Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: nasz pierwszy dzień mamy i pierwsze wiązanie - czy dobrze? DRUGIE PODEJŚCIE - POST 12 - JEST LEPIEJ??

Chustofanka Awatar oladronia
    Miejscowość
    Kędzierzyn-Koźle

Domyślnie nasz pierwszy dzień mamy i pierwsze wiązanie - czy dobrze? DRUGIE PODEJŚCIE - POST 12 - JEST LEPIEJ??

Dziś obchodzę swój pierwszy dzień mamy pierwszy raz zawiązałam Madzię w chustę. Proszę napiszcie - po pierwsze, czy mogę noworodka nosić w tej pozycji? - czy powinnam tylko na leżąco? No i oczywiście, czy kolanka są wystarczająco wysoko. Wprawdzie na zdjęciu zasłoniłam główkę, ale leży na moim dekolcie.

Ostatnio edytowane przez oladronia ; 07-06-2010 o 16:13 Powód: postęp :P

szyję pieluszki i robię na drutach http://ecomomandbaby.blogspot.com/
    prowadzę klub dziecięcy http://www.dziuplawiewiorki.blogspot.com/

Chustomanka Awatar czarna_zaba
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

nie jestem specem, ale ogólnie za luźno. W pionie mozna od początku. Ale wiecej powiedza doswiadczone

Chustofanka Awatar Ilion
    Miejscowość
    Tychy

Domyślnie

ja nie doświadczona jestem - co to za wiązanie?

Chusteryczka Awatar aurora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ilion Zobacz posta
    ja nie doświadczona jestem - co to za wiązanie?
    Chustę elastyczną można zawiązać tylko na jeden sposób.

I tak jak radzi czarna_zaba, spróbuj zawiązać ciaśniej. Ma być tak ciasno, żeby sprawiało wrażenie, że dziecka już tam nie włożysz
    Kiedy dzieci są małe, daj im korzenie, a kiedy są duże, daj im skrzydła.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Gratuluję pierwszego wiązania!

Można w pionie pod warunkiem dobrego zamotania - a więc:

Ciaśniej ciaśniej - jak Aurora napisała, dziecko ma się ledwo mieścić panel poziomy to na końcu już ledwo przez nóżki ma przechodzić - no ale tak żebyś mogła oddychać Po pochyleniu się do przodu dziecko ma być jak przyklejone.

Materiał gładko na pleckach, nadmiar zbierasz po bokach (w panelu poziomym pod karczkiem i nóżkami - tak po 1/3 szerokości chusty na karczek, plecki i nóżki wychodzi mniej więcej.
    Kolanka wyżej i tak bliżej siebie - złap kciukami pod kolankami i pociągnij do góry i do siebie. Mają być w okolicy pępka maleństwa.

Ćwiczenie czyni mistrza A jak się nosi?
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Miejscowość
    Kędzierzyn-Koźle

Domyślnie

Uczucie wspaniałe - tak blisko - jakbym ją znowu miała w brzuszku, hehe. Taki przyklejony kleszczyk Drugi raz próbowałam zawiązać ciaśniej i rzeczywiście była trochę wyżej. Ale po godzinie chodzenia po domu czułam, że mi "osiadła" niżej. Problemem jest dla mnie odpowiednie "wygładzenie" materiału - wszędzie mi go za dużo - może po prostu chusta jest za długa? Choć ponoć rozmiar uniwersalny jest/ Muszę się wybrać na warsztaty do Opola a póki co będziemy ćwiczyć!

Chustomanka Awatar neverendingstory
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

w elastyku nigdy nie nosiłam więc się nie wypowiem, ale powiem że strasznie zadroszczę takiego maluszka do noszenia
    moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009

Chusteryczka

Domyślnie

przepraszam za Ot, ale fajnie, że ktos z moich rodzinnych stron jest, ja jestem ze Zdzieszowic, koło KK, ale mieszkam w Poznaniu... pozdrawiam i powodzenia w wiązaniu, zapewne niedługo przemotacie się na tkaną super, że sie nosicie. o to tyle co chciałam napisać
    K. 2009M. 2012

