się tym, że nie są bielone chlorem i ulegają szybkiej biodegradacji. Najłatwiej je znaleźć w internecie. Są też wielorazowe pieluchy ekologiczne, wytwarzane nie z tetry, ale z tkaniny frotte, bawełny, bio-bawełny lub konopi. Mają różne kolory, są zapinane na rzepy, zatrzaski albo wiązane. Od pieluch jednorazowych różni je tylko to, że ich zawartość trafia do ścieków, a sama pielucha wędruje do pralki. Zamiast żelowego pochłaniacza mają wielorazowy wkład, który można wyprać. Ich zaletą jest to, że rzadko powodują alergię."

Chustomanka

Domyślnie

I o kąpieluszkach było i w miarę rzetelnie chyba. Popatrzyłam na konsultację i Nasza ulubiona położna.

Guest
    Guest

Domyślnie

ależ macie macki

chyba po raz pierwszy było na takim poratlu o wielo Super
    od czegoś trzeba zacząć

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

tylko, że w drugiej cześci artykułu już wraca stereotyp jednorazówka albo tetra.
    i wyliczenia kosztów do tetry, są marne - jesli ktoś je potraktuje poważnie, to przy koszcie kompletu wielo (w miejsce tetry za kilkadziesiąt zł) wychodzi na to że są masakrycznie droższe od jendorazówek.

Chusteryczka

Domyślnie

Spokojnie, niektóre zmiany następują powoli- i tak uważam że takie artykuły duzo zmieniają. Przedstawiane są jedorazówki i wielo jako dwie równorzędne opcje. A nie jak jakiś czas temu: super jednorazówki kontra stara, niewygodna , wymagająca wiele pracy i gotowania tetra. Kochjąca mama zakładająca jednorazówki kontra patologia co ich na pieluchy pożadne nie stać.
    NAwet jak na onet komentarze pod artykułem nie są złe

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

no to zaszaleli
    ale kto zużywa 3 kilo proszku miesięcznie?Ja przynajmniej nie

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

3 kilo to na pranie wszystkich naszych rzeczy miesięcznie nie zuzywam
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

bo z tym proszkiem to jest tak, że jak ktoś nie w temacie to myśli że trzeba używać dużo - przykład - moja koleżanka przez pierwszy miesiąc swoją córeczkę pieluchowała w tetrze (ja wtedy jeszcze pampersowa byłam i nic o wielo i praniu nie wiedziałam) no i powiedziała mi,że to wcale tak tanio nie wychodzi, no bo najpierw musisz namoczyć te pieluchy w lovelli, potem wyprać je w lovelli i oczywiście dodać płyn do płukania tkanin również lovelli, pranie codziennie bo pieluszki nie mogą leżeć długo i oczywiście pieluchy pierzemy tylko z pieluchami, więc przy takim myśleniu to chyba można te 3 kilo zużyć w miesiąc...

Chusteryczka

Domyślnie

Coś w tym jest, znajomi maja mnie za wariatke skoro dokładam sobie jeszcze TYYYYLE roboty z pieluchami, ok niech robia co chca, nawracac nie bede- ale kiedys w dyskusji wspomnialam o wielorazowych wkładkach laktacyjnych. Zostalam mocno zakrzyczana, że biednej mamie chce jeszcze dokładać robote w postaci uciazliwego prania wkładek laktacyjnych w pralce. chyba obecnie panuje pogląd ze jak cos nie jest jednorazowe i plastikowe to jest uciążliwe i męczace w uzyciu, a rzeczy wieolorazowe sie pierze i pierze, całymi dniami na okrągło.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Niedługo koncerny przekonają ludzi, że wielorazowe majtki i skarpetki są niehigieniczne i wymagają tyyyle pracy.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klusiecka Zobacz posta
    obecnie panuje pogląd ze jak cos nie jest jednorazowe i plastikowe to jest uciążliwe i męczace w uzyciu, a rzeczy wieolorazowe sie pierze i pierze, całymi dniami na okrągło.
    Zgadzam się. Zawsze wtedy pytam, czy delikwent gacie i skarpety też nosi jednorazowe, bo przecież tyyyleee roboty z praniem.
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

moi znajomi też tak reagują: a chce się tyle prać?
    zawsze pytam: a ile? przy 2 małych dzieci i tak piorę non stop, jedno pranie więcej, jedno mniej nie robi mi żadnej różnicy.

Uprawnienia umieszczania postów