Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 56 z 56

Wątek: Od kiedy można zachustować dziecko? 9 dni to za wcześnie?

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magdailena Zobacz posta
    Ale to chyba im chodzi o to, ze to niby wstyd z nieochrzczonym dzieckiem wyjsć na dwór
    ... kompletnie mnie rozwaliło...

Ja też bym chciała w miarę jak najwcześniej zacząć nosić małą w chuście. Ale że nie mam doświadczenia (jestem posiadaczką pierwszej chusty - nowego girasola od niecałej doby) to pewnie będę się bała że zrobię jej krzywdę... No bo jak się nauczyć? Na sucho? Na 5-letnim starszaku? Jest jakaś rada?

Po drugie to gdzieś tu na forum natknęłam się na opinię mamy, która powiedziała, że przed usg bioderek nie wsadzi dziecko do chusty. Ile w tym słuszności?

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mala_ma Zobacz posta

Ja też bym chciała w miarę jak najwcześniej zacząć nosić małą w chuście. Ale że nie mam doświadczenia (jestem posiadaczką pierwszej chusty - nowego girasola od niecałej doby) to pewnie będę się bała że zrobię jej krzywdę... No bo jak się nauczyć? Na sucho? Na 5-letnim starszaku? Jest jakaś rada?

Po drugie to gdzieś tu na forum natknęłam się na opinię mamy, która powiedziała, że przed usg bioderek nie wsadzi dziecko do chusty. Ile w tym słuszności?
    możesz ćwiczyć na misiach, lalkach
    ja tak ćwiczyłam sobie zanim odważyłam się maluszka zamotać.
    a co do bioderek, to chyba tylko w przypadku kołyski.
    synek 2007 córol 2010 ​proszę nie cytuj moich zdjęć taka podstawa autonommii.

słoneczny_blask
    Guest

Domyślnie

Jedyne przeciwskazanie do pionizowania jakie znam jest przepuklinka, a tego w pierwszej dobie najczęściej jeszcze nie widać.

Chustonówka

Domyślnie

Czyli dziecko od samego urodzenia nosi sie pionowo? Możecie mi podać miejsce tu na forum, bo na pewno takie jest, gdzie jest powiedziane w jakim wieku dzieecko jak mozna wiązać i jak się te "pozycje" nazywają? Zaczęłabym się uczyć (zielona jestem, jak dziecko we mgle )

Chusteryczka

Domyślnie

Nie ucz sie wiazan z forum- chyba ze na misiu. lepiej wybierz sie na warsztaty albo na spotkanie klubu kangura.
    Wiem ze na forum wiele osob ma inne zdanie, ale tak bedzie dla was bezpieczniej, a przeciez o to chodzi.

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mala_ma Zobacz posta
    Czyli dziecko od samego urodzenia nosi sie pionowo? Możecie mi podać miejsce tu na forum, bo na pewno takie jest, gdzie jest powiedziane w jakim wieku dzieecko jak mozna wiązać i jak się te "pozycje" nazywają? Zaczęłabym się uczyć (zielona jestem, jak dziecko we mgle )
    jest niejeden wątek na ten temat
    w dziale //chustowiązanie// są instukcje i filmiki instruktażowe
    http://www.chusty.info/forum/showthr...rukta%C5%BCowe,

bezpieczne dla bioderek są wiązania w których dziecko jest pionowo, ale po kontroli bioderek ( jeśli wszystko jest ok i nie ma przeciwskazań) można spokojnie nosić również w wiązaniach poziomych ( kołyskach)
    miłego czytania i trenowania nie jest to takie trudne jak się na początku wydaje
    Ostatnio edytowane przez mako ; 10-08-2010 o 07:23
    synek 2007 córol 2010 ​proszę nie cytuj moich zdjęć taka podstawa autonommii.

Chustofanka Awatar sylabelle
    Miejscowość
    Poznań/Luboń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez truscaffka Zobacz posta
    ha! znam taką jedną, co zachustowała sobie 6-godzinne dziecko
    Też ją znam i dziecko ma się dobrze do dnia dzisiejszego. Ja swoje kolejne planuję zachustować najszybciej jak to będzie możliwe z fizycznego/zdrowotngo punktu widzenia
    Julka (VII 2009), Kornelia (V 2013), Konstanty (IX 2014)

Mój blog szydełkowy: sylabelle.blogspot.com
    FB: https://www.facebook.com/sylabellesylabelle

Chustomanka Awatar dziunka
    Miejscowość
    Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klusiecka Zobacz posta
    Z dzieckiem nie należy wychodzić na spacer przez pierwszy miesiąc W ZIMIE, i to mroźnej!! latem nie ma różnicy kiedy wyjdziesz na spacer.

Dwójkę dzieci zimą rodziłam (no, Joasię prawie zimą), Julia miała 2 tygodnie jak przyszła położna i ochrzan dostałam że na spacerze jeszcze nie byłam, a tylko weranduję. Zgadzam się że poniżej -5 z noworodkiem wyjść się nie powinno...no faktycznie piszesz o mroźnej zimie
    Gosia - mama Juleczki Tancereczki i Asiuli Łobuziuli

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

ale ten wątek swoim życiem żyje
    Dominik od dwóch miesięcy codziennie w chuście ląduje, bo to uwielbia i najszybciej tak zasypia, gdy zmęczony
    Fakt, że bałam się na początku, mam nadzieję, że krzywdy mu nie robiłam, stąd moje pierwsze wątpliwości zasiane w dodatku przez "życzliwą panią"...

Ostatnio znajoma mnie spytała, czy nie żal mi tak dziecko męczyć (znaczy się w chuście). Jak go męczę, skoro mi w chuście cichnie i spokojnie zasypia?
    (he he, chyba że cichnie, bo tchu złapać nie może, he he he )
    Ciężko widać niektórym uwierzyć, że maluszkowi może tak być miło
    2 + 7 (2005-2018)

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

A nie wspolczula Ci przypadkiem, ze jak juz Dominik tak w chuscie spi i spi, to pozniej w nocy spac nie bedzie, bo sie w tej chuscie wyspi?
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustonówka Awatar szeklanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

hmm my zaczęliśmy po dwóch tygodniach się nosić po kurtuazyjnym zapoznaniu się ze sobą, czyli: Bibi to ja mama, już cię umiem podnosić, kąpać i w ogóle to teraz cię zapakuję w chustę i się bedziemy nosić, chcesz? Bibi grzecznie nie odmówił to się tak nosimy cały czas hihi

Chustofanka Awatar Wiewi00ra
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

klusiecka - Dzięki za słowa o zimie mroźnej, bo się już czułam jak wyrodna matka.

Myśmy z mężem zachustowali juz na połogu (trzecia doba) - w elastyka. A w dziesiątej na pierwszy spacer. Na mnie w elastyku, na mężu w tkanej. W pionie wszystko.

Howgh!
    Drogę wyznacza się idąc.

http://chabazie.blogspot.com/

Chustomanka Awatar jagienkat
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasia.234 Zobacz posta
    zgadza się Znajomi takie teorie wyznają, a u nich na wsi chrzest raz w miesiącu tylko. Wyobrażacie sobie latem przez miesiąc z domu z dzieckiem nie wyjść, bo trzeba na chrzest czekać??
    Pierwsze słyszę!! Biedne dzieciaki!! No i te 2 m-ce... szok!

Chustonoszka Awatar aloe
    Miejscowość
    Kraków Kliny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasia Zobacz posta
    A nie wspolczula Ci przypadkiem, ze jak juz Dominik tak w chuscie spi i spi, to pozniej w nocy spac nie bedzie, bo sie w tej chuscie wyspi?
    z tonu wnioskuje, że teoretycznie tak nie jest... a w praktyce to się właśnie nad tym zastanwiam... od jakichś 2 tygodni pakuję mojego Miesięczniaka do chusty, ostatnio coraz więcej w niej przesypia (wczoraj spał rekordowe 5 godzin "na raz"),
    w ciągu ostatnich kilku dni zauważyłam, że jak śpi właśnie tak po 3-4 godziny w chuście + jeszcze troszeczkę przysypia po karmieniu to potem w środku nocy po karmieniu niebardzo chce mi zasnąć - i nie wiem, czy nie wiązać tego właśnie z długim spaniem w chuście?
    dodam jeszcze, że od kiedy sypia w chuście w sumie w ciągu dnia sypia więcej niż tak, jak tylko usypiał przy karmieniu i odkładałam go do łóżeczka/kosza wiklinowego,
    co myślicie?

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

jak mała zaśnie w chuście, a jesteśmy w domu, odkładam ją do łóżeczka, po spacerze też ją odkładam, myślę, że śpi w dzień tyle ile potrzebuje. W nocy problemów nie mamy, śpi ładnie, budzi się jedynie na karmienie (ale od karmienia nad ranem z reguły już ze mną śpi, więc może dlatego od razu zasypia i śpi do rana?)
    http://kachaskowo.blogspot.com
    a najlepsze me dzieła: Michał 06-06-2007 i Klaudia 17-09-2011
    bociany dzieci nie noszą, ja tak (zapożyczone z nosime.sk)

Chustomanka Awatar jagienkat
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

W dużej mierze na pewno dlatego nawet mój 3-latek znacznie szybciej zasypia przy mnie, jak się obudzi w nocy i przydrepcze, niż jeśli go z jakiś powodów zagnam z powrotem do łóżeczka.

Uprawnienia umieszczania postów