Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 23

Wątek: wygina się do tyłu

Chustonówka

Domyślnie wygina się do tyłu

Od pewnego czasu moje dziecię wygina się do tyłu. Chusta jest dociągnięta, jakbym jeszcze mocniej dociagnęła to chyba brakłoby nam tchu. Ale moje dziecię nawet tu napręża się i odgina do tyłu. Czasami myślę że zaraz wypadnie mi górą z tej chusty. No i chodzimy po mieście jak dwie nie powiem co : ona się odgina (ja podtrzymuję jej główkę) i zarazem próbuję wtulić w siebie. Poradzicie coś na to? Może za mocno ją dociągam i jej niewygodnie? Wiążę w 2x

dokebu
    Guest

Domyślnie

Przepraszam za wcinanie się do tematu, źle zrozumiałam...
    Ostatnio edytowane przez dokebu ; 20-05-2010 o 17:01

Chusteryczka Awatar ewadbr
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

może spróbuj zawiązać w kieszonkę ?

Chusteryczka Awatar hexi
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

mozliwe tez ze brzegi chusty masz naciagniete mocniej niz srodek, wtedy brzeg sie dziecku w kark wbija a plecy nie sa prawidlowo podparte i szuka tego podparcia odpychajac sie od ciebie
    moze tez potrzebowac wiecej widokow - wtedy najlepiej przeniesc na plecy albo biodro
    a najlepiej isc na chustowe spotkanie i poddac sie gruntownej ocenie

DB PBC

Chustomanka Awatar andzia_1978
    Miejscowość
    pomiędzy wawą a wołominem

Domyślnie

zawiąż kangurka, chusta ładnie wtedy otula całe plecki dziecia, jeżeli nadal będzie się odchylać polecam wizytę u lekarza.
    OT. ile ma dzieciaczek?
    P 1995, A 1997, B 2008, W 2015 i L 2017
    jestem matką idealnej córki i równie idealnych czterech synów

Chustomanka Awatar roni21
    Miejscowość
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

moim zdaniem powinnas zmienic wiazanie
    w X czesto sie zdarzaja takie wychylenia
    moja prawie 2 latka wygina sie z plecaka z krzyzem
    -Niektórzy ludzie są podli ,bo kłamią!- krzyknął Lubiński
    -A inni są jeszcze bardziej podli ,bo mówią prawdę- odparł doktor.

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

u nas też było takie wychylanie i to w i w chuście i w nosidle ergo więc raczej problemem nie było 'wiązanie', mały się po prostu wychylał jak był na plecach, trwało to kilkanaście tygodni i po prostu pewnego razu mu przeszło
    Ostatnio edytowane przez magnolia ; 20-05-2010 o 17:44 Powód: dziwne słowo mi się wkradło:)

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

ważne ile ma dziecko - bez tego cięzko cokolwiek doradzić.

jedyne co jest niezalezne od wieku to pozycja miednicy - nawet w 2x wkładając ręce pod chustę można ładnie usadowić dziecko z wpadniętą pupą i w prawidłowej żabce.
    to że piszesz o "przyciskaniu" dziecka chustą do siebie świadczy o tym, że miednica jest za mało odchylona do tyłu - a w efekcie pupa za mało wpadnięta w materiał. chusta ma podtrzymywac dziecko jakby od dołu a nie płasko przyciskać.

Chustonówka

Domyślnie

Mała ma 4,5 m-ca

Chustoholiczka Awatar amst
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

W takim razie stawiam na wzmożone napięcie mięśniowe mięśni karku. Najpierw przydałaby się rehabilitacja apotem w chuście bedzie ok. Mówię z własnego doświadczenia, bo tez nie mogłam jakoś tak dociągnąć żeby plecki miały łady pożądany łuk a tu się okazało, że nie w tym problem...

Chustomanka Awatar andzia_1978
    Miejscowość
    pomiędzy wawą a wołominem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czaga Zobacz posta
    Mała ma 4,5 m-ca
    stanowczo polecam kangurka lub prosty plecak, jeżeli to nie poprawi sytuacji to faktycznie przyjrzałabym się napięciu mięśniowemu
    P 1995, A 1997, B 2008, W 2015 i L 2017
    jestem matką idealnej córki i równie idealnych czterech synów

