Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: Przeżyłam szokujący moment.

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie Przeżyłam szokujący moment.

Ależ się wystraszyłam okropnie przed chwilą. Mam mała w elastyku, śpi sobie...(chustujemy się dopiero od kilku dni) Z reguły jak śpi w chuście to oddycha dość głośno, a teraz zapadła mi w tak głęboki sen, że w ogóle zapomniałam, że ją mam na sobie i nie słyszałam oddechu, no i oszalałam, dotknęłam ją w buzię a ona taka chłodniejsza niż zawsze (zapewne dlatego, że w domu dziś chłodniej). Matko droga!! Ale się wystraszyłam, że ona nie oddycha, no ale przecież oddycha. Dobrze jej jest i wygodnie wychodzi na to skoro zasnęła tak głębokim snem, ale ile się najadłam strachu przez moment to moje. UUfff, aż mi serce stanęło. Czy ktoś tak miał? Czy w ogóle dziecko może się udusić w chuście?

Chustomanka Awatar mamka_klamka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja tak miałam kiedyś. Wychodziłam na spacer z baardzo śpiącym i płaczącym Krzysiem. Jak przestał płakać, zasnął tak mocno, że musiałam nieźle nim potruszyć, żeby się obudził. Była sroga zima, a my w lesie, więc wyjąć go nie mogłam, a pod kurtką, szalikiem itp nie mogłam stwierdzić, czy sie porusza w rytm oddechów.Na buzi jakoś nie było widać. Zdrowo sie wystraszyłam.

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

i mnie sie nie raz zdarzaly takie sytulacje
    lepiej nie wspominac
    zawsze wtedy dotykalam Tygrysa po rzesach ... a ona nimi ruszala przez sen ... bardzo mnie to uspakajalo ...

Chustomanka Awatar olka
    Miejscowość
    Plewiska/k.Poznania

Domyślnie

No, ja też tak miałam raz. Jak zasnęła, to nawet małe szczypanko w poliki nie pomagały... Aż w końcu sobie słodko sapnęła i się uspokoiłam
    Zuzu (styczeń 2010), Kalina (wrzesień 2012)
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci, Instruktor masażu Shantala. Bliskość na starcie - ja w sieci
    W Poznaniu też nosimy

Chusteryczka
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Miał miał.
    Raz mi tak Ulka zasnęła - nic nie pomogło, dopiero lekkie potrząśnięcie rączką spowodowało, że dziecię kwęknęło niechętnie i poszło spać dalej.
    Nie przypuszczałam, że dzieci mogą spać tak mocno.

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie

w elastyku non stop sprawdzalam (miałam swoje sposoby jak sie poruszyc zeby ona sie poruszyla ale nie wybudziła) i tez ciagle miałam wrażenie ze nie oddycha. A jakos w tkanej łatwiej jest mi ją "czuć" i mniejszy strach - moze mniej materiału na niej i dlatego.. a moze po prostu jest starsza.. nie wiem. Ale wiem o czym piszesz
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Chusteryczka Awatar ostroszyc
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

A czy nie jest tak że gdyby rzeczywiście coś się działo to buźka dziecka zmieniłaby kolor? A przynajmniej usta by zsiniały? Bo to byłoby niedotlenienie? Wydaje mi się że jeśli dziecko wygląda normalnie to nie trzeba się denerwować, jeśli się mylę - niech mnie ktoś poprawi...
    Mały B: 2009
    Mała T: 2012

Chustomanka Awatar dziunka
    Miejscowość
    Wejherowo

Domyślnie

Ja to sprawdzam średnio raz na 15 minut czy oddycha, a chustujemy się już ponad 5 miesięcy po prostu przystaję na chwilę i dotykam plecków - czują jak się unoszą, czyli oddycha

Asia poza tym zasypia nagle. Patrzy w koło a nagle głowa się chowa i już śpi. Strachu się nie raz najadłam
    Gosia - mama Juleczki Tancereczki i Asiuli Łobuziuli

