gdzieś już tutaj pisalam ze głównie noszą tak tatusiowie....i dawniej kiedy młodego na brzuchu nosiłam patrzyli na mnie z wyższością, ze ja to chyba mam beznadziejne nosidło skoro nie moge w nim dziecka odwrócić aby świat podziwiało ;(
gdzieś już tutaj pisalam ze głównie noszą tak tatusiowie....i dawniej kiedy młodego na brzuchu nosiłam patrzyli na mnie z wyższością, ze ja to chyba mam beznadziejne nosidło skoro nie moge w nim dziecka odwrócić aby świat podziwiało ;(
a ja sie tak zastanawiam, czy tym dzieciom naprawde niewygodnie skoro nie protestują? To ze nosidło jest szkodliwe to jasne, ale moze dzieciaki na nieszczescie tego na razie nie odczuwaja? Na nieszczescie bo jakby odczuwały i protestowały to juz by takich nosideł na rynku nie było
E. 2009
"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski
A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci
chustomama.pl
ja tez sie natykam, niestety w Londynie to powszechna zaraza. dzis np na przystanku stalam z mala w Lemongrassieminela nas "mloda piekna zamozna" z torba od LV (chyba ze podrobka
...i dzieciem w wisiadle BB, na dodatek z pokrowcem przeciwdeszczowym na wisiadle. w takim pokrowcu od razu widac ze dziec nie jest w pozycji fizjologicznej, bo pokrowiec to cienka rurka/plandeka na przedzie, boki pani byly calkowicie wolne.
pomijam juz, ze wsiadlo miala jakos tak zapiete, ze dziec majtal jej sie gdzies na wysokosci kolan niemalze.
pani spojrzala na nas ze zdziwieniem i oczywiscie polusmieszkiem takim jakims...pogardliwym?wspolczujaco-ironicznym?
mile to nie bylo w kazdym razie....
A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci
chustomama.pl
JoShiMa chciałam tylko dopowiedziec ze nie to ze mam watpliwosci co do szkodliwosci nosidel, tylko zaczelam sie zastanawiac nad ewentualnymi argumentami dla innych, po prostu poszłam myslami takim tokiem, że jesli dziecku niewygodnie to protestuje. Zapomniałam na moment o pozakomfortowych czynnikach![]()
E. 2009
"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski
A ja akurat "na zewnatrz" to widziałem do tej pory w Gdańsku 3 osoby w chustach - 1 kobietę i dwóch panów. Ale ja od niedawna zwracam uwagę na chusty. A co do edukacji - to coraz więcej jest np. artykułów w gazetach dla rodziców gdzie jest mowa o chustach. Na temat chust trafiłem czytajac najpierw o nosidłach (aczkolwiek szukałem informacji o nosidłach ergonomicznych) - a jak teraz zwracam juz większą uwagę na tematy związane z noszeniem to informacje o tym są coraz bardziej widoczne.
A ja wczoraj widziałam tatę w chuście zawiązanej jak.... wisiadłoDiecko wisiało na kroczu jakoś tak nisko w ogóle i dyndało, nóżki zupełnie nie odciągnięte, chusta tylko w kroku, więc nóżki wcale nie podparte... Julka była wtedy w wózku, więc nie miałam pretekstu do zagadania, a tatuś tak dumnie się do mnie uśmiechnął...
30 kwietnia 2009 - Julka, nasze wytęsknione szczęścieCztery Aniołki w Niebie.
Jeżeli wierzysz, że pływanie wyszczupla to zobacz jak wieloryb wygląda.(Tytus de Zoo)
o kurcze takiego to jeszcze nie widziałam, ale w smyku poznańskim womar nawet na stojaku wystawiony, a jak!
K. 2009M. 2012
Fajnie, ze znalazlam ten watek bo w tamtym tygodniu przeprowadzilam badzo emocjonalna dyskusje z kierownikiem sklepu dzieciecego na temat nosidelek. Chcialysmy z kolezanka zobaczyc co oferuja w takich najbardziej pospolitych sklepach typu smyk, fartlandia, itd... no i mialam dla nich propozycje edukowania przecietnego rodzica, ktory moze nie mial zadnej stycznosci z chusta lub nosidelkiem ergonomicznym.... No i ... podchodzi pan i pyta czy moze pomoc. Ja najpierw, ze chcialam zobaczyc jaka maja oferte nosidelek i chust. Pan mi pokazal i od razu "pouczyl' ze chust to on nie lubi i nie poleca (juz w tym momencie serce mi zaczelo mocniej bic!) ale bardzo poleca Baby Bjorn bo wedlug niego jest to najlepszej jakosci nosidelko na rynku.. a skoro sam wyprobowal (cuda takie jak) womar i graco to sadzi, ze bjorn jest rewelacyjny. Ja na to, ze nie do konca sie moge z nim zgodzic a on, razem z druga "przemila" pania na nas naskoczyli, ze skad taka opinia, i ze nigdy sie z taka jeszcze nie spotkal...itd.. Zrobilysmy panu wyklad na temat chust i nosidelek ergonomicznych versa wisiadelek. Pan upieral sie przy swoim, ale kazalysmy mu zalozyc nosidelko ergonomiczne (bo twierdzil, ze wisiadlo szybciej sie zaklada), potem przy uzyciu lalki, obrazkow itd... przekonalysmy pana i 'przemila' pania, ze moze jednak cos w tym jest. Zgodzil sie poczytac sobie na forum chusty.info wieczorkiem a nosidelka ergonomiczne do swojego sklepu zamowil!
Za kazdym razem jak jestem w tych sklepach i widze wisiadla to tez mnie skreca... i to tak na maksa!!!!!!!! Znowu serce mi mocniej bije..haha!!!
Mama Amelki 18.12.2006, Julka 19.11.2008 i Leosia 20.03.2013
Nosidełka Ergonomiczne & Chusty TULA:
http://www.BabyTula.pl
Wczoraj na nocy muzeów widziałam mnóstwo rodziców z dziećmi w wisiadłach i ani jednego z chustą.
Jak nic na takie okazje trzeba założyć obwoźne muzeum prawidłowego noszenia![]()
A ja tak rzadko Panów w chustach widuję ze jak już jakiegoś zauważę to sie wzruszam momentalnieA ja akurat "na zewnatrz" to widziałem do tej pory w Gdańsku 3 osoby w chustach - 1 kobietę i dwóch panów.![]()
hmm musisz się chyba z tym pogodzić raczej wątpliwe żeby w hipermarketach chusty sprzedawali biorąc pod uwagę stosunek społeczeństwa do chust i do nosideł, po prostu sprzedają to na co jest zbyt i jak sama piszesz ..."gdzie ja w chuście tam wisiadło..." smutne ale prawdziwe ...
pocieszający jest fakt że w nosidle za długo ponosić się nie da bo plecy wysiadają