Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 42

Wątek: manduca a bondolino- jakie różnice?

Chustonówka

Domyślnie manduca a bondolino- jakie różnice?

Zastanawiam się nad kupnem nosidła. Synek ma już 9m-cy wazy 9kg i ciężko mi nosić w chuście. Z MT próbowałam,ale mąż nie umie się wiązać. Postanowiłam więc kupić coś innego. Jednak nie wiem czym różni się bondolino od manduci. Chcę nosić z przodu jak i z tyłu, i chce aby nosidło zaspokoiło moje potrzeby do końca noszenia.

słoneczny_blask
    Guest

Domyślnie

Kwestia gustu i przyzwyczajenia, ale testowałam bondoloino z KK i wybrałam manducę.
    Bondolino lepiej "przytula" i ma troszkę poszerzany panel na dole. Nie trzeba nic regulować, gdy noszą osoby o różnej sylwetce.
    W manduce dużo łatwiej wrzucić na plecy i wyjść z samochodu z synkiem już na brzuchu, (wyjąć z fotelika, wsadzić na brzuch i tak wysiąść. Analogicznie z wsadzaniem spowrotem do fotelika.) W manduce od biedy noszę na biodrze. W czymś typu hybryda nie wiem czy się da, bo sie tym nie interesowałam wtedy jeszcze.

Jak niemowlę na już 9 miesięcy, to ja bym manducę brała.
    Ostatnio edytowane przez słoneczny_blask ; 15-05-2010 o 14:35

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Różnią się głównie pasami ramiennymi: w Manduce są jak w plecaku i jak nosza różne osoby to musza sobie regulowac ich długość. w Bondo sa jak w MT czyli do wiązania. Poza tym panel dolny w M. jest zapinany na klamrę, w Bondo - na grubaśny rzep (czyli podobnie w M. osoby o różnej posturze muszę go wyregulować, w Bondo po prostu szczuplak sie ciaśniej zapnie
    Manduca ma jeszcze z tego co pamietam rozpinany na suwak panel w celu regulacji jego wielkości.
    Poza tym w obydwu nosisz i na plecach i z przodu. Na biodrze nie próbowałam.

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustonówka

Domyślnie

zastanawiam się jak jest z panelem, skoro można nosić dzieci już od urodzenia...przecież MT trzeba podać wysokość a w tych nosidłach jest ciągle jednakowa. A i czy mają kapturki i tarby do ich pakowania? gdzie można kupić

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Mają taka specjalną regulację panela dlatego producenci podają że od urodzenia. Manduca ma takie specjalne majtki dopczepian (choc nie wiem czy się sprawdzają), a Bondo takie cuś do regulacji (trudno wytłumaczyć - to cuś reguluje szerokość panela). Kapturki mają. Bondo ma na pewno torbę, Manduca nie wiem.

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paskowka Zobacz posta
    Mają taka specjalną regulację panela dlatego producenci podają że od urodzenia. Manduca ma takie specjalne majtki dopczepian (choc nie wiem czy się sprawdzają), a Bondo takie cuś do regulacji (trudno wytłumaczyć - to cuś reguluje szerokość panela). Kapturki mają. Bondo ma na pewno torbę, Manduca nie wiem.
    Mam torbe, a wlasciwie plecaczek do Manduci, ale czy wszystkie maja w komplecie to nie wiem.
    Ciekawa jestem czy ktos uzywal tych Manducowych majtek - do tej pory spotkalam sie raczej z opiniami ze pomimo majtek male dziecko szpagat w Manduce robi.

Chustonówka

Domyślnie

I mam dylemat. kupić bondolino czy manduce?

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mims Zobacz posta
    zastanawiam się jak jest z panelem, skoro można nosić dzieci już od urodzenia...przecież MT trzeba podać wysokość a w tych nosidłach jest ciągle jednakowa. A i czy mają kapturki i tarby do ich pakowania? gdzie można kupić
    W Manduce mozna zmienic wysokosc panela poprzez rozsuniecie suwaka (dwie wysokosci) a w Bondolino mozna zmienic szerokosc (dwie szerokosci).

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

I mam dylemat. kupić bondolino czy manduce?
    Najlepiej by bylo przymierzyc, albo chociaz obejrzec na zywo jedno i drugie.

Chustonówka

Domyślnie

a na lato co lepsze? tzn. z jakich materiałów jest to zrobione?. słyszałam ze manduca z lnu ale nie dam głowy

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

a na lato co lepsze? tzn. z jakich materiałów jest to zrobione?. słyszałam ze manduca z lnu ale nie dam głowy
    Moja Manduca ma sklad 100% biobawelna. Bondolino przypuszczam ze tez jest z bawelny, kiedys przymierzalam Bondolino i pod wzgledem przewiewnosci wydaja sie jednakowe.

