Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 38

Wątek: OT pieluszkowy, wasze preferencje.

Chusteryczka

Domyślnie OT pieluszkowy, wasze preferencje.

Mały OT
    tak sobie zaczęłam myśleć po pierwszych próbach z formowankami i otulaczami, ewentualnie z tetrą i otulaczami że to nie dla mnie, dużo zabawy z wkładaniem, składaniem, segregowaniem, a przy wełnie z lanolinowaniem i jak to ma zachęcać i być wygodne? Porównując do kieszonek i AIO lub SIO. Tak się zastanawiam czy macie jakieś preferencje co do rodzaju pieluch, czyli TYLKO tetra plus wełna, albo formowanki i otuacze, czy macie zestaw różnych rodzajów pieluch? A może zmienia się to z wiekiem dziecka?

Chustofanka
    Miejscowość
    Stolica i okolica

Domyślnie

otulacz pul + ręcznik ikea bawełniany - wersja baardzo ekonomiczna, ponieważ wystarcza 2 otulacze, a ręcznikpo rozłożeniu też szybko schnie

edit: mam chwilke piszę więcej
    mam tylko 1 otulacz pul,bo na noc zakładam pampka a pul do rana wysycha
    otulacz mam ImseVimse,bo świetnie się nosi ze skłądankami
    a chodzące dziecię w lecie nosiło majtki + tetra
    Ostatnio edytowane przez dafinka ; 17-05-2010 o 11:25
    Ula, mama Seweryna (marzec 2008) i Bruno (listopad 2009)

Chustoholiczka Awatar Luthienna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

otulacz pul + recznik/tetra/flanelka w domku w ciągu dnia
    do spania pieluszka formowana z wkładem + otulacz
    na spacer/wizyty kieszonka pulowa
    AIO nigdy nie miałam i już chyba nie nabędę bo synek spory

Guest
    Guest

Domyślnie

okazło się, że wole kieszonki

Chusteryczka

Domyślnie

Czyli zestawy podwójne otulacz+wkład lub otulacz + formowanka to raczej zestaw dla starszych dzieci?

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

u nas się sprawdza niestety nie mam doświadczenia z młodszymi dziećmi gdyz zaczęłam pieluchowac w 17 miesiącu zycia Michałka

Chustofanka
    Miejscowość
    Stolica i okolica

Domyślnie

ja stosuję otulacz+ składanka od 5go mies

Chusteryczka

Domyślnie

K. w dzień na wielo od 15-go msc. Dwa otulacze wełniane plus tetra/flanela/ręczniki do składania. Na spanie jednak jednorazówki, jak i na jazdy samochodowe itp.
    Shilo z eMem i Kreską (12.2008)

http://shilocrafts.blogspot.com/

Bubaje http://bubaje.blogspot.com/

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

aaaaa no tak na długie podróże autkiem jednorazówki

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

te preferencje się zmieniają
    przy Marysi lubiłam składanki,przy Marylce lubię formowanki,bo więcej chłoną=rzadziej zmieniam.
    raz wolę rzepy,raz napy-teraz młodej napy zapiąć to jak kilimandżaro zdobyć
    w końcówce pieluchowania Marysi używałam dla niej tylko kieszonek a przy malutkiej Marylce tylko składanek.
    wszystko zależy od temperatury (teraz tylko składanki mi szybko schną),etapu na jakim jest dziecko,pory roku,nawet pory dnia

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

Mnie najbardziej teraz odpowiada tetra + otulacz. Jak młody był malutki to wolałam kieszonki bo się buntował na mokro w gaciach i denerwowało mnie składnie tego. Ciekawe jak mi się pozmienia przy młodszym dziecku ????
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

u nas wszystko się zmienia wraz z wiekiem dziecka - dla malutkiego maluszka bardzo lubiłam tetrę w origami i formowanki, do tego otulacz - na początek pul, bo szybko schnie jak dziecko dużo kupek robi to często się brudzi, potem jak kupy stałe i w nocniku tak koło 5 mca to już prawie tylko wełna i do środka formowanka, to był okres buntu przy zmianie pieluch więc wtedy żadziej zmienialiśmy czyli pieluchy bardziej chłonne były na topie, jak zaczął chodzić to juz tylko wełna i tetra w prostokąt, na wyjścia coś chonniejszego i na nocki oczywiście, a teraz znowu częściej używamy pulowego otulacza bo mi dziecko wali znowu kupy w pieluchę bo taki ma kaprys, więc wygodniej uprać pula jak się zabrudzi i szybciej. Kieszonki to u nas bardzo sporadycznie, raczej lepiej nam w formowankach... a w lecie raczej też tylko tetra nawet na wyjścia bo szybko można zmienić a dziecku jednak nie tak gorąco... no i też raczej ręczniki z ikea jako wkłady bo szybciej schną rozłożone...

