Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: Zwiazek przyczynowo-skutkowy a wkładki z mikropolaru

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar kubutkowa
    Miejscowość
    Reykjavik / Poznań

Domyślnie Zwiazek przyczynowo-skutkowy a wkładki z mikropolaru

Udało mi sie odnowić kontakty z moją przyjaciółką, która w pażdzierniku spodziewa sie dziecka.Kompletujemy pieluchowe wyprawki ,co nas dość mocno pasjonuje nota bene, i dyskutujemy zawzięcie co kupić itd.
    No i stanęło na wkładkach z mikropolarku.W których pieluchach ich uzywac i w jakim celu?No bo ja sobie tak wyobrażam (tylko sie nie smiejcie jesli sie myle) ze to sie kładzie jako pierwsza warstwe, zeby odprowadzało wilgoć ,prawda?
    No i Anula słusznie zauważyła,że jesli zależy jej zeby dziecko czuło zwiazek przyczynowo-skutkowy miedzy siku a mokro, no to czy to aby ma sens?Tak sobie mysle,ze to i tak nie takie znowu "sucho" jest ,no i ze np w nocy sie dziecko nie odparzy ,czy cuś,ale właściwie co ja tam wiem???

No i taki sobie OT popełnię...
    Wybór pieluch urasta w moich oczach do ...no nie wiem....fizyki kwantowej.Tyle tego jest.Co prawda liste zakupów już mam (dzięki Magda1980) i zmieniac jej nie zamierzam, ale właśnie uświadomiłam sobie ,ze nie mam pojęcia gdzie tę durną wkładkę mikropolarową włożyć.I co wkładac najpierw ,w którą pieluchę....

Acha,jeszcze jedno.Jak sobie oglądam używane pielusie na sprzedaż ,to one są białe w środku.No zupełnie jakby klocka nigdy nie uświadczyły/Czy to po prostu w praniu tak schodzi ,czy to właśnie zasługa tych wkładek czy innych pepierków????

HELP!!!!!!
    Ostatnio edytowane przez kubutkowa ; 15-05-2010 o 02:59

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

U nas klocek się ładnie dopiera, najpóźniej w drugim praniu. Ale dziewczyny stosują EC i wtedy faktycznie nie uświadczy. Jeżeli chodzi i wkładki - to nie wiem dokładnie, bo najwięcej teraz mam kieszonek z mikropolarem właśnie więc niby sucho, a Nikodem z obrzydzeniem zdejmuje zasikaną pieluchę. Dla Jasia miałam formowanki popolini+papierki (więc też sucho) a sytuacja ta sama - ble!

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Magda,to dla noworodka/potem maluszka,więc najsensowniej jest tak z polarkiem:
    malutkiemu dziecku zmienia się bardzo często pieluchę (mówimy tu o godzinie albo każdym siku,a po kupie natychmiast naturalnie),więc polarek/mikropolarek jest bez sensu w domu w dzień,do tego zdarza się,że potrafi wywołać reakcję uczuleniową na skórze.wkładek lub pieluch z mikropolarem używałabym na noc i na wyjścia.w dzień w domu bez tej warstwy.
    u takiego małego dziecka sprawa związku przyczynowo-skutkowego siku=mokro kompletnie nie ma znaczenia wg. mnie.
    co do plam-jeśli spłuczesz kupę bardzo szybko pod zimnym prysznicem i wrzucisz do wiadra nawet na dwa dni,po kupie nie będzie śladu.
    papierki rzadkiej kupy nie zatrzymają,ponadto są nieprzyjemne,ale kupcie rolkę-może przypadnie koleżance do gustu używanie ich.zawsze można ją odsprzedać.
    lepsze od papierków są jakiekolwiek kawałki materiału,może być mikropolar (ale tu zwracam uwagę na możliwość uczulenia).można też używać jakiejś cieńszej frotki czy czystej bawełny.takich kawałków materiału nie szkoda,gdy się nie dopiorą a ochronią samą pieluchę formowaną czy inną droższą niż tetra,ja używałam mikropolarku i flaneli pociętej w kawałki i obrębionej,flanelka do tego zawsze jest miękka.potem jak już kupy były bardziej stałe wyrzuciłam ją.

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

musze sie nie zgodzic w zwiazku z papierkami

owszem, na samym poczatku nie maja one sensu, bo i tak sie kupa przeleje, ale gdy tylko dziecko zaczyna miec uregulowany tryb "kupowy", to jest rewelacyjne rozwiazanie, bo gdy wiesz mniej wiecej , przy ktorym przewinieciu zalaczyc do pieluchy papierek, kupa do niego trafi , a z nim pozniej do toalety, wiec unikniesz zapierania brudnej pieluchy. dodam, ze to nie jest tak cudownie, ze po kazdej kupie "slad nie zostaje" na pieluszce. czasami zostaje, szczegolnie na brzegach (zalezy od kupy, od diety, od rodzaju pieluchy), i w tym momencie papierki sa zbawieniem.

a papierek tylko zasikany smialo wrzucasz z pieluchami do prania i uzywasz wielokrotnie.

no i moim zdaniem papierki wcale nie sa nieprzyjemne...o wiele bardziej nieprzyjemne sa te suche wkladki polarkowe.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

no i dlatego powinny mieć obie rzeczy na stanie
    poza tym są dwa rodzaje papierków:celulozowe z odrobiną wiskozy (bądź wiskozowe) i z włókniny polipropynowej,te pierwsze są biodegradowalne, po kupie możesz bez bólu wywalić do ubikacji bo woda je rozpuści.lub po samym siku prać(celulozowe wytrzymają kilka prań).
    acha, papierki takich firm jak baby ono są z włókniny polipropynowej czyli nie wolno wyrzucać ich do kanalizacji,bo nie są biodegradowalne,w ogóle są jak pampers.mogą zapychać rury.
    ale najekologiczniej jest używać właśnie kawałków naturalnego materiału.
    swoją drogą żadna moja pielucha nie ma śladów po kupie,może dlatego że od razu reaguję odpowiednio,a nie używam żadnych wkładek czy papierków przy piersiowej Maryli od drugiego miesiąca jej życia.
    a przy Majce od początku.

niech Twoja koleżanka spróbuje i papierków i materiału,ja nie znosiłam papierków,dla ułatwienia obsługi dodam,że można je ciąć na pół,bo są duże a przy maluszku wręcz za duże.co rodzi oszczędność jakąś
    a wkładki wsadzamy najbliżej skóry

Chusteryczka Awatar lalika
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Nam papierki obklejaly siusiaka i przestalismy uzywac. Biedny Aldo mial w zasadzie sucha wkladke polarkowa w kieszonce (my tylko kieszonek uzywamy, najwiecej BG), a krocze obklejone zasikanym papierkiem.

Uprawnienia umieszczania postów