Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: EC - super!

Domyślnie EC - super!

Trafiłam całkiem przypadkowo na to forum i jestem pod ogromnym wrażeniem EC! Do tego stopnia, że... mimo wielu prób nie umiałam dziś w nocy zasnąć...

No to może coś niecoś o sobie napiszę 5 tygodni temu przyszła na świat moja pierwsza pociecha - córeczka. Zaraz po powrocie ze szpitala pełna zapału zaczęłam używać tetrowych pieluszek... Skonczylo się na tym, że owszem tetra jest w ruchu ale tylko w domu i tylko w dzień... W nocy i poza domem, jak się nie trudno domyślić, te okropne jednorazówki... No i codziennie idzie pralka prania od małej, zawsze kilka sztuk ubrań i bardzo często także prześcieradło wrzucam razem z pieluchami.

Zaczęłam już powoli wątpić, czy to ma jakikolwiek sens, a jeszcze oliwy do ognia dolewa moja mama, twierdząc, że to wcale nie jest tańsze, a poza tym pieluchy jednorazowe to "wybawienie" dla kobiety.

A dziś dowiedziałam się, że jest jednak jeszcze inna alternatywa!

Drodzy Forumowicze, chciałabym bardzo prosić Was o jakieś konkretne wskazówki, jak zacząć "wychowanie bezpieluszkowe", może jakiś ebook albo strona internetowa?

Aha, długo zastanawiałam się, gdzie możnaby umieścić ten post i nie znalazłam odpowiedniego miejsca w istniejących tematach, dlatego proszę o ewentualne przeniesienie go, jeśli uznacie, że jest taka potrzeba.

Pozdrawiam
    pełna optymizmu Młoda Mama

Chustomanka Awatar ledunia
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

A to już widziałaś?
    http://bezpieluch.pl/
    Ja się napaliłam, ale szybko odpuściłam, bo moja Lena nie chce na wc, nocnik nasadkę, żadne natrzymywanie.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Witaj
    Popatrz jeszcze tutaj: http://www.ekobaby.pl/
    I poczytaj o pieluchach innych niż tetra, warto takich kilka mieć, żeby móc całkowicie odstawić jednorazówki.
    I oczywiście przejrzyj tematy o chustach!

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustomanka Awatar araszara
    Miejscowość
    południowe okolice Warszawy (dawniej okolice Paryża)

Domyślnie

Oj, ja chętnie bym się podzieliła naszymi doświadczeniami, ale czasu mi teraz brakuje by więcej napisać. EC i pieluszki wielorazowe - te tematy są mi bardzo bliskie, więc chętnie Cię wesprę Moim zdaniem WARTO! Na początek mogę Ci zaproponować pomoc w postaci takiego "małego" skryptu nt. EC/NHN. Przez dwa miesiace pod koniec ciąży musiałam leżeć, to przeczytałam całe tutejsze forum w tym zakresie i bezpieluch.pl i skopiowałam sobie najważniejsze wskazówki, przemyślenia, doświadczenia na jakie natrafiłam. Te fragmenty mam w dwóch mailach, mogę podesłać.
    Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013

* Mamusia i Tatuś wg 2,5 letniego Karolka

lubimy wielorazowe pieluszki używać i czasem szyć

Domyślnie

Dziękuję serdecznie za linki, czytam wszystko z zapartym tchem. Proszę o więcej
    @araszara ja bardzo, bardzo chętnie zapoznam się z Twoimi materiałami! Posyłam adres mailowy na priv.

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Ja też byłam tak samo podekscytowana na początku, że nie mogłam spać. Potem jak już się wdrożysz to ekscytacja mija i dziecko bez pieluchy to normalka (niestety nie dla osób trzecich )Myślę, że lektura tego forum i bezpieluch.pl wszystko Ci wyjaśni. Wiadomo, że każde dziecko jest inne i u każdego wygląda to inaczej i dlatego warto pytać na forum na bieżąco w przypadku jakiegoś konkretnego problemu, bo wszyscy chętni do pomocy.
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Domyślnie

Nie uwierzycie pewnie, ale... już mamy z Dianą pierwsze sukcesy! dwa razy zdążyłam dojść z kuchni i wyjąć małą nad przewijak z pieluchą i ślicznie zrobiła siusiu

Postanowiłam potrzymać ją trochę bez pieluszki bo raz ze upał, a dwa że się biedactwo odparzyła. no i się opłaciło

Powoli mała wyrasta z tych pierwszych ubranek i chce jej uszyc komplet nowych. Oczywiscie juz pod kontem NHN zastanawiam sie teraz nad aspektami technicznymi... Jaki materiał? Czy mozna gdzies znależć wykroje? Może ktos z Was juz szyl i moze cos poradzic?

