Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 33

Wątek: Przekanajcie mnie do otulaczy wełnianych!!!

Domyślnie Przekanajcie mnie do otulaczy wełnianych!!!

Jakoś nie wiem dlaczego bronię się przed wełną, ale w te upały naszła mnie myśl żeby spróbować bo widziałam że we Flipie moja Księżniczka się męczy. Czy te otulacze naprawdę tak dobrze oddychają?
    A jak często je zmieniacie? Bo tak sobie myślę, że skoro siku w nie wsiąka to tworzą się bakterie i to nie jest higieniczne gdy dziecko ma ten sam otulacz przez cały dzień. Może się mylę bo za mało o nich wiem?
    Proszę o opinie i mocne argumenty

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

wez sobie swoja wełniana sukienkę, spódnicę i zobacz? da sie oddychać? da!
    a z praniem to piore raz na tydzien lub 2 tygodnie
    to ze otulacz smierdzi tzn ze właśnie sa bakterie bo to one smierdzą, skoro wełniany nie smierdzi to chyba znaczy ze ich nie ma? ale moze ja zle rozumuje

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

Też miałam duże obawy, tym bardziej, że dzieci moje na wełnę uczulone. Miałam teraz na wakacyjnym wyjeździe i on jakoś nie nawilgał od wewnątrz - a w samochodzie zbyt często nie zmieniałam. Czy oddychają? Mam otulacze pulowe, bawełniane i ten wełniany. Próbowałam oddychać przez każdy - przez pulowy tak nieszczególnie, a bawełniany ma tę wadę że jest "jednorazowy"

Chusteryczka

Domyślnie

Namawiać nie będziemy- bo każdy ma swoje ulubione pieluchy i tyle.
    Ale jak gacie sa ładnie zalanolinowane to nic nie wsiąka- tak samo jak w pul, nie śmierdzi, wiec jest ok, sama piorę otulacz częściej niż zalecane- mam opory przed używaniem go kilka dni z rzędu.( bakterie są wszędzie i zawsze . Ważne jest to ile ich jest i jakie)

Guest
    Guest

Domyślnie

hmmm
    sama zaaplikuj na siebie wełniane gacie a potem na drugi dzień lateksowe ( mniej więcej to samo co pul)
    i sobie pochodz
    powodzenia

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baryłka Zobacz posta
    hmmm
    sama zaaplikuj na siebie wełniane gacie a potem na drugi dzień lateksowe ( mniej więcej to samo co pul)
    i sobie pochodz
    powodzenia
    baryłko,Ty fanatyczko
    wełna prawidłowo potraktowana,nie przyjmuje wilgoci.
    lanolina to tłuszcz występujący w naturze,np.na owcy.po owcy woda spływa,a jednocześnie owieczki nie mają liszajów na skórze,prawda?
    żeby otulacz wełnany,który w trakcie produkcji traci część swoich właściwości,zachowywał się jak "owłosienie" owcy (czyli nie wciągał wilgoci) a pupa dziecka miała tak dobrze jak skóra owcy,to trzeba go zalanolinować.nie zalanolinowany albo używany już dłuższy czas bez lanolinowania,wciąga wilgoć do 30%swojej masy,ale nie czuć tej wilgoci na skórze.
    i na tym polega po części tajemnica właściwości wełny.
    do tego wełna reguluje temperaturę ciała,w gorąc wychładza,w ziąb grzeje,co wykorzystuje się w ubraniach też.ale dotyczy to tylko wełny bez domieszek.wełna w gorąc rozpręża się (czyli jest przewiewna) a w ziąb kurczy (czyli jest ścisła).
    moje dziecię w 34stopnie latało ostatnio w wełnie,jeśli dopilnujesz częstej zmiany pieluchy,by długo pupa w upał nie dotykała moczu to skóra będzie jak marzenie.
    niestety normalnie większość ludzi styka się z domieszkami wełny z bawełną i np.elastanem,co tylko grzeje i dlatego ma zakodowane w głowach,że wełna jedynie ogrzewa.
    aha,i wełna nie kumuluje kurzu.

