Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 37

Wątek: Pieluszki dla Jaśka - 2,5 m-ca/7kg - pomóżcie

Chustofanka Awatar jul-kaa
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Pieluszki dla Jaśka - 2,5 m-ca/7kg - pomóżcie

Chcemy zacząć pieluszkowanie, ale jeszcze niewiele rozumiemy
    Jaś ma 2,5 miesiąca i jest dużym i szybko rosnącym chłopcem. Waży już pewnie ok. 7 kg. Je dużo i często, często więc sika Kup też na razie sporo. Dużo śpi (w dłuższych, kilkugodzinnych cyklach, potrafi też przespać noc - rzadko, ale się zdarza) i wolałabym, żeby nie budziła go mokra pielucha.
    Finansowo jesteśmy dość ograniczeni, więc wolałabym tańsze opcje. Mam ogromną ilość pieluch tetrowych, chętnie bym je wykorzystała przy pieluchowaniu wielo.

Czytałam wątki ogólne, przeglądam bazarek, ale sama nie umiem nic wybrać - mylą mi się wielkości i typy. Pomóżcie mi, proszę - chętnie z konkretnymi ofertami z bazarku

I powiedzcie mi, czy można stosować kieszonkę jako otulacz z np. tetrą w środku?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówki.

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

kieszonke jako otulacz mozna wykorzystac i tez do srodka włozyc co sie ma pod ręką- bambus, mikrofibre, flanele, mniejszy prefold
    tetre mozesz wykorzystac po domu, duzo mam tak robi, ja jednak zrezygnowałam bo mała przesikiwała w pół godziny. kupiłam natomiast prefoldy bambino mio i jestem bardzo zadowolona. U nas sprawdza sie także flip- otulacz szczególnie jest super
    zobacz sobie na mój wątek, sprzedaje formowanki za bezcen- nie są jakoś super chłonne ale na pewno chłonniejsze niż tetra- w środek możesz tetre dołożyć i już wogóle będzie ok. ja rzepów nie lubie i sie pozbywam wszystkiego co ma rzepy. mam tez kieszonke bardzo tanio, niedawno weszła na rynek- Lenny Lamb- nowa, z wkładami z mikrofibry
    http://www.chusty.info/forum/showthr...i-OBNI%C5%BBKA

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Jesli mały ma już 7kg, to chyba najlepiej zainwestować w kieszonki one size, wystarczą do końca pieluchowania. Na początku może wyjdzie drożej niż tetra plus otulacz, ale to będzie jeden wydatek. Z resztą nie musisz kupować całego zestawu pieluch na raz.
    Jesli chodzi o rodzaj i firmę, to najlepiej kupic kilka różnych i wybrac te, które najbardziej wam podejdą. Na bazarku zawsze są jakieś kieszonki po 30-40zł. Polecam też pieluszki minkee, które sprzedaje Farfalina i Mamamaria. Są tanie, ładne i chłonne.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

kieszonki sa fajne i wygodne, ale trzeba by ich miec bardzo dużo jeżeli mały sporo kup robi. po domu taniej będzie jakaś składanka i otulacz a na wyjścia kieszonki lub aio
    każdy lubi co innego, jak mała miała ok miesiąca, wszystkie kieszonki sprzedałam bo mi nie podchodziły. teraz na nowo odkrywam - Majcia ma 3 miesiące

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

a czy otulacz nie może być one size?

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

gubię się jeszcze na tym forum
    Napisałam coś i zniknęło.
    Ale udało mi się wstawić avatara i suwak. Jestem boska

Czy otulacze bywają one size, czy jeśli teraz kupię dobre na Jasia, to potem będę musiała wymienić na większe?

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

blabla0, a czy ta Twoja kieszonka to nie będzie szybko za mała na Jasia? Formowanki chętnie kupię Zarezerwuję je w wątku.

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

otulacze najlepiej one size kupić wg mnie nie opłaca sie rozmiarowych- przynajmiej z PULa, chyba że ktoś woli lepsze dopasowanie
    rozmiarowych nie ma np wełnianych i trzeba wymieniac co jakis czas, ale to tez nie jest problem bo zawsze można sprzedac na bazarku

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

moja ma 5.800 - przynajmiej tyle miała 1,5 tyg temu jak sie ważyłyśmy i ta kieszonka jest dobra i mysle że sporo jeszcze by wytrzymała. tylko to zapięcie mi jakos nie odpowiada :/ Fuzzi Bunz tez nie lubie bo ma takie samo zapiecie
    wytrzyma tak do 9 kg no nie wiem ile wytzryma- 2-3 miesiace?
    jakbys chciała one size to ja polecam z PULa bo minke bardziej powiększa pupe. choc i te sobie mamy chwalą zależy jakie ubranka na wierzch idą i czy nie przeszkadza większa pupa

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Największym problemem jest dla mnie na razie to, że wszystkie mamy posługują się żargonem, którego na razie nie rozumiem
    Skąd mam wiedzieć, czy sprzedawany otulacz jest one size? Zapytam chyba po prostu

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Oj to nie wiem, czy ta kieszonka będzie dobra na Jasia - on jest generalnie duży, przesiadamy się już na ubranka 4-6mcy.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Otulacze i pieluchy one size mają napki z przodu do regulacji rozmiaru właśnie. Czasem są np. specjalne gumki, ale napki są najczęściej.
    Jeśli coś nie jest one size, to powinno miec napisany rozmiar i przedział wagowy.
    Z otulaczy one size najbardziej chwalony jest Flip.
    Tu przykład regulacji rozmiaru: http://www.tendercargo.com/images/bu...ze-diapers.jpg

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chusteryczka Awatar maa821
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

A ja z tą wiedzą, którą mam teraz kupiłabym wełniany otulacz + tetra. Jeszcze nigdy mi nie przeciekło, a z kieszonkami też już bywało różnie.
    Ewentualnie kilka kieszonek, na dłuższy wypad(bo tetrę jednak zmieniam częściej).
    Jaś - 16.X.2009

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

A dlaczego otulacz wełniany a nie PULowy?

dokebu
    Guest

Domyślnie

U nas wszystko mamy one-size i otulacz i kieszonki, zostanie nam na później, ale my na razie sam PUL mamy i jesteśmy zadowoleni, no i polecam zdecydowanie napy nie rzepy!! Jul-kaa powodzenia w kompletowaniu stosiku wielo, ostrzegam to wciąga

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Założyłam Jasiowi tetrową pieluchę (złożoną na "samolot"), a ponieważ nie mam nic na wierzch, założyłam bawełniane majteczki. Na to bodziak i spodenki. I po 10 min. przesikał wszystkie warstwy, hehehe, a w ciągu poprzedniej godziny zmieniałam pieluchę 3 razy i myślałam, że dłużej zostanie suchy.

Chusteryczka Awatar lemniscus
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

ja tez teraz kuplabym glownie welniane gacie no i moze pare kieszonek na dłuższe wyjscia i na noc
    a dlaczego? wydaje mi sie to najbardziej naturalna opcja bez zadnych sztucznosci welna swietnie oddycha a czesto zmieniona tetra nie odparza
    no i pierze sie tylko tetre a gatki raz na czas lanolinuje
    a teraz jak majka ciagle sie wierci to zmiana pieluchy gdzie trzeba zapinac napy to jest jakis kosmos a rzepy rozpina wiec odpadaja zupenlnie
    Maja 16.08.2009
    Pola i Lena 04.06.2013

Guest
    Guest

Domyślnie

raczej nikt Ci nie powie, że coś jest najlepsze bo to się zmienia głównie od dzieci, zmieniających się konsystencji i doświadczenia oraz trybu życia
    więc dobrym rozwiązaniem jest zakup po 2-3 szt z każdej opcji i próbować
    jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego wełniak to nasze pieluchowe guru magda 1980 pisze super o tym w wątku: przekonajcie nie do wełnianych otulaczy
    erithracus dobrze pisze o rozmiarach
    czytaj wątki, recenzje i patrz na wiek dzieci bo to wiele, moim zdaniem, zmienia
    a slangu nabędziesz
    w wątkach sprzedażowych pytaj jak czegoś nie wiesz, nikt Ci nic złego nie napisze i obowiązkiem sprzedawcy jest udzielić odpowiedzi na pytania
    powodzenia

Chustofanka Awatar Bodzia_30
    Miejscowość
    Opole/Pogórze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lemniscus Zobacz posta
    ja tez teraz kuplabym glownie welniane gacie no i moze pare kieszonek na dłuższe wyjscia i na noc
    a dlaczego? wydaje mi sie to najbardziej naturalna opcja bez zadnych sztucznosci welna swietnie oddycha a czesto zmieniona tetra nie odparza
    no i pierze sie tylko tetre a gatki raz na czas lanolinuje
    Pod warunkiem że nie zrobi płynnej kupki, bo wtedy wyleje się na wełniaka i wełniak do prania. Ja mam jeden wełniany otulacz, który zakładam na noc, ale tylko z formowanką, żeby nie pobrudzić go kupką. Ewentualnie na dwór do wózka w upalne dni. Ale też tylko z formowanką.

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Jaś ma 2,5 miesiąca - jego kupki są głównie płynne

Uprawnienia umieszczania postów