Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: Czy wasze dzieci sygnalizują mokra pieluchę?

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie Czy wasze dzieci sygnalizują mokra pieluchę?

Moja mała, ma niecałe 4 miesiące i w sumie nigdy nie informowała o tym, że ma coś w pieluszce czy to siuśki czy kupka. Teraz jesteśmy na EC ale na wyjścia i na noc zakładamy pieluszkę. Nie chcę, żeby mała leżała w siuśkach, ale ona nie komunikuje żadnego dyskomfortu i jak nie mam jak jej kontrolować to ma mokro przez jakiś czas. Czy wasze dzieci też są obojętne na pełną pieluchę? Zastanawiam się jak to będzie z całkowitym przejściem na nocnik jak mała będzie starsza i jak pójdzie do żłobka - tam raczej jej nie będą wysadzać, a skoro jej nie przeszkadza mokro to może być niełatwo z całkowitym odpieluchowaniem. Jakie są wasze doświadczenia?
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Chustomanka Awatar ledunia
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

My od niedawna jesteśmy na wielo i staram się co mogę łapać. Sadzam na nocnik i wybrałam opcję tetra i otulacz i nawet bez polarka też nie sygnalizuje, wiec co chwilę wkładam palec i sprawdzam (w otulaczu łatwiej niż w kieszonce). Czasami też jak ją podmywam w wannie (zwłaszcza jak były te upały to trochę dla ochłody) to do wanny robi i jakby świadomie, napina się, skupia, zagląda. Może już trochę załapała, bo parę dni temu jak zeszłyśmy do sąsiadki to przed drzwiami trochę jęczała (nie miała powodu) i tak przestępowała z nóżki na nóżkę. Później sprawdzam i mokro. Chyba też czasami jak jęczy to chce, ale ja jeszcze tego nie łapię. Muszę się nauczyć wsłuchiwać w nią bardziej.
    Może Julcia też jak zacznie robić bardziej świadomie to zacznie coś sygnalizować - że chce, bo jak teraz mokro jej nie przeszkadza to nie sądzę, że nagle zacznie.

Domyślnie

u nas to wszystko zależy od etapu rozwojowego małej; jeśli właśnie zaczyna się uczyć np. raczkować to wisi Jej totalnie mokra tetra, ale potem zawsze jest okres pięknego sygnalizowania aż do momentu, kiedy znowu coś innego robi się ważniejsze i tak w koło macieju... na szybkie odpieluchowanie nie napalam się, bo to kwestia bardzo indywidualna i nie o to w EC chodzi. Myślę, że po prostu rób swoje, w sensie pokazuj Julci, gdzie się załatwia swoje potrzeby - uda się to dobrze, nie uda to trudno. I nie zamartwiaj się na przyszłość, bo z dzieciaczkami to różnie bywa. Jedno się odpieluchowuje w ciągu 2 dni, a było typowym pampersiakiem, a inne na wielo od urodzenia i sika w pieluszkę na potęgę.
    '08, '09, '11, '13

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Mojemu synowi bardzo długo mokra pielucha nie przeszkadzała. Zero reakcji ... pieluchowany głownie w tetrze i formowankach - czyli nie było zmiłuj się dla mokrego. Dopiero około 1,5 roku mając na karku jak miał okazję to zaczął podejmować próby oswobodzenia się z mokrego okładu ...

Chusteryczka

Domyślnie

generalnie nie przeszkadza jak ma mokro, chyba, że kupa, to się wiadomo niecierpliwi, ale od paru tygodni nie znamy tego, bo na nocnik kupy łapiemy. a w mokrym siedzi i nic, ale staramy sie czesto zmieniać.
    K. 2009M. 2012

Chustomanka Awatar jana
    Miejscowość
    wrocław

Domyślnie

Adaśkowi do czasu odpieluchowania czyli ok. miesiąc temu nie przeszkadzało ani siku ani kupa, bez względu na to czy to była jenowazówka czy wielo z frotą czy flanelą przy pupie.

Chustopróchno Awatar magnus

Domyślnie

Antek zaczął sygnalizować kupę ok. 18-20 miesiąca życia. Siku mu nigdy nie przeszkadzało. Odpieluchował się jakieś 2 tygodnie temu bardzo sprawnie - cała operacja nauki "robienia" na nocnik trwała ok. 10 dni (choć nocnik stał u nas już od półtora roku, ale raczej rzadko używany). Poszło nadzwyczaj sprawnie.

Chustomanka Awatar moniaaa
    Miejscowość
    Islandia

Domyślnie

kupa do pieluszki nie trafia u nas, zawsze ZAWSZE do kibelka lub miski.. a siki.. najcz esciej te z lapiemy.. a jak ma mokro to zalezy, bo jak jest na rekach lub w wozku to mu przeszkadza jeczy, placze, wygina sie, a jak lezy, lub raczkuje to nie

Chustonoszka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

U nas 99% kup od 4 miesięcy w nocniku/misce. Siku nie przeszkadza nic a nic. Wysadzam na nocnik tak co ok30-40 minut, ale czasem za późno. Nie widze żeby sygnalizował jakikolwiek dyskomfort ( a używamy tetre i otulacz).

Guest
    Guest

Domyślnie

przynosi pieluszkę albo usiądzie przy szufladzie z pieluszkami i ubiera miśki
    czasami jak nie idzie do szuflay to potrafi sama wyciągać ręcznik z otulacza

Chustofanka
    Miejscowość
    okolice Wadowic

Domyślnie

Moja mała albo stęka i się denerwuje, albo próbuje sobie odpiąć napy, na szczęście jeszcze jej się nie udało ale to taki typ, u niej od urodzenia wiedziałam, kiedy ma mokro. Starsza córka była mniej wrażliwa na mokre pieluchy
    Mama Anieli- 8 lipca 2007 i Antosi - 15 sierpnia 2009

Uprawnienia umieszczania postów