Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: czy nie za szeroko

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie czy nie za szeroko

albo ja coś nie tak robie ale wydaje mi sie ze w wielo moje dzecie ma sporo szerzej nóżki niz w jednorazówce-
    używam otulacza i obecnie tetry do środeczka a jak na dłużej lub nanoc pod tetre wkładke z mikrofibry! wezej tej tetry już ieumie posładać-znaczy da sie tylko ze wtedy jest za wąsko
    a tak ma szeroko nogi -nie porobią się jej krzywe? w takie() jak to mówi moja babcia "na beczce prostowane"??
    w ogóle od niedawna-mineła cała pierwszaa doba w wielo i młoda ma fajna skure na pupci a nie taką zgrzana
    tylko czy nie za szeroko?
    bo słyszałam o dziecku kturemu sie przez szeroka pieluche rozjechały stawy biodrowe za szeroko???
    czy to znowu wymysł zazdrosnych??
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustomanka Awatar ledunia
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

Ja na tetrze wychowana i szeroko pieluchowana (we frejce czy jak to się zwie) a z nóżek jestem najdumniejsza. Długie i proste . Chyba wszystkie jesteśmy tetrowe i nie sądzę żeby to miało wpływ.
    Ja Lenie zakładam tetrę na pół, znowu na pół a później na trzy a między nogami staram się zrobić takie zgięcie, tzn. brzegi otulacza wkładam w pachwiny, nie wiem czy to w miarę jasne. Po prostu nogi na boki odginam i poprawiam otulacz żeby nie był na udach. Z formowankami i kieszonkami nie mam doświadczenia. Myślę, że może przy leżącym dziecku jak ma dużo pod pupą to się pupa do góry wypycha i to może być gorsze (chyba gdzieś, ktoś o czymś takim pisał).

Chustofanka Awatar Bodzia_30
    Miejscowość
    Opole/Pogórze

Domyślnie

Czy za szeroko? A jak chodziłaś z dzieckiem do pediatry i na kontrole bioderek to czy właśnie nie kazano szeroko pieluchować? Bo mi kazano dodawać dodatkową pieluchę żeby miało zdrowe bioderka i proste nóżki. A dziewczyna która tego nie robiła (nie bo nie, bo tak nie modnie to wygląda)) musiała zakupić dziecku specjalne takie coś - nie wiem jak się to nazywa - strasznie szerokie i twarde i zakładac to córeczce kazał, bo niestety ale bioderka były nie OK. Twoje dziecię co prawda już starsze - ale napewno mu nie zaszkodzi.

Chusteryczka

Domyślnie

Pieluchy wielo, sa miękkie - tak łatwo bioder nie uszkodzą. Z resztą w czasach gdy USG nie robiono zalecano profilaktyczne szerokie pieluchowanie.
    Nogi () to szpotawe kolana - defekt jest w kolanie a nie biodrze.

Chusteryczka Awatar anqa
    Miejscowość
    Gdańsk / Sopot / Warszawa

Domyślnie

za szerokie są głównie AiO i wiele kieszonek ( opinia wielu fizjoterapetów) ale zdrowiu nie szkodzą, bardziej utrudniają raczkowanie i chodzenie - mogą je nawet wg. opinii wielu specjalistów fizjoterapii i rehabilitacji lekko opóżnić.....Ale terta i otulacz nie powinny stwarzac problemów.....

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

moja juz na etapie raczkuje i przy meblach staje więc z opużnieniem cieżko aje jak tak stoi a miała by za szeroko między nogami to się nie pokrzywią?
    -jedna z cioć na imprezie powiedziała ze wielo są za szerokie i dziecku nogi pokrzywie i sie zmartwiłam bo nam sie wielo podobać!
    a mloda właśnie sie obudziła i non stop do krawedzi łużka-a juz tak nie robiła-i to w jednym miejsci i marudzi patrze a tam nocnik przy łużku-pomyślałam chum może ma mokro zmienie pieluche-sucha n-wsadziłam młodą na nocnik-a ty jak by ktos z szklanki chlusnoł heh wytar kam mokrą myjką wytarłam założyłam pieluche złożyłam ją na 3 potemna dwa i złozyłam w połowie długości-jest tak o 2 cm lepiej i jest tak szeroko jak wkład i chyba idealnie tak a młoda odwróciła sie na brzuch i zasneła
    pobudka na siku zasługa wiielo przypadek czy moje wysadzanie od4 miesięcy?

jak byłam na usg z młodą to też miałam szeroko pieluchować cwiczyć i na żabke układać -chuste pokzałam na kolejnym usg-ortopeda dzeciecy była-uwaga zachwycony-a to stary lekaż -i stwierdził ze niedziwi sie że taka ładna poprawa-dysplazje miała więc kołyski nawet nie umię wiazac ale kieszonka królowała
    tak mysle w podwójnym pieluchowaniu to szerzej nózki miała a młodsa więc mniejsza była-to kurka chyba wybieg zeby mnie do wielo zniechęcić bo ta ciocia swoją dwulatke jeszcze w jednorazówkach trzyma bo to trania tyle itak
    a może z troski a jej koleżance lekaż głupot nagadał ze córk ma () bo za szeroko pielucha była i za długo szeroko pieluchowała??
    Ostatnio edytowane przez Fusia ; 14-06-2010 o 03:48
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustomanka Awatar anitanelka
    Miejscowość
    Konin

Domyślnie

No mnie też te nóżki martwią. Nelka juz chdząca i faktycznie tylko w IB i w tetrze ma nóżki "normalnie". W innych stawia szerzej

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Z pieluchą trzeba zrobić coś takiego, jak opisała Ledunia. Tzn. złapać w kroku, wzdłuż pieluchy i pociągnąć tak, żeby zrobił się taki "woreczek", a krawędzie weszły w pachwiny.
    Z resztą jednorazówkę też trzeba tak uformować.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Uprawnienia umieszczania postów