Pokaż wyniki od 1 do 20 z 116

Wątek: Jednorazowki vs szmaciaki, czyli fakty, badania, statystyki...

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

green_naranja... bardzo fajny temat.
    Jak czytam te wszystkie składniki jednorazówek, to rzeczywiście włos się jeży.

Nie znam się, ale osobiście nie liczyłabym na to, że jednorazówki innych firm niż pampers są zdrowsze.

-----------------------------------------
    Ja skupiłabym się jeszcze na materiałach takich jak polar i bambus.

1. Polar - 100% poliester, czyli materiał sztuczny, ale oddychający. Do tego odprowadzający wilgoć od skóry.

2. Frota Bambusowa - 90% bambus, 10% poliamid. Antybakteryjny (?), bardzo chłonny po kilku praniach.
    Czytamy ostatnio artykuły, że przetworzona na tkaninę roślina bambusa nie jest już taka antybakteryjna, ze względu na jej przetworzenie chemiczne.
    Czy wszystkie materiały bambusowe dostępne za granicą i do tego dosyć drogie, to jest właśnie ta wiskoza bambusowa?
    Czy bambus, który posiada certyfikat Oeko-Tex 100 jest tą tkaniną nie przetwarzaną chemicznie?
    Czy nie ma się co łudzić, to właśnie tylko ta wiskoza i jedyną jej zaletą jest chłonność?

Nie wiem gdzie się tego można dowiedzieć.

I jak się to wszystko ma w stosunku do jednorazówek i zawartej w nich chemii?
    Czy w takim razie polar i bambus też mogą szkodzić?
    Czy stopień szkodliwości tych materiałów jest jednak bez porównania mniejszy, niż jednorazówki, które tą chemię mają bezpośrednio w sobie?
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 21-05-2010 o 13:36
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustonoszka Awatar minimka83
    Miejscowość
    Far Away

Domyślnie

Yetta, kiedyś trafiłam na fajny tekst Polskiej Izby Odzieżowej, w której obalane są mity na temat bambusa - jego właściwości.
    Uważam jako miłośniczka i zwolenniczka wielorazówek, że należy znać tę opinię - fachowców od tekstyliów w końcu:
    http://www.textiles.pl/g2/2010_01/731_fileot.pdf

Może same będziemy bardziej świadomie podchodzić do pewnych tematów i bardziej rzeczowo dyskutować.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

minimka czytałam ten tekst, właśnie o to mi chodziło między innymi.
    Czy bambus, który ma atest Oeko-Tex 100, to ten sam o którym piszą w tym artykule?

Jeśli tak, to jak się w takim razie ma to wszystko - czyli sztuczny polar i bambus - w stosunku do jednorazówek mających w sobie chemię?
    Zuzanna i Franciszek

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

troszkę teorii:
    Od 1992 roku Oeko-Tex Standard 100 jest wiodącym w świecie znakiem bezpieczeństwa wyrobów włókienniczych. Produkty, którym przyznano ten znak, są wolne od substancji szkodliwych w stężeniach mających negatywny wpływ na stan zdrowia człowieka m.in. pestycydów, chlorofenoli, formaldehydu, barwników alergizujących, zabronionych barwników azowych i ekstrahowalnych metali ciężkich.
    czyli tenże bambus z atestem jest spoko,ale nie posiada żadnych pozytywnych właściwości zdrowotnych typu antybakteryjność.
    polar z atestem tak samo-tylko że polar odgórnie żadnych właściwości zdrowotnych nie ma.
    no i przyznanie atestu nie oznacza chyba,że włókno bambusowe było ekologicznie wytworzone,po prostu nie przekracza norm stężeń szkodliwych substancji.
    a więc produkcja włókna wpływa negatywnie na środowisko i ono samo jakieś substancje szkodliwe posiada,bo nie oszukujmy się,przy takiej produkcji musi coś w tym włóknie pozostać.

Chusteryczka

Domyślnie

magda, to samo sobie pomyślałam, testy dotycza gotowego produktu, a sam proces ich wytwarzania może byc niebezpieczny dla środowiska, to juz tego certyfikatu nie dotyczą. swoja drogą sama jestem ciekawa jak to jest z tymi własciwościami bambusa, bo jeżeli rzeczywiście takich bambus nie posiada, to przecież wszytskie produkty z bambusa, a raczej ich sprzedawcy nas niejako "oszukują"...
    K. 2009M. 2012

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peluche Zobacz posta
    swoja drogą sama jestem ciekawa jak to jest z tymi własciwościami bambusa, bo jeżeli rzeczywiście takich bambus nie posiada, to przecież wszytskie produkty z bambusa, a raczej ich sprzedawcy nas niejako "oszukują"...
    Niejako tak, ale też niejako sami zostali oszukani.

Czyli wyprodukowanie jednorazowej pieluszki jest nie bardzo ekologiczne i podobnie może być z wyprodukowaniem materiału.
    Tyle, że nie tylko materiału na wielorazową pieluszkę, ale materiałów ogólnie do wielu innych produktów i ubrań.
    Generalnie polar, czy bambus wyprodukowane niezbyt ekologicznie, ale jako gotowy produkt nie ma takiego wpływu na skórę dziecka, jak wszystko to co jest w jednorazowej pieluszce.
    Dzięki Magda, o to mi chodziło.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 21-05-2010 o 17:34
    Zuzanna i Franciszek

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    Niejako tak, ale też niejako sami zostali oszukani.

Czyli wyprodukowanie jednorazowej pieluszki jest nie bardzo ekologiczne i podobnie może być z wyprodukowaniem materiału.
    Tyle, że nie tylko materiału na wielorazową pieluszkę, ale materiałów ogólnie do wielu innych produktów i ubrań.
    Generalnie polar, czy bambus wyprodukowane niezbyt ekologicznie, ale jako gotowy produkt nie ma takiego wpływu na skórę dziecka, jak wszystko to co jest w jednorazowej pieluszce.
    Dzięki Magda, o to mi chodziło.
    o właśnie
    też myślę,że sprzedawcy po prostu powielali błędne stwierdzenia nieświadomie.
    mnie kiedyś mart natchnęła do zastanowienia się nad produkcją materiału na pieluchy,gdy szukając formowanek mother-ease czy pisząc o nich zaznaczała,że uznaje jedynie te z niebielonej bawełny.i tak sobie kiedyś nad tym dumałam trochę,ale nie trafiłam na artykuły o włóknie bambusowym.

Uprawnienia umieszczania postów