Mieszany widok

Kanga Re: noszenie latem... 26-05-2009,
23:10

marjanna.b Re: noszenie latem... 26-05-2009,
23:24

grimma Re: noszenie latem... 26-05-2009,
23:32

marjanna.b Re: noszenie latem... 26-05-2009,
23:38

kulka37 Re: noszenie latem... 27-05-2009,
06:34

ithilhin Re: noszenie latem... 27-05-2009,
07:43

sunflower Re: noszenie latem... 29-05-2009,
22:29

rebelka Re: noszenie latem... 29-05-2009,
22:32

marjanna.b Re: noszenie latem... 29-05-2009,
22:36

22:38

marjanna.b Re: noszenie latem... 29-05-2009,
22:41

gosma Re: noszenie latem... 29-05-2009,
22:43

nemhain Re: noszenie latem... 29-05-2009,
22:54

23:03

mimka Re: noszenie latem... 30-05-2009,
12:43

Behemot Lato 07-07-2009,
21:39

Fusia noszenie latem 23-03-2010,
01:07

Olban Chusta i upał... 07-06-2010,
08:28

sygita Chusta w upały 24-06-2010,
14:56

Anyczka chusta a upały 30-05-2011,
13:19
-
Przede wszystkim w białe rzeczy. Ja jeszcze dokupiłam specjalne okularki dla maluszka
-
Chustonówka
Hej,
Przeczytałam cały wątek, bo znów nastało lato a ja jako Chustonówka borykam się z tymi samymi pytaniami co niektóre mamy w 2009 roku. Podzielę się kilkoma obserwacjami oraz zadam parę pytań. Może komuś będzie się jeszcze chciało odpisać, pomimo obszernego przerobienia tematu.
1. Chusta - ja mam LF, Bambus, wg producenta 190-210 g/m2. Kupiłam, bo mi się spodobała i chciałam bambus bo polubiłam pieluchy bambusowe i ich miękkość w porównaniu z tetrą. Ostatnio zastanawiałam się, jaką chustę wybrać na lato no i czytam, że m.in. bambus, ale też i len albo jedwab. Nie mam innej więc nie mam porównania. Piszecie, Drogie Mamy Tatusiowie, o cienkich chustach, ultracieniasach itp. tylko że to wszystko pojęcia względne - ale tak naprawdę ile to jest g/m2? Czy ktoś doradzi coś cieńszego niż już mam?
2. Wiązanie - zaczynaliśmy od kangurka, potem polubiliśmy się z kieszonką. Teraz po przeczytaniu wątku przeprosimy się z kangurkiem. Dziękuję za porady. A do kangurka 6-7 kg wsadzam, sama ok 160cm - jaką długość chusty polecicie?
3. Ubiór :
A - ciałko - U nas cienkie body lub rampers. Młody ma czasem spocone plecki i brzuszek. Spróbujemy inne wiązanie. Młody ogólnie się szybko przegrzewa stąd go cienko ubieram pomimo, ze na początku się tego trochę bałam.
B - skarpetki na stopach - hmmm. Tutaj wydaje mi się, że to sprawa indywidualna. Sama należę do tych mam, co to już niejednokrotnie zostały skrytykowane przez napotkane osoby, że zbytnio rozebrałam dziecię i że na pewno dostanie zapalenia płuc, i że jestem nieodpowiedzialna, itp... bla bla. Często synkowi zostawiam gołe nóżki i jak ma je letnie to nie ubieram, ale jemu często szybko z letnich przechodzą w zimne i wtedy już ubieram cienkie skarpetki. Zimne stopy raczej nie oznaczają, że się przez nie w ten sposób chłodzi (chłodzenie przez stopy było wymienione w wątku)? a może się mylę? Tak się dzieje, nawet jeśli jest bardzo ciepło a ja jestem w szortach i sandałach.
C - czepeczka/ kapelusik - mój mały od jakiegoś czasu chodzi już bez czapki. Zawsze mam ją w pobliżu na wypadek gdyby zrobiło się zimniej. Ostatnio byliśmy na basenie. Brodzik dla maluchów był w środku a nasz koc na zewnątrz. Wyszliśmy z mokrą głową, troszkę wiało i muszę przyznać, że się o niego bałam ale nic a nic mu nie było. Podobno zapalenie ucha nie bierze się od przewiania tylko od bakterii, które często się rozwijają w zalegającej wydzielinie w nosie (w przeciągającym się katarze). Lekarzem jednak nie jestem, tym bardziej laryngologiem. Siedzieliśmy pod parasolem i było nam dobrze. Do chusty zakładam albo chusteczkę wiązaną z tyłu, która ma też miękki daszek albo cienką czapeczkę z dziurkami - to dla ochrony od słońca. Oprócz tego na odsłonięte części ciała krem z filtrem 50.
4. Dylemat - Wózek czy chusta - my używamy i to i to. Jak na spacer z psem czy do warzywniaka to chusta. Jak na dłuższy spacer lub trochę cięższe zakupy to wózek. Wózek w naszym wypadku to sportowa spacerówka. na początku nie podobało mi się, że w porównaniu z wózkami niesportowymi nie ma miękkich obić i wyściółek. Dokupiłam więc takową ale za każdym razem młody był od spodu mokry*nawet jak miał tylko body a lipiec i sierpień dopiero przed nami). Od kiedy ją wyjęłam i kładę młodego "na goły" wózek (czasem pieluszkę bambusową podłożę) to jest mu chłodniej. Nasza spacerówka ma daszek, który daleko sięga (tylko stopy/ nóżki do kolan są odsłonięte) i ma 3 otwory z siatki dla ochłody.
Będę wdzięczna za odświeżenie tematu. 
Dż.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów