Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 23

Wątek: dlaczego przesikuje wielo?

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie dlaczego przesikuje wielo?

Od niedawna testuje wielo, jednak zniechęciłam się bardzo. Moja mała za każdym razem przesikuje pieluchę bokiem, niezależnie od tego czy leży na plecach czy na boku
    Po założeniu ma pieluszke na sobie zaledwie kilka minut i mam do prania całe ubranko i czasem także "siebie" jeżeli ją w tym czasie trzymam na kolanach
    Malutka ma dopiero miesiąc i waży 4 kg
    Testowałam kieszonki i flip. Czy to jest za wcześnie na te pieluszki dla niej? Czy może coś źle zakładam?

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

albo jest zle zapieta, albo zle dopasowana, ewentualnie bardzo zatłuszczona
    moj na pocztaku przesikiwał w mig jedna pieluchę, po prostu byla zle dopadowana na niego
    musisz zobaczyc czy nie jest za luzno przy nogach, czy przy brzuszku

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Chyba są jeszcze za duże. Fran na początku tez przesikiwał. Teraz ma ok 4,5kg i wiekszość kieszonek pasuje i nie przecieka. Jednak HH, które są większe nadal często puszczają bokiem.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

najprawdopodobniej są za duże,najlepiej by było jakbyś miała rozmiarowy otulacz np. 3-6 kilo i tetrę,myślę,że wtedy wycieki by były tylko jakby tetrę zasikała totalnie.
    przy noworodku większość onesize i kieszonek lub AIO bez falban jest za duża bądź bokiem przepuszcza.kieszonki u takiego maluszka są ciut bez sensu,bo drogie,najczęściej w godzinę mokry wkład i bokiem leci.lepiej dopasowany otulacz,tetra i wkładki z polarku.pupa jest mniejsza a w nocy i tak trzeba często zmieniać czy wielo czy jednorazówkę u noworodka.polarek też kupę zatrzyma i łatwiej sprać

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

Spróbuj najpierw włożyć przy pupie tetrę w otulacz, ale też w kieszonki (potraktuj je jako otulacz) i napisz, jak ci się udaje.

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

tetra jakoś mi nie leży :/ i chyba zbyt wygodna jestem... zwątpiłam... cóz może za jakis czas przyjdzie mi natchnienie jak mała troche podrośnie. pieluszki są rzeczywiście troche za luźne przy nózkach i tamtędy wycieka. poza tym są nowe i nie maja jeszcze chłonności na to wychodzi

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blabla0 Zobacz posta
    tetra jakoś mi nie leży :/ i chyba zbyt wygodna jestem... zwątpiłam... cóz może za jakis czas przyjdzie mi natchnienie jak mała troche podrośnie. pieluszki są rzeczywiście troche za luźne przy nózkach i tamtędy wycieka. poza tym są nowe i nie maja jeszcze chłonności na to wychodzi
    Nie zniechęcaj się! Pomyśl, jaką masz alternatywę:
    - bardzo drogie jednorazówki ekologiczne
    - zwykłe jednorazówki, które zawierają bardzo szkodliwe substancje dla Twojego Dziecka - czy tego chcesz dla swojego Skarbu?

Lepiej kup kilka małych, rozmiarowych formowanek (na bazarku zawsze taniej ) i otulaczy ewentualnie kieszonek (ale kieszonki zawsze droższe, choć wygodniejsze w użyciu) - jak zobaczysz, że to działa, bo jak pielusia dopasowana, to nie przelatuje nic, to szybko się przyzwyczaisz i nie będzie takie uciążliwe

Powodzenia!

Chustonówka

Domyślnie

a próbowałaś formowanki ? formowanki lepiej leżą na dziecku.
    Inna sprawa: dopasowanie. Jeśli te są za duże, spróbuj innych. Może pieluszki w danym rozmiarze zamiast one size.

A jakiej budowy jest potomek ??

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blabla0 Zobacz posta
    wiesz,wygoda i lenistwo=droższe pieluchowanie
    czyli jak nie tetra,tylko kieszonki to trzeba kupić kieszonki rozmiar S.
    wina w chłonnośći by była gdyby pielucha po pół godzinie była cała mokra i wtedy przepuszczała mocz nie gdy pielucha jest prawie sucha a wraz wylatuje siusiu.

Chusteryczka Awatar cynthia

Domyślnie

Miałam ten sam problem - ale to dlatego (jak dziewczyny już napisały) że Maryśka miała za małą pupę do kieszonek ja stosuję (nadal bo polubiłam) tetrę i otulacz. A ty jak nie chcesz tetry to kup albo rozmiarowe kieszonki albo formowanki i otulacz
    powodzenia i nie pasuj tak szybko - zobaczysz mała trochę urośnie to już nie będziesz miała tego problemu )
    Poznań w chuście zaprasza!!!