Chustonoszka Awatar Sylaba

Domyślnie

Po przetestowaniu pieluch we wszelkich mozliwych konfiguracjach stanęło na Flipach + wkładka jaka akurat jest pod ręką oraz IB AIO i SIO, za kieszonkami nie przepadam i większości sie pozbyłam. Na noc formowanka i na to Flip a jak formowanki nie doschną (bo mam tylko 2, które dają radę w nocy) to niestety jednorazówka.
    Cha i tym sposobem mam powód by zajrzec na bazarek - formowanek nocnych mi trzeba !!!
    Mama dwóch super chłopaków : Pawełka - raczka (07.1999), Daniuszki - skorpionka (11.2009) i maleństwa, które byłoby rybką (11.2008)

Chustofanka
    Miejscowość
    Stolica i okolica

Domyślnie

Widzę, że jakaś stała w uczuciach jestem, bo i starszaka od 11 do 24mż i młodego od 5mż.trzymam tetra/ręcznik + pul Imse Vimse. Czyli zmiana właściwie co jedno siku.

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

no ja świeżynka jestem ale zestaw flip+tetra lub oryginalny wkład jest OK
    kieszonki też nie są złe ale akurat te co miałam, obtarły pulchniutkie uda mego słodziaka
    na noc i długie podróże samochodem jeszcze jednorazówka, do czasu aż dopasuję Miłemu pieluchę, która wchłonie, to hektolitry moczu

Chustonoszka Awatar junona
    Miejscowość
    Częstochowa

Domyślnie

A ja "wolę" wszystko .
    Kieszonki z racji wygody, ale przeplatam formowankami bambusowymi i konopnymi, bo mi się wydaje, że te polar jednak nie do końca taki zdrowy.
    Na wyjścia lubię SIO, a w każdym razie najlepiej jak się kupy nie spodziewam. Tetra plus otulacz jest wieczorem przed kąpielą. Na noc formowanka nocna (Lulu lub PD) + otulacz wełniany. W dzień używamy otulaczy PUL lub bawełnianych.

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

po domu otulacz plus tetra, na spanie wkładka bambusowa do kieszonki lub otulacza z wkładką poloarową na wierzch
    na noc jednak jednorazówki do pierwszej pobudki póżniej co tam mam bambusowego- zwylke formowanka plus otulacz, albo CP SIO
    na podroż najbardziej mi sie sprawdziły CP bambusowe z dorzuconą polarowa wkładką.
    zaczynałam pieluchowac wielorazowo jak Maciek miał 5 mies
    Jednorazówki w dzień- tylko jak jadę komunkacja miejska sama z młodym w chuście i wiem ze przez 3 godziny nie będzie miejsca/ czasu żeby przewinąć, lub jak jadę z nim na cały dzień i dźwiganie tych mokrych pieluch w plecaku w którym mam jeszcze termos butle i duuuzo wody, ciuchy zabawki i tp mnie przerazsta...
    Ostatnio edytowane przez panthera ; 17-05-2010 o 14:10
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustoguru Awatar Em

Domyślnie

Najpierw tylko kieszonki. Teraz wszystko tylko nie kieszonki
    Mam AIO i formowanki. Najbardziej lubię formowanki w całości (nie kieszonki) + otulacz wełniany.

Chustofanka Awatar kaka-llina
    Miejscowość
    Rochester/Kent/UK

Domyślnie

Ja pieluchonówka.... Małe ma 9 m-cy i lubimy kieszonki i AIO (idą do mnie flipy i IB SIO-to zobaczymy) formowanki tez lubię ale one bedą chyba na noc bo strasznie duuuza pupa w nich. Tetre + otulacz zapodałam kilka razy ale nie lubię bo zaraz wszystko mokre i nie jakos nie... Chyba za bardzo rozpieszczona jestem...
    Alicja ( 18 08 09) Stasiu (13 09 12)

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

oh, ja tez lubie wszystko!
    W zaleznosci od dnia pasuje nam cos innego.
    b dlugo przekonywalam sie do aio, bo dluuugo schnie.
    Kieszonki w sumie maja piekne wzory i jako ze mloda 'biega' praktycznie od dawna w pieluszce i getrach/skarpetkach to pielucha to po prostu element ubrania. Zaluje w sumie, ze tak pozno dalam sie skusic na getry. Teraz, jesli juz cos mloda ma na nogach, to wlasnie getry bez skarpetek.
    Tetra u nas jest off/on. Jak dziecie bylo malutkie to wtedy czesciej byla w uzyciu, pozniej byla przerwa, a teraz z kolei coraz czesciej uzywam jej jako wkladu do kieszonek
    Formowanki zawsze lubilam, ale ostatnio jakos co raz bardziej mi sie podobuja! Zwlaszcza jak odkrylam takie fajne i kolorowe i mloda smiga w nich bez otulacza
    Przed welna bronie sie, bo droooga jest i ale cos mi sie widzi, ze sie skusze, zwlaszcza na cieple lato bedzie w sam raz. MIelismy tylko jende gatki i sie sprawdzily, i szkoda, ze mloda z nich wyrosla.
    I jeszcze jedno, odkrylam niedawno, ze mloda zmienila ksztalt (nie pierwszy raz zreszta) i teraz lepiej jej sie ukladaja pieluchy, ktore sie zapinaja po bokach A wiekszosc jednorozmiarowek musialam ustawic ze sredniego na najmniejszy rozmiar, by zapinaly sie nisko pod pepkiem, bo wtedy jej boki pieluchy nei zwisaja.
    Rzepy kontra napy? czasami wole napy, czasami rzepy, to zalezy od pieluchy
    CHociaz ostatnio sie moja pannica nauczyla odpinac rzepy
    http://www.przytulmniemamo.pl/

Malinowka wrzesien 2009

Uprawnienia umieszczania postów