PUL co by nie mówić o jego przewiewności,jest tworzywem sztucznym,nie ma takiego materiału sztucznego na świecie,który by powielał właściwości wełny.

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Nie ma co Cię przekonywać.
    Sama dojrzejesz do otulaczy wełnianych, zobaczysz

Domyślnie

Dzięki serdeczne, mnie nie trzeba długo namawiać i chyba już dojrzałam teraz mam kilka argumentów dla męża
    Mam wątpliwości bo o cudownych właściwościach bambusa też byłam święcie przekonana a po tym co ostatnio na forum przeczytałam wolę być ostrożna...
    Chyba producenci pieluszek nie robią nas w bambuko i w otulaczach jest wełna bez domieszek?
    A kupowała któraś z Was lanolinę np. na stronie www.naturalne-piekno.pl?

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

a ja jestemdalj nie przekonana...i chyba tak zostanie

ale o dziwo NHN do mnie przemowil - a nieprzypuszczalam...
    po prostu dziec sam zdecydowal, komunikuje i juz
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chustoholiczka Awatar Luthienna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

u mnie kolejny etap...i własnie wełenka

Domyślnie

Moja maleńka też komunikuje jak nie dam nic suchego przy pupie, ale mąż mnie opieprza że mała płacze bo ma mokro i mam mieszane uczucia...

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Ja właśnie zaczęłam kupować wełniaki, dzis pierwszy przyszedł, to się zobaczy Prać będę zapewne dość często, mam zamiar raz na kilka dni co najmniej, używac na zmianę z innymi. A lanolinę można kupić w aptece.
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Domyślnie

No właśnie wysłałam męża kilka dni temu do apteki i powiedziano mu że tylko na receptę sprzedają

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

dokladnie!!!
    lanolina na recepte...i niektorzy lekarze nie sa skorzy wystawiac swistek...eh...

ja mialam jedne...i je lanolinowalam w...pure lan z medeli...masc na brodawki, 100%lanioliny...hehehe
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Dziewczyny, jest jeszcze maść lanolinowa z Oceanica, kosztuje ok. 6zł za tubkę, bez recepty, 100% lanoliny.
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."

Domyślnie

ja mogę tylko od siebie dodać, że Mysia w wełence chodzi już jakiś czas i ku mojemu ogromnemu zdumieniu nie poci się, nie odparza i nawet nie marudzi, że wełna Ją gryzie... a byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego pomysłu... jedyny minus, to wygląd, tzn. dziwnie wygląda dzieciak w wełnianych szortach podczas, gdy jest 30 stopni w cieniu... nie chcę wiedzieć, co myślą o mnie mamcie z placu zabaw
    '08, '09, '11, '13

Chustoholiczka Awatar Luthienna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja przy 29 stopniach zostałam zapytana przez koleżankę, czy ...aby mały sie nie przegrzewa? moja odpowiedz chyba jej nie przekonała, ale wie że Michał nigdy nie chorował i w dużej mierze jest to mój sposób ubierania go, więc zamilkła

Domyślnie

Ja jeszcze nie spotkałam się z komentarzami obcych ale to dlatego że nie wychodzimy zbyt często bo Niunia malutka fajnie być świadomą mamą i mieć gdzieś konwenanse
    U nas pierwsze odparzenie więc zamawiam wełniaki czym prędzej!!! Ale może to kwestia tego że Łucka robi co chwilę kupkę?

Chustomanka Awatar anitanelka
    Miejscowość
    Konin

Domyślnie

A czy sfilcowane gatki są tak samo przewiewne jak niesfilcowane??

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Ja na wełniane gatki zakładam jeszcze cieniutkie bawełniane porteczki, w celu zasłonięcia gaci przed wścibskimi spojrzeniami i przed piaskiem I kolejny plus wełny - od lanoliny Ewka ma taką mięciutką i gładką skórę, że hej

Uprawnienia umieszczania postów