Chusteryczka

Domyślnie

mi się też wydaje, że ciaśniej jeszcze, szczególnie elastyczną, ale ja też się nie czuję kjompetentnie do udzielania rad
    a co do odczucia, to jest wyjątkowe, to prawda gratuluję maleństwa.
    zobaczysz, szybko nabierzesz wprawy w wiązaniu

elastyki niestety tak właśnie ''osiadają'' i nie specjalnie jest na to chyba rada, szczególnie, że elastycznego wiązania nie da się łatwo dociągac w trakcie noszenia, tkana chusta wymaga więcej uwagi, ale za to lepiej ''trzyma formę''
    Ostatnio edytowane przez mako ; 27-05-2010 o 01:25
    synek 2007 córol 2010 ​proszę nie cytuj moich zdjęć taka podstawa autonommii.

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie

ja dlugo dosc nosiłam w elastycznej i mam jedna rade: duzo próbowac a z czasem dojdziesz co to znaczy dla Was odpowiednio ciasno zeby nie było za luźno Na początku człowiek boi sie zeby maluchowi krzywdy nie zrobic i jest ostrożny z czasem zobaczysz, edziesz "wrzucała" Madzię do chusty hop bez ceregieli
    Cwiczyć Ćwuczyć ćwiczyć, a jak przejdziesz na tkaną to bedzie bułka z masłem.
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mako Zobacz posta
    m
    elastyki niestety tak właśnie ''osiadają'' i nie specjalnie jest na to chyba rada, szczególnie, że elastycznego wiązania nie da się łatwo dociągac w trakcie noszenia, tkana chusta wymaga więcej uwagi, ale za to lepiej ''trzyma formę''
    Eee tam dobrze zawiązana to nic nie osiada - jak tkana... Co najwyżej cięższe dzieci zaczynają sprężynować...

Jak osiada taki maluszek to znaczy, że za słabo zawiązane, be obawy ciągnij mała ciągnij

Planujemy wstępnie spotkanie na 20czerwca, zapraszam

Chustofanka Awatar sylabelle
    Miejscowość
    Poznań/Luboń

Domyślnie

Też uważam, że jak elastyk jest dobrze=ciasno zawiązany to nie osiada, zwłaszcza przy takim maleństwie. No jeszcze może zależy to od rodzaju elastyka, ile ma w sobie domieszki elastanu Ja nosiłam w elastycznej i do póki Mała nie zrobiła się już za ciężka, to nie mieliśmy problemu z osiadaniem.
    Julka (VII 2009), Kornelia (V 2013), Konstanty (IX 2014)

Mój blog szydełkowy: sylabelle.blogspot.com
    FB: https://www.facebook.com/sylabellesylabelle

Miejscowość
    Kędzierzyn-Koźle

Domyślnie

Więc próbowałyśmy i próbowałyśmy - tylko, że nie było czasu wrzucić zdjęć. Dopiero dzisiaj trochę luzu, więc proszę - jest ciaśniej - tak, że czuję ją "przyklejoną" do siebie i przy pochylaniu główka nieznacznie się tylko odgina.

Mam jeszcze pytanie - jak dociągam chustę tak, żeby nóżki były wyżej, to ona mi wtedy wychodzi tak wysoko z tyłu w połowie pleców - tak ma być? I czy mogę narobić jakiś szkód z bioderkami jeżeli źle wiążę chustę? Piszcie samą prawdę

Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Bardzo ładnie

Co do chusty na Twoich plecach - jak CI nie przeszkadza to może być, ja sama wiążę zawsze dość wysoko w pasie a nie na biodrach, kwestia tego jak komu wygodniej się nosi...

Bioderkom nic nie zrobisz, nic się nie bój! Możesz próbować jeszcze wyzej i bliżej siebie dawać kolanka, ale jest naprawdę fajnie. Dzisiaj też zamotałam sobie w elastyku miesięczniaka no cudne uczucie

A jak CI zaśnie to możesz jednym pionowym pasem główkę ustabilizować tak lekko naciągając go na główkę - to jakbyś miała wrażenie że "lata" - ale nie jest to konieczne.

Gratulacje!

Uprawnienia umieszczania postów