Pokaż wyniki od 1 do 20 z 51

Wątek: czy pranie pieluszki + inne rzeczy jest ok?

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Od zawsze piorę pieluchy, otulacze i wkładki z ubraniami, ubrankami, bielizną, ręcznikami itp.
    Nie mam pieluch z ciemnym polarem, odkąd granatowy otulacz z polaru skulkował mi się kiedyś na biało.
    Zasadę mam jedną - wrzucam wszystko co jasne, czasem coś kolorowego, o ile wiem na pewno, że nie farbuje.
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustoholiczka Awatar okoani
    Miejscowość
    lubelskie

Domyślnie

Mam pytanie do osób piorących pieluchy z ubrankami - jak godzicie fakt, że wielo powinno się prać z minimalną ilością proszku i z sugerowaną porcją proszku by ciuszki się dopierały? Do tego te "lepsze" proszki zazwyczaj w składzie mają więcej mydła, no i zazwyczaj używa się też płynu do płukania, zmiękczającego/antyelektryzującego, czego również nie można do wielo wlewać. Pytam, bo mała mi się praktycznie odpieluchowała, ale zastanawiam się jak prać ew. "wpadki", bo przecież nie włączę pralki tylko z 3-4 formowankami czy też nie będę ich składować 2 tyg. by się nazbierało chociaż pół wsadu A może lepiej prać ręcznie?
    wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)

Chustoguru

Domyślnie

ja piorę zawsze osobno, jak miałam noworodka to kilka razy z bielizną (bo i tak wszystko było załatwione tym samym)

Miejscowość
    lubelskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joasia Zobacz posta
    ja piorę zawsze osobno, jak miałam noworodka to kilka razy z bielizną (bo i tak wszystko było załatwione tym samym)
    Ja do tej pory też prałam osobno, bo bez problemu zbierałam wsad. Na początku pieluchowania kilka razy prałam z ciuszkami, ale nie podobał mi się efekt, bo ubrania się niedopierały. Ale pytanie co robić, jeśli dziennie masz powiedzmy 2 pieluchy do prania (bo wiem, że córa może mieć regres i to piękne odpieluchowanie może przejść w podsikiwanie). Chyba jednak najlepszym rozwiazaniem (by nie zatkać pieluch proszkiem/płynem i mieć uprane ubranka) będzie jednak codzienne pranie ręczne...

Sama sobie na pytanie odpowiedziałam

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okoani Zobacz posta
    Mam pytanie do osób piorących pieluchy z ubrankami
    Cytat Zamieszczone przez joasia Zobacz posta
    ja piorę zawsze osobno

a w temacie:
    przez krótki czas przy odpieluchowaniu Grzesia próbowałam prać te kilka sztuk z ubraniami - szybko przeszłam na jednorazówki, bo pranie z ciuchami nie dla mnie, pranie kilku pieluch raz w tygodniu też nie dla mnie, ręcznego nie brałam pod uwagę nawet

Miejscowość
    lubelskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasia.234 Zobacz posta
    tak wiem, nawet nie komentowałam
    Cytat Zamieszczone przez Kasia.234 Zobacz posta
    przez krótki czas przy odpieluchowaniu Grzesia próbowałam prać te kilka sztuk z ubraniami - szybko przeszłam na jednorazówki, bo pranie z ciuchami nie dla mnie, pranie kilku pieluch raz w tygodniu też nie dla mnie, ręcznego nie brałam pod uwagę nawet
    Zapewne u mnie też się skończy na jedno, bo i tak muszę kupować córce do żłobka (choć zobaczymy jak tam będzie z nocnikowaniem).

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

od urodzenia dzieci do żadnego prania nie używam płynów do płukania, w zwykłym praniu też ograniczyłam ilość proszku (za to używam czasem mydła galasowego, wieszam na słońce do odplamienia, w ogóle zaczęłam czasem kombinować z odplamianiem, zapierać etc - ale nie jestem pewna że przed zmianami praniowymi efekty bez odplamiania były lepsze), przechodzę z całym praniem na środki eko (chyba bezmydłowy ulrich naturlich od kilku m-cy). Ale mam w domu dziecko z AZS, pranie świetnie mi się zmiękcza w suszarce bębnowej (jak nie miałam też nie używałam zmiękczaczy).
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustomanka Awatar rodzynka007
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Ja piore z dzieciowymi ubrankami, recznikami i jest wszystko oki

Chustonoszka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rodzynka007 Zobacz posta
    Ja piore z dzieciowymi ubrankami, recznikami i jest wszystko oki
    Tez tak robię. Pozdrawiam

Chustofanka

Domyślnie

Ja bym jednak się nie odważyła wyprać prefoldów, kieszonek albo formowanek z ubrankami. Same otulacze jak najbardziej ale zakupkane i zasiusiane pieluszki czy wkłady to raczej nie.

Chustomanka Awatar Marsjanka
    Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aga108 Zobacz posta
    Ja bym jednak się nie odważyła wyprać prefoldów, kieszonek albo formowanek z ubrankami. Same otulacze jak najbardziej ale zakupkane i zasiusiane pieluszki czy wkłady to raczej nie.
    jak miałam prać pieluchy z czymś innym, to zawsze wkładałam najpierw pieluchy i puszczałam samo płukanie (cykl ok.10 minut) i dopiero potem dokładałam resztę + detergent + antybakteryjny itp. i dalej juz normalne pranie
    Kasia
    mama samych córek: Marianny (29.08.1999), Michaliny (03.06.2006), Matyldy (01.04.2010), Melanii (22.07.2014)
    www.wielorazowo.pl - pieluszki wielorazowe

Uprawnienia umieszczania postów