Pokaż wyniki od 1 do 20 z 65

Wątek: Lanolinowanie - chyba coś źle zrobiłam :(

Mieszany widok

Chustomanka

Domyślnie

to wtedy płyn

ja piorę ręcznie w mydle, zapieram ewentualne zabrudzenia, płukam i rozwieszam, jest mi tak jakoś szybciej i łatwiej

może szare mydło w płynie dodane bezpośrednio do bębna by się sprawdziło albo takie w kostce rozpuścić we wrzącej wodzie, tylko trzeba uważać z ilością Nie prałam tak otulaczy, ale kiedyś w płatkach mydlanych ubranka dla Zuzi Można spróbować, może się sprawdzi.

edit w pralce wełnę lepiej prać na programach do wełny, wydaje mi się że tam temperatura jest odpowiednio dobierana aby nie sfilcować wełny
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 21-05-2013 o 15:32

Chustomanka Awatar maldita
    Miejscowość
    Wro

Domyślnie

Za mną pierwsze lanolinowanie zakończone sukcesem . Wełniak lepki, bez plam. Korzystałam z lanoliny aptecznej a mieszałam za radą forumek w słoiku i pięknie się wszystko rozpuściło. Wyprałam wełniak w końcu w płynie z lanoliną, którą miała moja mama do swoich wełnianych kołder.
    Najgorsze to zrobić coś pierwszy raz .
    Jeszcze tylko zastanawiam się, czy Wasze dzieci nie narzekają na szorstkość wełny? Nawet po zalanolinowaniu wełna wydaje się być "gryząca"

Chustomanka
    Miejscowość
    Białystok i okolice :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maldita Zobacz posta
    Za mną pierwsze lanolinowanie zakończone sukcesem . Wełniak lepki, bez plam. Korzystałam z lanoliny aptecznej a mieszałam za radą forumek w słoiku i pięknie się wszystko rozpuściło. Wyprałam wełniak w końcu w płynie z lanoliną, którą miała moja mama do swoich wełnianych kołder.
    Jeszcze tylko zastanawiam się, czy Wasze dzieci nie narzekają na szorstkość wełny? Nawet po zalanolinowaniu wełna wydaje się być "gryząca"
    moją córę gryzie ecodidi,ale ostatnio jakoś nie reagowałam na jej bunty i chyba się w końcu przyzwyczaiła

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maldita Zobacz posta
    Fajnie, że się lanolinowanie udało Miałam już różne wełniaki i każdy na swój sposób jest trochę szorstki, nawet merynos, taka jest wełna z natury. Myślę, że po praniu jest już całkiem fajna, miększa, milsza w dotyku. Mój Alek nigdy nie zgłaszał aby go coś gryzło czy było mu niewygodnie - na szczęście Nic właściwości wełny nie zastąpi dlatego ją tak lubię. Myślę, że jak dziecko czegoś nie toleruje to nic na siłę. Z doświadczenia wiem, że w przypadku wełny jest to wielka rzadkość, więc będzie dobrze

Chustomanka
    Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    Fajnie, że się lanolinowanie udało Miałam już różne wełniaki i każdy na swój sposób jest trochę szorstki, nawet merynos, taka jest wełna z natury. Myślę, że po praniu jest już całkiem fajna, miększa, milsza w dotyku. Mój Alek nigdy nie zgłaszał aby go coś gryzło czy było mu niewygodnie - na szczęście Nic właściwości wełny nie zastąpi dlatego ją tak lubię. Myślę, że jak dziecko czegoś nie toleruje to nic na siłę. Z doświadczenia wiem, że w przypadku wełny jest to wielka rzadkość, więc będzie dobrze
    na siłę owszem,ale u nas to raczej na siłę się nie odbywało,po jednym dniu się przyzwyczaiła i w ogóle się nie buntuje,teraz widzę że nie ma dla niej różnicy,czy to wełna,czy to pul,ale ja i tak wolę wełenkę ecodidkową

Chustomanka

Domyślnie

Z tym "na siłę" to nie do końca mi o to chodziło
    Może to właśnie była dla niej nowość i dlatego, no ale dobrze, że się dała przekonać do wełniaków

Chustomanka
    Miejscowość

Domyślnie

Z tym "na siłę" to nie do końca mi o to chodziło
    Może to właśnie była dla niej nowość i dlatego, no ale dobrze, że się dała przekonać do wełniaków
    żałuję tylko,że tak późno zdecydowałam się na ecodidi,bo zawsze wydawało mi się,że gatki będą lepsze,a tu niespodzianka

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lilith83 Zobacz posta
    żałuję tylko,że tak późno zdecydowałam się na ecodidi,bo zawsze wydawało mi się,że gatki będą lepsze,a tu niespodzianka
    Ja lubię i to, i to Teraz, kiedy jest cieplej (hehe, może niekoniecznie mam na myśli dzisiejszy dzień), zostawiam Maksa w formowance i gaciach. Gacie zachodzą nogawkami na część ud i mamy krótkie spodenki.

Chustomanka Awatar maldita
    Miejscowość
    Wro

Domyślnie

Miałam już różne wełniaki i każdy na swój sposób jest trochę szorstki, nawet merynos, taka jest wełna z natury. Myślę, że po praniu jest już całkiem fajna, miększa, milsza w dotyku. Mój Alek nigdy nie zgłaszał aby go coś gryzło czy było mu niewygodnie - na szczęście Nic właściwości wełny nie zastąpi dlatego ją tak lubię. Myślę, że jak dziecko czegoś nie toleruje to nic na siłę. Z doświadczenia wiem, że w przypadku wełny jest to wielka rzadkość, więc będzie dobrze
    Mały nie narzekał, że mu źle w wełnie, więc egzamin zdany . Zwłaszcza, że za nami już noce w wełnie i to bez przecieku. Niby czytałam, że tak to działa, ale nie ma to jak przekonać się na własne oczy .
    Jedyny problem to taki, że akurat w ten otulacz nie mieszczą się niektóre formowanki np. bambusowy puch trudno mi upchnąć. A w gacie jest lepiej zapakować?

Uprawnienia umieszczania postów