cobra a co to za chusta?panama?
cobra a co to za chusta?panama?
E. 2009
"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski
Dzięki za ten watek!
Ja tez kółkową przy drugim dziecku doceniłam, ale jakoś zawsze wrzucałam Asię poziomo, faktycznie, przecież już spokojnie mogę na boku! Że też nie pomyślałam o tym wcześniej!
Co dwa lata przewrót świata
my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014
"Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy" J.R.R.T.
Ja chrzciłam synka w kółkowej - Jendrulino zresztą - i naprawdę się dobrze sprawdziła. Mały miał 3 miesiące. Plusem jest to, że nawet w kulminacyjnym momencie nie trzeba dziecka wyjmować z chusty, wystarczy poluzować i przechylić do przodu. Jest dużo wygodniej niż trzymać ma rękach. Naprawdę polecam to rozwiązanie.
Dziewczyny, z góry przepraszam jeśli gdzieś już to pytanie padło, ale wyszukiwarka nie znalazła, a ja pierwszy raz na forum i trochę zagubiona w topikach jestem
Dziś włąśnie wrócila do mnie moja kółkowa z chusta.pl - nie nosilam jej bo mała Ala ma od urodzenia ADHD w nogach i wszelkie próby wsadzenia jej w cokolwiek co ograniczało choćby minimalnie ruchliwość nóg kończyło się piskiem i płaczem.
Ale dziś odkryłam, ze jest takie coś jak pozycja fotelikowa - dziecko jest mniej wiecej w takiej pozycji jak na rękach noszone przodem/bokiem do świata. Mała zachwycona - muszę tylko dopracować dociąganie bo trochę w rączkę zewnętrzną ją chyba uwiera.
Ala jeszcze nie siedzi wiec nie chcę jej nosić na biodrze, a ten fotelik wydaje mi się idealny żeby na szybko wsadzić i coś zrobić raz dwa.
Korzystałyście z tej pozycji? Myślicie że jest bezpieczna dla dziecka ?
agrafka ja nie powiem Ci nic o pozycji kołyskowej bo moja od początku jej nie lubiła ale też jeszcze nie siedzi a wrzucam na bok - tez wyczytalam tutaj ze nie ma przeciwskazań - pouch - tak, nie mozna, dopiero jak siedzi bo jego nie dosciagniesz ale kółkową na biodrze dociągasz na pleckach podobnie jak w tkanej, wiec to jest tlyko kwestia prawidlowego ulozenia dziecia, zeby p-lecki były zaokrąglone i maluch przytulony zeby nie siedzial sobie na boku ale sie przytulał do mamy
E. 2009
"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski
agrafka a możesz wrzucić jakąś fotkę jak ta pozycja fotelikowa wygląda bo jestem ciekawa?
Renata mama Arusia 25.11.2007 i Urszulki 03.11.2009
Kosmetyki Mariza
nie wiem dlaczego nie mogę dodać zdjęcia :/ uploaduje i nic się nie wyświetla...
póki co spróbuję wsadzić na biodro
EDIT:
Hmm.. próbowałam założyć na biodro, ale po chwili noszenia chusta wysuwa się spod kolanek i mała ma ją w połowie uda - boję się, że się wysunie :/. Próbowałam kilka razy... Macie na to jakiś sposób ?
Ona jest jeszcze dość malutka, waży 7,5 kg...
Ostatnio edytowane przez agrafka80 ; 24-06-2010 o 18:16
Kurcze, zakupiłam właśnie kółka dla 7 miesięcznej Ali.. no i nie mogę jakoś dociągnąć na tych kółkach chusty..
Może jakiś sposób na to jest tajemny?
Ktoś poratuje jakimś linkiem fajnym?
Nie znam pozycji fotelikowej ale żadne pozycja w której dziecko jest w chuście przodem do świata nie będzie dobraa piszesz że mała jeszcze sama nie siada to tym bardziej musisz dbać o jej właściwą pozycję i podparcie kręgosłupa...
Gdzieś dziewczyny linkowały filmik na YT z instrukcją do kółkowej który zamieściła IzaBK ale nie mogę namierzyć w którym wątku... może napisz do Izy pw bo to dobry filmik był a w sieci mnóstwo tragicznych instrukcji.
A i druga rzecz... miała kółkową z chust.pl przy starszej córce i niestety tego się nie dało dobrze dociągnąć zwłaszcza przy malutkim dziecku
Polecam chustę skośnokrzyżową z ramieniem prostym i metalowymi kółkami "L". Nie musi być droga ani firmowa może być samoróbka z kawałka tkanej chusty uszyta i będzie o niebo lepsza
Edit: zauważyłam że się odniosłam do mocno przeterminowanego wpisuale skoro wątek był odświeżony to może komuś się przyda
100kropek a próbowałaś dociągać mocniej dolną krawędź? Może też spróbuj przekręcić chustę na plecach wtedy znacznie lepiej pupa wpada i nogi się układają w lepszej pozycji.... A co do wypadnięcia... w kółkowej i tak ciągle mamy rękę na dziecku i odruchowo sprawdzamy czy chusta na swoim miejscu więc można zawsze poprawić...
Ostatnio edytowane przez Basinda ; 14-08-2012 o 14:13
Basia mama 5 małych Trolli![]()
Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala
http://www.stillen-und-tragen.de/videos ... _sling.wmv
Mam właśnie samorobkę z inki z ramieniem prostym. Kółka podobno L-ki ale wcale duże mi się nie wydają..
Pupka dziecka bardzo ładnie mi w niej wpada. Problem tylko z dociągnięciem górnej krawędzi. I w ogóle jak dociągam to te kółka nisko dość schodzą..
Pomęczę IzaBK o filmik. Dzięki za namiar!
Wpiszcie sobie w youtube "theizabk", to jest nazwa uzytkownika, jaka posluguje sie tam Iza. Potem wybierzcie "kanal uzytkownika theizabk" i pokaza sie wam wszystkie jej filmiki. Wklejalam ostatnio linka do tego filmiku, gdzies w watku o kolkowych tez...
<Miejsce na mądry cytat>