Pokaż wyniki od 1 do 20 z 65

Wątek: Lanolinowanie - chyba coś źle zrobiłam :(

Mieszany widok

junona Lanolinowanie - chyba coś źle... 14-05-2010, 08:20
reniason ja zawsze płuczę kilkakrotnie... 14-05-2010, 08:45
mart na opakowaniu lanoliny jest... 14-05-2010, 08:50
junona U mnie nic o occie nie... 14-05-2010, 09:10
magnolia jak gatki się lepią to... 14-05-2010, 13:56
ewinka Ja zawsze tylko trochę... 14-05-2010, 21:08
anqa sorki, znalazłam juz... 18-05-2010, 18:20
stopic Cześć, jestem nowa na forum,... 29-03-2013, 16:57
jul wkładam do miski i moczę... 29-03-2013, 17:35
stopic Wciąż się moczą, trudno... 29-03-2013, 18:46
stopic Przemakają otulacze 08-04-2013, 18:00
kamilam Co włożyłaś pod otulacz może... 08-04-2013, 18:21
stopic Wkładam na noc bambusowe... 08-04-2013, 18:24
kamilam No to niby powinno wytrzymać... 08-04-2013, 19:04
Pat Zależy, JAKIE to są otulacze.... 26-04-2013, 23:21
lilith83 jak to dobrze,że o tym... 27-04-2013, 00:38
Kasandra A czy to zależy od rodzaju... 27-04-2013, 09:54
Pat Swojego hm lanolinowałam... 27-04-2013, 15:57
    Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

wkładam do miski i moczę przez noc - nie wiem, ile trzeba czasu minimum...
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Wciąż się moczą, trudno poczekam dłużej.
    A może któraś z Was mogłaby wkleić linka do sprawdzonego lanolinowania na gorąco, aby nie sfilcować i nie skurczyć otulacza. Będę bardzo wdzięczna, sama nie mogę znaleźć.

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Przemakają otulacze

Przed Świętami lanolinowałam otulacze całą noc - efekty mizerne, bo przeciekają po nocy (wtedy nie zmieniam Dzidzi pieluszki. Lanolinowałam na zimno, otulacze były aż lepkie od lanoliny po wysuszeniu, a tu zonk. Czy trzeba wszystko powtórzyć czy lanolinować na gorąco?
    Kochane - pomóżcie.

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

Co włożyłaś pod otulacz może za mało chłonne dlatego otulacz nie wytrzymał?

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Wkładam na noc bambusowe pieluszki frotte. Ale dziewczyny pisały, że pieluszka jest solidnie mokra a otulacz im trzyma. Ot zagadka.

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

No to niby powinno wytrzymać faktycznie zagadka może spróbuj jeszcze jeden dodatkowy wkład dołożyć, ja lanolinowałam na zimno i jakoś wytrzymywały a miałam tylko hand made. Teraz moja córa siusia na tyle dużo że na noc zakładam jej formowankę bambusową Kokosi albo flanelową Agny i flipa to wytrzymuje super.

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chusteryczka Awatar Sroka
    Miejscowość
    na polnoc od Monachium

Domyślnie

ugotujcie gacie
    ja wrzucalam do gara z woda letnia i lanolina gatki welniaki i nastawialam male grzanie dyrdolilo sie mieszajac az sie zagotowalo, potem odstawialam zeby w tej zupie wystygly.
    nowe gatki troche na poczatku filcowalam. sfilcowane sa szczelniejsze. trzymalo jak beton

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stopic Zobacz posta
    Przed Świętami lanolinowałam otulacze całą noc - efekty mizerne, bo przeciekają po nocy (wtedy nie zmieniam Dzidzi pieluszki. Lanolinowałam na zimno, otulacze były aż lepkie od lanoliny po wysuszeniu, a tu zonk. Czy trzeba wszystko powtórzyć czy lanolinować na gorąco?
    Kochane - pomóżcie.
    Zależy, JAKIE to są otulacze. Z tkaniny? Dzianiny? Dziergane? Filcowane? Niektóre otulacze wymagają kilkukrotnego zalanolinowania - czy na zimno, czy na gorąco.

Chustomanka
    Miejscowość
    Białystok i okolice :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    Zależy, JAKIE to są otulacze. Z tkaniny? Dzianiny? Dziergane? Filcowane? Niektóre otulacze wymagają kilkukrotnego zalanolinowania - czy na zimno, czy na gorąco.
    jak to dobrze,że o tym napisałaś,bo teraz zamiast się wkurzać spróbuję jeszcze raz zalanolinować nowego wełniaka hm Może wtedy będzie trzymać,bo póki co przemaka

Chustofanka

Domyślnie

A czy to zależy od rodzaju lanoliny? Bo mój ecodidi też zaczął po praniu przemakać. Wkładam na noc do ciepłej wody, a tu nic. Wcześniej trzymał mocno.

Chustomanka
    Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasandra Zobacz posta
    A czy to zależy od rodzaju lanoliny? Bo mój ecodidi też zaczął po praniu przemakać. Wkładam na noc do ciepłej wody, a tu nic. Wcześniej trzymał mocno.
    Wydaje mi się,że jednak nie,znaczenie może mieć ilość lanoliny,ja swojego ecodidi zalanolinowałam tak porządnie,że od środka nawet nie namaka,ale lanoliny dałam dość sporo,bo taką czubatą łyżeczkę

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lilith83 Zobacz posta
    jak to dobrze,że o tym napisałaś,bo teraz zamiast się wkurzać spróbuję jeszcze raz zalanolinować nowego wełniaka hm Może wtedy będzie trzymać,bo póki co przemaka
    Swojego hm lanolinowałam 2-krotnie i jest ok. Dzierganego przez jedną forumową mamę lanolinowałam 3 razy i od tego czasu trzymał na mur beton. Z dzierganymi zawsze jest trochę trudniej, ale odwdzięczają się potem Teraz zalanolinowałam pierwszy raz gacie Disany. Ciekną. Na pewno powtórzę drugi raz i trzeci, żeby włókna się dobrze okleiły lanoliną.

Gacie z dzianiny zwykle się rozciągają - to ma ogromne znaczenie dla tego, jak trzyma otulacz.

Chustomanka
    Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    Swojego hm lanolinowałam 2-krotnie i jest ok. Dzierganego przez jedną forumową mamę lanolinowałam 3 razy i od tego czasu trzymał na mur beton. Z dzierganymi zawsze jest trochę trudniej, ale odwdzięczają się potem Teraz zalanolinowałam pierwszy raz gacie Disany. Ciekną. Na pewno powtórzę drugi raz i trzeci, żeby włókna się dobrze okleiły lanoliną.

Gacie z dzianiny zwykle się rozciągają - to ma ogromne znaczenie dla tego, jak trzyma otulacz.
    Tylko,że ten mój hm jest szyty z cieniutkiej wełenki,bo to tkanina sukienkowa,ale mimo wszystko jest gęsto tkana,jedyna nadzieja w kolejnych próbach lanolinowania,na noc postawię ponownie w kuracji i zobaczymy co z tego wyjdzie,bo może faktycznie musi się dobrze okleić

Uprawnienia umieszczania postów