To i ja się podpytamPrzymierzam się do zakupu ergo, ale nie wiem, czy jest sens kupować standardowe, czy raczej Toddler. Młody ma 11 miesięcy i waży 11,5 kg. Ubranka 86.
Co myślicie? Ulu, jak radzisz?
Poszukaj, może znajdziesz tu na forum kogoś ze swojej okolicy, albo z miejsc, w których bywasz (może jest ktoś w Radomia?)
koniec OT-u, przepraszam
synek 08.2011, córeczka 02.2013.
Możesz też dać ogłoszenie na chustostraganie w dziale z pożyczkamiMoże znajdzie się jakaś pomocna mama, która Ci pożyczy (wyśle pocztą).
Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl
My naszego roczniaka nosiliśmy w standardowym Tuli, było bardzo ok na niego. Jeśli masz inne ergo do porównania, to może wymiary i pomogą - panel na dole ma 35 cm szerokości, na wysokość ma 40 cm na środku (czyli w najwyższym punkcie).
Na prawie dwulatka (89 cm wzrostu) standardowe jest już nieco za małe, tzn na wysokość panel jest jeszcze ok - sięga akurat pod pachy, ale kolanka nie są podparte, pewnie te trójkąty załatwiłyby tę sprawę.
makatka, dla nas Tuli było na podobnym etapie za małe. Miłosz był chyba podobny na długość i szerokośćPanel był za krótki i sporo brakowało, żeby sięgnął od kolanka do kolanka. O ile wysokość panelu nie wszystkim może przeszkadzać (bo niektórzy wolą krótsze), o tyle brak materiału po bokach bardzo mnie raził w oczy. No ale teraz są trójkąty "size up"
.
No właśnie... Ignaś spory, ubranka nosi już 12-18 mcy![]()
Sharkah właśnie nie mam żadnego do porównania... Ale tak jak patrzę na zdjęcia, to podejrzewam, że dla nas właśnie będzie panel za krótki... a ja bym chyba wolała, żeby jeszcze mi tak nie wisiał bokami. Tym bardziej, że ruchliwy skubaniec jest.
Pat a masz porównanie do Toddlera?
Jeszcze bym prosiła o opinie mam sporych maluchów![]()
makatka, nie mam porównania - ja mam nosidło szyte na miarę, ale sprawdziłam sobie właśnie wymiary Tula Toddler i wydaje mi się, że będzie jeszcze za duże. Wysokość ok, ale Toddler może być za szeroki przy nóżkach. Ma 48 cm. Dla porównania mogę Ci napisać, że nasze nosidło ma 43 cm szerokości i kupowane było, kiedy Miłosz miał 11 miesięcy.
moja starsza córka miała niewiele pond 7 kg w wieku około roczku więc orientacyjnie raczej należy to traktować
Aś, Julek '08 i Alik '11
Hm, też nie rozumiem tej kilogramowej informacjiDzieci osiągają różną wagę w różnym wieku. Tak sobie myślę, że ze względu na szerokość i wysokość panelu, których dopasowanie jest na wagę złota, może lepiej byłoby podawać długość dziecka?
Sama nie wiem, ale mi by to chyba więcej powiedziało. W każdym razie najlepiej kierować się dwoma zasadami:
a. dziecko samo siada,
b. panel jest świetnie dopasowany.
Przy maluchach dopiero zaczynających przygodę z nosidłami, czyli mających powiedzmy od 6 miesięcy w górę, dopasowanie to podstawa.
dziewczyny, dzięki za wszystkie opinie, dla mnie podobnie jak dla Pat wzrost byłby lepszą informacją niż waga
Tola, absolutnie nic się nie stało, nie ma za co przepraszać, jak wiadomo internet średnio przekazuje nasze emocje i suchy post czasem można nieprawidłowo odebrać![]()
Do tej pory byłam przekonana, że w ergo nosi się siedzące już dziecko, a dziś natknęłam się na informację o wkładce Tuli dla noworodka. Któraś z Was nosiła tak? Pomysł teoretycznie bardzo mi się podoba, może nie tyle dla całkowitego maluszka, ale takiego 2-3 miesiące, który już główkę trochę trzyma, ale sam nie siada, więc do klasycznego MT nie można.
Kto próbował?? Nosidełka są śliczne....ja bym chciała jak najszybciejale bezpieczeństwo maluszka najważniejsze.
Marta, mama Ani (06.2012) , Ambrożego (11.2014) oraz Ignasia (09.2018)
Brawa dla Taty!![]()