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

a ja powiem inaczej, zanim zdiagnozujecie WMN albo inne choroby..
    4,5 miesięczniak zaczyna czuć potrzebę oddzielenia się od rodzica.. Ani kangurek ani inne wiązanie tu nie pomoże. W fazie aktywności dziecko po prostu chce leżeć swobodnie a nie być skrępowane. Taki bunt 3-4 miesiąca jest zauważalny w wielu aspektach życia - zobaczcie jak zaczynają się niespokojnie zachowywać dzieci w tym wieku przy piersi. Zobaczcie, ze dzieci wożone w wózkach mają w tym wieku okres "buntu" wózkowego a noszone w chuście mają okres buntu chustowego. Po prostu chcą inaczej.
    Aby było inaczej możesz czasowo zamienić noszenie z przodu na noszenie na boku lub na plecach - powinno pomóc.
    SWoje wnioski wyciagam z faktu, że Czaga pisze, że to wyginanie dzieje się od niedawna, a nie od zawsze.
    przeżuć dziecię na biodro, na plecy lub nawet czasowo do wózka na noszenie z przodu jeszcze przyjdzie znów czas

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

wiecie,ja się zgadzam z Agą,choćby dlatego,że moja trójca w tym samym okresie rozwoju identycznie się zachowywała i najszczęśliwsza była leżąc lub na biodrze bez dociskania.ostatnio też widziałam synka jednej z forumek,który też wolał wolność.
    moja Marylka od urodzenia uznaje chustę tylko gdy chce spać,podchodzi do tematu bardzo praktycznie jak i ja zresztą,używam chusty kiedy potrzebuję,a lektura "w głębi kontinuum" jeszcze mnie w tym utwierdziła.
    to nie jest tak,że wszystkie dzieci są chustowe tylko niektóre jeszcze o tym nie wiedzą.
    czaga jeśli masz możliwość to idź na warsztaty lub jakieś spotkanie chustowe gdzie będzie ktoś zaawansowany/doradca.
    sprawdzi czy to wina wiązania,jeśli wiązanie jest prawidłowe a dziecko zdrowe (sama widzisz że odgina się tylko w chuście od niedawna) to spróbuj na biodrze wiązać bez jakiegoś przymusu,byleby dziecię nie zapomniało chusty.potem może być znowu w porządku

Chustofanka Awatar reniason
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

moja Uleńka też sie się tak wygina ale tylko w 2X więc wiąże kieszonkę i jest ok
    Renata mama Arusia 25.11.2007 i Urszulki 03.11.2009
    Kosmetyki Mariza

Chustomanka Awatar czarna_zaba
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

U nas odwrotnie - w kieszonce się odginał, w 2x przestał.Myślę jak Magda1980 że chodzi o zmianę. Mój tak miał jakiś miesiąc temu, teraz już mu przeszło, choć czasami bawi go oglądanie swiata do góry nogami, czy to w chuście, czy na rękach

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

moj tez sie odginał przez jakis krótki czas
    po prostu chciał więcej widziec
    pomogło przejście na biodro/plecy a czasami nawet wózek

Chustonówka

Domyślnie

dziękujędziewczyny za odzew.W takim razie zmieniam wiązanie i zobaczymy co z tego wyniknie. Na warsztach byłam i akurat 2x robiłam idealnie.

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olapio Zobacz posta
    moj tez sie odginał przez jakis krótki czas
    po prostu chciał więcej widziec
    pomogło przejście na biodro/plecy a czasami nawet wózek

u mnie zupełnie tak samo....

a teraz musze nawet przekupywac,zeby sie dała zawiazac

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

aga, z ust a raczej klawiatury mi to wyjęłaś

w 5 miesiącu spokojnie można zacząć ćwiczyć prosty plecak, i koniecznie bioderko, może być w kółkowej.

gdyby były problemy z napięciem, to najprawdopodobniej nie dałoby się poprawnie zamotać dziecka i wcześniej.

Chustomanka Awatar mama-igi-tata
    Miejscowość
    Zduńska Wola

Domyślnie

mój syn też odchyla się od czasu do czasu. początkowo było to niedociąganie chusty - uczyłam się. teraz wynika to raczej z ciekawości świata i jego wiercipiętctwa.

nie chce być w chuście - odchylę się. za długo w chuście - odchylę się. pochodziłbym trochę - odchylę się. a może zajrzałbym do tego chłopca w wózku lub sięgnął coś z półki w sklepie - odchylę się i na koniec jest mi za ciepło - muszę się odchylić żeby się powietrzyć. może to jest jeszcze jeden powód do rozpatrzenia?

nigdy nie pomyślałam o napięciu mięśniowym, bo innych niepokojących objawów brak. poza tym Igi również na rękach lubi być do góry nogami. sama zresztą mu to wspaniałomyślnie podsunęłam ćwicząc różne akrobacje. ale to chyba nic złego.

zakładam, że nasze dzieci się rozwijają, zmieniają upodobania, chcą poznawać świat i nie będą zawsze posłusznie siedzieć w chuście - to byłoby zbyt piękne, a chustowanie choć świetne to jednak nie jest tak piękne jak niektórzy je przedstawiają. chyba nikt mnie tu teraz za to nie pogoni.

pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów