Podobno jest różnica między starymi a nowymi. Mam Panamę kupioną w październiku 2007. Kawał dobrej, grubej szmaty![]()
Podobno jest różnica między starymi a nowymi. Mam Panamę kupioną w październiku 2007. Kawał dobrej, grubej szmaty![]()
Miałam Hoppa Parisa z bodajże czerwca 2008 (coś mi świta, że na metce była data z miesiącem i rokiem, ale naprawdę nie dam sobie niczego za to uciąć). To był kawał szmaty, wydawało mi się, że grubej - ale na spotkaniu chustowym miałam okazję pomacać starszy egzemplarz Hoppa i różnica była wyczuwalna. Czy są nowsze i cieńsze Hopki (z wyjątkiem tych supercienkich), nie wiem, nie śledziłam tematu. Tamten Paris był moją pierwszą firmówką, sprzedałam go po 3 tygodniach i kupiłam sporo cieńszego Leo Storcha - a teraz trochę tęsknię, bo Hopki są rewelacyjne na chusto-MT (taki piękny parisowy czerwony mi się marzy)
a czy to nie jest tak, że "stare" to tradycyjne, a "nowe" to ultracienkie?
bo ja mam Panamę kupioną w styczniu i to niezła firaneczka - jak mówią niektórzy![]()
Ja wiem, że ultracienkie to był osobny gatunek standardowych Hoppów, takie letnie prześcieradła właśnie![]()
Ultracienkie to inna bajka, rzeczywiście teraz hoppki są cienkie, moja pierwsza chusta to był stary hopp i to był kawał szmaty, nowe są mięciutkie, cienkie i dobre na lato (nie na upały)
nemhain, a czy mogłabyś doprecyzować może (bo mnie to zaczęło męczyć, sama nie wiem czemu) jak bardzo nowe są te nowe? Wiem, że na te z 2008 mówiło się, że są nowe i cieńsze - a teraz są jakieś jeszcze nowsze i cieńsze, czy to te same?
![]()
moim zdaniem od 2008 niewiele się zmieniło - niektóre ( np, Goa) są faktycznie cieńsze, ale pasiaki w zależności od wzoru to te same co rok temua mam chyba z 5 nowych hoppów (2008/2009) i 2 stare ( z 2006 i 2007 roku). Stare z tych ręcznie tkanych są rzeczywiście bardziej kocykowe, grubsze. Nowe są bardziej zbite w sobie i dotykowo cieńsze.Na pewno sa cieńsze od storcha (od roku użytkuję Ulli i jeszcze nie jest porządnie złamana - dodam, że te chusty używam tylko na warsztatach więc 2-3 razy w tygodniu są wiązane)
ale tez pytanie co oznacza cienki?
ultracienki hopp jest naprawdę cieńszywersja regular to porządna chusta moim zdaniem. Ani cienka ani gruba specjalnie.
Aga-mama Ani (2004) oraz Franka (2006)
Doula, od 2007 roku instruktorka noszenia w chuście, Certyfikowana doradczyni Die Trageschule® Dresden warsztaty i indywidualne konsultacje chustowe www.kanga.com.pl
ja mam może małe porównanie, jeśli chodzi o chusty, ale mój hopek, zakupiony w listopadzie 2008 jest raczej gruby i na pewno tkany jeszcze ręcznie (bo taka informacja była do niego dołączona), nie wiem co prawda, kiedy był utkany