PS: Świetna atmosfera jest na tym forum Sama przyjemność korzystać

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

spójrz na ekobaby:
    http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=41&id=437&ec=0
    no i po domu:getry,tuniki,pasek sumo z tetrą albo otulacz wełniany tetro (on może być tez jak pasek)
    pomyśl też o wełnianym kocu (tylko 100% merynosa najlepiej) pod pupę.ale tak naprawdę gdy jest chłodniej to najlepsze są getry i coś na górę,a gdy gorąco to koszulka z pieluszką

Miejscowość

Domyślnie

wysłałam

ps.1 odnośnie zniechęcenia do tematu przez Twoją mamę, to na tym forum znajdziesz dużo argumentów za tym, by jednak z jednorazówek zrezygnować
    a tak w bardzo dóżym skrócie, to warto bo:
    - zależy nam na tym by nasze dzieci nie nosiły szkodliwych dla zdrowia jednorazówek,
    (poza tym kto chciałby przez dwa - trzy lata (czasem i dłużej) nosić plasikową bieliznę...)
    - nie jest dla nas obojętne to, jaką ziemię zostawiamy w spadku naszym dzieciom (chodzi o tony śmieci)...

ps.2 przygotuj się też na to, że nie będzie łatwo, że czasem będą kryzysy, ale wtedy pisz na forum, tu jest duuuuża grupa wsparcia
    Ostatnio edytowane przez araszara ; 10-06-2010 o 18:59
    Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

też pamiętam jak pół nocy nie mogłam zasnąć jak zamówiłam swoje pierwsze pieluszki wielo, po jakimś czasie doszło wysadzanie i to takie normalne się stało, powodzenia i trzymamy kciuki za kolejne sukcesy

Chustoholiczka Awatar kubutkowa
    Miejscowość
    Reykjavik / Poznań

Domyślnie

Witaj!
    o ec ,pieluchach itd znajdziesz tu duzo informacji.Na pewno mozesz tez liczyc na wsparcie innych forumek.Rozgosc sie!

Domyślnie

Heh... dlugo się nie odzywałam, ale wylądowałam w szpitalu i usuwali mi wyrostek.... akurat 6 tygodni po porodzie... maleństwo musiało przez te pare dni przejść na mieszankę i smoczek ale na szczęście już wróciłyśmy do piersi Dzięki za linki i cenne uwagi. Aha - w niedzielę mamy chrzciny

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gabrielle Zobacz posta
    Heh... dlugo się nie odzywałam, ale wylądowałam w szpitalu i usuwali mi wyrostek.... akurat 6 tygodni po porodzie... maleństwo musiało przez te pare dni przejść na mieszankę i smoczek ale na szczęście już wróciłyśmy do piersi Dzięki za linki i cenne uwagi. Aha - w niedzielę mamy chrzciny
    Brawo za optymizm w takich okolicznościach! Dużo zdrowia i sił. Powodzenia!

PS. czytałaś ebooka Kingi Cherek?

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gabrielle Zobacz posta
    życzę więc szybkiego powrotu do formy super, że udało wam się wrócić do piersi, to nie zawsze jest łatwe w takich okolicznościach. Co do naszego EC to przechodzimy lekki kryzys ostatnio. Mała odkryła masę nowości i niesamowicie ją interesuje wszystko na około, że zapomniała w ogóle, że siusia i nic nie komunikuje. Nawet zabawy nie przerywa jak siusia i łapiemy tylko na czuja.
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Miejscowość

Domyślnie

Gabrielle witaj, fajnie że już wróciłaś i wszystko wraca na prostą. Teraz odpoczywaj i nabieraj sił. W wolniejszej chwili odezwę się na priv.

Uprawnienia umieszczania postów