Ja tez OT (przepraszam). Chciałam wyżej Lenę motać w plecaku, ale też mi nie wychodzi. Jakieś rady?
Ja tez OT (przepraszam). Chciałam wyżej Lenę motać w plecaku, ale też mi nie wychodzi. Jakieś rady?
wazna jest pozycja przy pochyleniu w czasie motania -bo jak sie zrobi koci grzbiet to nijak nie wyjdze bo będze sie wyślizgiwać materiał z miedzy was w trakcie motania
wiec plecki wklesłe i ciągnąć w czasie dociagana jak dziewczyny mówiły za górna połowe bo jak se za dolną ciągnie to wyciąga sie materiał spod pupy!od początku jak dzecko wkładasz na plecy to wyyyyżej duzowtedy wyzej zamotasz a najlepiej niech ci ktoś pokaże jak mota
Żona Damiana. Matka Róży
(28.10.2009), Anieli
(1.03.2011) i Łucji
13.06.2013
Doradca Akademii Noszenia Dzieci
jak sie zrobi plecy wklęsłe to się można zbyt mocno podociągać chustę - co spowoduje, że gdy się wyprostujemy będziemy mieli zbyt mocno napięte łopatki i będziemy musieli przyjąc nienaturalną postawę - co się może objawiac bólem pleców.
najlepiej mieć plecy proste.
co do wysokości - mi najwygodniej mieć dziecko na takiej wysokości aby po odchylaniu głowy do tyłu dotykać czubkiem swojej głowy czoła dziecka (tak jak przy całusie w czółko ino na plecachja nie lubię zbyt wysoko wiązać, bo węzeł wychodzi mi tuż pod biustem i komicznie to wygląda.
Dagape - mi się twój plecak bardzo podobapróbuj dalej a zostaniesz mistrzynią plecakowania
![]()
Aga-mama Ani (2004) oraz Franka (2006)
Doula, od 2007 roku instruktorka noszenia w chuście, Certyfikowana doradczyni Die Trageschule® Dresden warsztaty i indywidualne konsultacje chustowe www.kanga.com.pl
my praktykujemy tak:
Jesli przy motaniu dziec lezy nam na plecach troche wyzej niz pozycja gdzie chcemy go miec zamotanego z nogani po bokach i zaczniemy wtykac chuste sumiennie i gleboko od jednego kolanka przez pupe do drugiego to sie kolanka juz w tym stadium podniosa i jak sie troche wyprostujemy do dociagania to dziec siedzi juz wpadniety i wtedy pozycjonuje go tam gdzie chce i dociagam pasmo po pasmie od gornego brzegu zaczynajac do dolnego. Dociagam daleko odramienia, tak leciusio zgieta reka .Jak dociagne prowadze chuste w kolanka (nie po udach) i wiaze supelek, albo przy naszych 15,5 kg raczej tybetana.
Jak Maja mala byla obwiazywalam ja chusta na kolanach/kanapie/podlodze i juz w takim woreczku,wpadnieta wrzucalam na plecy, dociagnelami supelek.
Dagape nie wiem jak motasz ale przy 6-miesieczniaku wydaje mi sie lepszy sposob z wczesniejszym obwinieciem. Szybciej sie mota no i dziec na plecy juz wpadniety laduje i latwiej ten efekt przy motaniu utrzymac no i wysokosc osadzenia na plecach mozna przy wrzuceniu regulowac.
Ale tak pomijajac porcje wymadrzania to twoj plecak jest niczego sobie!w moim pierwszym Maja byla u mnie prawie na pupie i miedzynia amnie mozna bylo jeszcze 2 kg kartofli wlozyc
![]()
Ostatnio edytowane przez Sroka ; 04-06-2010 o 17:39
ja mam zawsze lekko wklesłe i jak stane normalnie to jest ok bo tak to ciut za lużno bo ja sie boje moznno ciągnac bo mi spod pupy material wyłaci ale lepiej leciuteńko wklęsłe nis wypukłe....-na poczatku przynajmniej
a najlepiej proste
Żona Damiana. Matka Róży
(28.10.2009), Anieli
(1.03.2011) i Łucji
13.06.2013
Doradca Akademii Noszenia Dzieci
To znowu ja
Plecaki wiążę już sama, idzie mi to znacznie sprawniej, ciągle mam jednak jeden problem. Nie potrafię zrobić "wpadniętej dupki". Nie wiem, wydaje mi się, że chyba za bardzo dociągam dolną krawędź chusty (tą przy pupie). Chyba, że macie jakieś inne pomysły?
Wiązanie po 2h spacerze wyglądało tak (dziecko bardzo lubi sprężynować i prostować nogi w chuście kiedy się cieszy, co pogarsza tylko sprawę):
![]()
na temat plecaczka sie nie wypowiem, bo sama dopiero zaczynam tak nosić ale mam OT pytanie: Gdzie kupiłaś taki fajny kapelusik z szerokim rondem?![]()
kinia, kapelusik kupiłam w H&MBardzo mi się spodobał i jest super do noszenia w chuście w słoneczne dni, bo nic Zosi nie świeci w oczka. Niestety nie ma żadnych troczków, ja gumkę mu wszyłam. Czasami kiedy córka się wybitnie zdenerwuje, potrafi go ściągnąć i potem jak głupia chodzę i pytam się kto mi pomoże go córce znowu na głowę założyć
![]()