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

mała juz podrosła nico i juz nie wylatuje. robie drugie podejście do wielo. jednak inna rzecz mnie martwi... mam jeszcze za mało pieluch aby je prac osobno- w sumie to chyba nigdy nie bede miec wystarczającej ilości na moja pralke (wsad na 6 kg) i piore razem z innymi rzeczami w 40 st, najpierw oczywiscie same pieluchy wypłukane. Mała miała na sobie każdą z tych pieluszek na sobie może z 5 razy, pieluchy kupione nowe. Teraz już po małym siku śmierdzi strasznie jak tylko body rozpinam, grrr. I mam dylemat- pranie w 60 st kilka pieluch w pralce gdzie nie ma możliwości programu half, czyli zuzycie wody i prądu ogromne nie wchodzi w gre bo popłyne z rachunkami, dorzucanie czegos do prania- hmmm na 60 st to jedynie ręczniki- nie piore ręczników codziennie. Za to pranie tak jak robie to do tej pory- 40 st wraz z innymi rzeczami- śmierdzą te pieluchy strasznie, pomimo dodatku bio oczywiście. CO ROBIĆ?

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A nie możesz prać pieluszki i ubranka na 60 stopni?
    Boisz się, że coś ci się w tej temperaturze stanie z ubraniami?
    Wiesz co generalnie ja tak mam, że zasikana pieluszka nie pachnie zbyt 'przyjaźnie'.
    Ale w końcu, to mocz, także mnie to raczej nie dziwi.
    A jak do tego dojdzie mocz podczas ząbkowanie, to już w ogóle.
    Ja się tym nie przejmuję, pieluszki i tak lądują w zamkniętym wiaderku.
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    A nie możesz prać pieluszki i ubranka na 60 stopni?
    Boisz się, że coś ci się w tej temperaturze stanie z ubraniami?
    Wiesz co generalnie ja tak mam, że zasikana pieluszka nie pachnie zbyt 'przyjaźnie'.
    Ale w końcu, to mocz, także mnie to raczej nie dziwi.
    A jak do tego dojdzie mocz podczas ząbkowanie, to już w ogóle.
    Ja się tym nie przejmuję, pieluszki i tak lądują w zamkniętym wiaderku.
    wiaderka jeszcze nie mam, wkładam pieluchy od razu do pralki. Ubran boje sie prac na 60 st, moga się skurczyc lub zniszczyć echhh. jest jakieś idealne rozwiązanie? drugie podejście do wielo i znow mam słabość. Podpowiedzcie cos, co robic?. Nie chce rezygnować z wielo, choc jestem już tego bliska

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja piorę ubrania na 60 stopni od zawsze i nic im się nie dzieje.
    Zuzanna i Franciszek

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

ok... zaraz nastawie na 60 st z ubrankami, ale sie boje...

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Nic im nie będzie.
    Pytanie jeszcze, czy masz dużo kolorowych ubrań?
    Bo ja kilka mam, ale sprawdzałam, że nie farbują, więc piorę z jasnymi i jest ok.

blabla0
    generalnie nie wiem czy jest sens Cię przekonywać.
    Tego chyba sama musisz chcieć.
    I przede wszystkim nie stresuj się. Nic na siłę.
    Zuzanna i Franciszek

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

własnie pusciłam pralke, zobaczymy co z tego wyjdzie. kolorowych mam sporo, ale one raczej jasne kolorowe - bladoróżowe, bladożółte i bladozielone głównie
    chce pieluchować,ale szukam rozwiązan jak to robić łatwiej i taniej, mam jeszcze wiele wątpliwości, może też dlatego że mój mąż jest bardzo anty i sie zaraz denerwuje jak kupie jakies wielo. Za to z chęcią biega do sklepu po pampki i wynosi zużyte do śmieci też takie "próbowanie" puki co to tez nie jest prawdziwe używanie, bo mam tylko kilka sztuk wielo na razie

Chustofanka Awatar Bodzia_30
    Miejscowość
    Opole/Pogórze

Domyślnie

A nie chcesz spróbować składanki+otulacz? To tańsza wersja, więc mąż może nie będzie narzekać, a pozatym możesz ich mieć dużo więcej, np 20-30 szt i prać co drugo dzień, wtedy masz cały wsad pralki i nie musisz prać z ciuchami tylko osobno? Ja stosuje ręcznik IKEA+otulacz i na to wkładka z polarku żeby miał sucho. Pociełam kocyk polarkowy, ale można kupić lepszy materiał polarkowy, też wyjdzie tanio i dużo. Wiec naprawdę ekonomiczna wersja. Ja mam dwie kieszonki, ale wolę jednak otulacze.

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

probuje i testuje rozne wersje, szukam tej odpowiedniej dla siebie. tetra jakos mnie zniecheciła, jest po praniu twarda i trzeba ja prasowac a wybaczcie, nie cierpie prasowac i robie to tylko wtedy jak musze. probowałam tez reczniki z ikei, tez sa po praniu twarde i poszły do kuchni do wycierania rąk z ubrankami nic sie nie stało na 60st wiec chyba tak to bede prac

Chusteryczka Awatar kamuszyca
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

jeśli boisz się prać na 60st. pierz na 40st., ale najpierw dobrze wypłucz pieluchy z moczu i dodawaj do prania kilka kropelek olejku herbacianego - pieluszki będą ładnie pachnieć. a że zasikane śmierdzą, to raczej oczywiste

Uprawnienia umieszczania postów