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

heh, nawet jak w wózku młodego wiozłam, to jak spał, co 5 minut palcem pod bródka miziałam żeby sapnął. po prostu musiałam sprawdzac, żeby siebie uspokoić
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adriana Zobacz posta
    heh, nawet jak w wózku młodego wiozłam, to jak spał, co 5 minut palcem pod bródka miziałam żeby sapnął. po prostu musiałam sprawdzac, żeby siebie uspokoić
    ja to samo. w łóżeczku jak spała to latałam spradzac czy wszystko ok. w chuście w sumie tez jak mocniej zasneła...
    K. 2009M. 2012

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

na samym początku nawet sie co pare chwil budziłam i sprawdzałam czy oddycha jak nosiłam z przodzu to lekko ośliniony alec blizej noska dawałam jak oddychał to po wilgotnym palcu czułam powietrze
    teraz młoda z tyłu to ją po stopie łaskocze ozatym mniej spi w chuście
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chusteryczka

Domyślnie

ja się czasmi tak budzę z paniką w nocy, taz małą obudziłam nawet w takim szybkim odruchu ( mimo, że delikatnym) i się przestraszyła, ale ja słyszałam jak mi serce wali tak się przestraszyłam, bo główkę sobie nakryła pieluszką. Jak sobie przypomnę...to tak na początku samym, teraz już jestem dużo spokojniejsza, ale wiadomo, że krążę i sprawdzam obydwie kruszynki swoje w chuście tak samo.

, jak sprawdzam to zawsze oddech wstrzymuję... chyba żeby nie zagłuszyć małej oddechu.
    synek 2007 córol 2010 ​proszę nie cytuj moich zdjęć taka podstawa autonommii.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mama-donna Zobacz posta
    Ależ się wystraszyłam okropnie przed chwilą. Mam mała w elastyku, śpi sobie...(chustujemy się dopiero od kilku dni) Z reguły jak śpi w chuście to oddycha dość głośno, a teraz zapadła mi w tak głęboki sen, że w ogóle zapomniałam, że ją mam na sobie i nie słyszałam oddechu, no i oszalałam, dotknęłam ją w buzię a ona taka chłodniejsza niż zawsze (zapewne dlatego, że w domu dziś chłodniej). Matko droga!! Ale się wystraszyłam, że ona nie oddycha, no ale przecież oddycha. Dobrze jej jest i wygodnie wychodzi na to skoro zasnęła tak głębokim snem, ale ile się najadłam strachu przez moment to moje. UUfff, aż mi serce stanęło. Czy ktoś tak miał? Czy w ogóle dziecko może się udusić w chuście?
    to ostatnie zdanie... wydaje mi sie, ze jednak ten odbior hasla ze dziecko w USA udusilo sie w "chuscie" jak to mylnie powtarzaja niektorzy, dziala jakos na podswiadomosc. Mysle, ze sa rozne sytuacje, kiedy dziecko moze przestac oddychac, czasem wystarczy miec za cieplo w domu, wiec wszystko zalezy od naszej uwagi i rozsadku. Ja tez zawsze sprawdzam, czy maly uddycha, czy ma wygodnie ulozona glowke, nie przygieta, nie scisnieta w chuscie. Moja corke sprawdzalam, czy oddycha jakos do 5 roku zycia)

Chusteryczka Awatar mgosia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

A mnie moja siostra zawsze powtrarzała: jeśli dziecko ma kolor normalny (nie siny) to znaczy że, wszystko ok. Dzieci bardzo szybko zmieniają kolory
    przepraszam z góry za literówki i brak polskich znaków, często piszę z telefonu
    Gosia mama Lili (10 2009 oraz Hani 03 2012)

mój blog

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

W chuście wprawdzie nie, ale kiedyś młody mi tak na łóżku zasnął. Zasnął, ja wyszłam, przymknęłam drzwi i zajęłam się swoimi sprawami. On zawsze spał 1,5 - max 2 godziny - a tu - minęło 2 godziny, 2,5, poszłam do niego, cicho, nie słyszę, żeby oddychał, dotknęłam policzka - zimny. Panika, serce w gardle, krew odpłynęła z głowy. Na szczęście okazało się, że Antek spał tak mocno a w sypialni było chłodno, więc i policzek miał chłodny. Ale uczucia dotknięcia potencjalnie martwego dziecka nigdy nie zapomnę.

Uprawnienia umieszczania postów