W pierszym poscie pisalas ze maz nie lubi wiazac MT. Bondolino ma rzep w pasie ale gora wiazana podobnie jak MT, czy maz to zaakceptuje?

słoneczny_blask
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamatomka Zobacz posta
    Mam torbe, a wlasciwie plecaczek do Manduci, ale czy wszystkie maja w komplecie to nie wiem. ...
    Są różne. Moja nie ma plecaka, tylko coś w rodzaju ekologicznej torby na zakupy z długimi uszami - takimi na ramię. Jest ona wąska i wysoka.
    Ostatnio edytowane przez słoneczny_blask ; 15-05-2010 o 20:04

Chustofanka Awatar gema
    Miejscowość
    Sokółka

Domyślnie

Manduca nie jest od urodzenia... jest od 6 kg... Nie jest z lnu. Jest z bawełny. Ewentualnie z dodatkiem konopii - te wersje nielimitowane. A nie interesowałaś się Tuli? Mam i osobiście uważam, że łatwiej się zakłada niż manduca... Tu masz zdjęcia całkiem dokładne http://kangurkowo.pl/nosidelko-ergon...rgonomics.html
    No i Tuli jest milsze w dotyku jak na mój gust.
    mama Mikroba, żona delfina
    Michulec cycusiał 1 rok 3 miesiące i 2 tygodnie.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gema Zobacz posta
    Manduca nie jest od urodzenia... jest od 6 kg...
    Wg producenta Manduca jest od 3,5 kg czyli mniej wiecej od urodzenia. Przy czym producent zaleca uzywanie specjalnej wkladki w przypadku dzieci miedzy 3,5 a 6 kg, a od 6kg noszenie juz bez tej majtasowatej wkladki. W praktyce dziecko ktore wazy 6 kg bedzie juz za duze do majtasow a za male do noszenia normalnie.

Chustofanka Awatar gema
    Miejscowość
    Sokółka

Domyślnie

masz rację skleiły mi się kartki w instrukcji obsługi! przepraszam. Mea culpa

Edited:
    W praktyce Michał ważył 6500 g i radził sobie bez majtasów doskonale W Tuli wsiadł jak miał 6800 g i też bez kłopotu
    Ostatnio edytowane przez gema ; 16-05-2010 o 08:35

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

Gema, tak spojrzalam na stopke, 4-miesieczniaka nosisz juz w Manduce? I nie robi szpagatu?

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Pożycz i przymierz. Z manduką było mi baaaardzo nie po drodze, natomiast w bondolino zakochałam się od pierwszego założenia. Ma wszystkie dobre cechy nosidła i zalety chusty (no, może oprócz wyglądu ).
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chustofanka Awatar gema
    Miejscowość
    Sokółka

Domyślnie

no właśnie nie robi... ładnie zgina kolanka
    manduca bez wkładki dla mniejszych dzieci:

Tuli:

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wawa

Domyślnie

Gema, na Twoim miejscu bym sie jednak upewnila ze ciezar ciala dzecka spoczywa na pupce i ze nie jest tak ze cale obciazenie jest na nozkach po bokach, a material pod pupka wisi. Manduca limitowana ma ok. 38 cm szerokosci, Tuli nie mialam w rekach, ale wg informacji z netu podobnie. Dla dzecka czteromiesiecznego 38 cm to duzo (ale moze masz wyjatkowo duze dziecko?).

Chustomanka Awatar czarna_zaba
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamatomka Zobacz posta
    Gema, na Twoim miejscu bym sie jednak upewnila ze ciezar ciala dzecka spoczywa na pupce i ze nie jest tak ze cale obciazenie jest na nozkach po bokach, a material pod pupka wisi. Manduca limitowana ma ok. 38 cm szerokosci, Tuli nie mialam w rekach, ale wg informacji z netu podobnie. Dla dzecka czteromiesiecznego 38 cm to duzo (ale moze masz wyjatkowo duze dziecko?).
    Zaniepokoiłyście mnie Też noszę 4,5 miesięcznika, właściwie to właśnie zaczynam. Mój egzemplarz waży 8 kg i nosi rozmiar 74, wiec jak półroczniak właściwie, ale oczywiście jeszcze nie siada. Czy w tej sytuacji manduca to dobry pomysł? Bo muszę przyznać, ze jest prze wygodna
    Ostatnio edytowane przez czarna_zaba ; 16-05-2010 o 16:46 Powód: ort

Uprawnienia umieszczania postów