Pokaż wyniki od 1 do 20 z 116

Wątek: Jednorazowki vs szmaciaki, czyli fakty, badania, statystyki...

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lilith83 Zobacz posta
    Właśnie nie pamiętam,bo na samą czołówkę się nie załapałam(mąż sprawdzał wyniki meczu). Z wypowiedzi wynikało,że pampersy mimo tego,że nie są biodegradowalne,mają taki sam wpływ na środowisko jak pranie pieluch wielorazowych,bo tak samo wpływa zbyt duże zużycie wody,energii i ścieki. W szoku byłam,bardzo się rozczarowałam oglądając,nawet mąż skomentował,ale nie będę powtarzać,bo zbyt niecenzuralne było
    Nawet, jeżeli dla środowiska tak samo szkodliwe, to nie zapominajmy jednak o zdrowiu naszych dzieci Od kiedy mamy wielo nie mamy odparzeń, i zapomnieliśmy co to sudocrem.
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Domyślnie

A ja dzisiaj u nowej Pani dermatolog uslyszalam, ze tetry sa gorsze dla skory pupy dziecka niz jednorazowki gdyz jednorazowki sa tak skonstruowane, zeby oddzielic skore od moczu. Z tego co zrozumialam to Pani zdziwila sie, ze w zlobku gdzie sa jednorazowki jest gorzej niz w domu na wielo -> bo podobno powinno byc odwrotnie .......
    Czy ja o czyms nie wiem?
    Córa '12 Synuś '14

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mama_Asia Zobacz posta
    A ja dzisiaj u nowej Pani dermatolog uslyszalam, ze tetry sa gorsze dla skory pupy dziecka niz jednorazowki gdyz jednorazowki sa tak skonstruowane, zeby oddzielic skore od moczu. Z tego co zrozumialam to Pani zdziwila sie, ze w zlobku gdzie sa jednorazowki jest gorzej niz w domu na wielo -> bo podobno powinno byc odwrotnie .......
    Czy ja o czyms nie wiem?
    Widocznie pani doktor uważa, że wyprodukowany przez dziecko mocz jest bardziej szkodliwy niż pampersowa chemia. Mój profesor zwykł mawiać, że każdy ma takie poglądy, na jakie go stać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat Zobacz posta
    Widocznie pani doktor uważa, że wyprodukowany przez dziecko mocz jest bardziej szkodliwy niż pampersowa chemia. Mój profesor zwykł mawiać, że każdy ma takie poglądy, na jakie go stać

A jeszcze kilka tygodni temu od pediatry i alergologa uslyszalam, ze najlepiej tylko bawelna przy pupie. Ach Ci "specjalisci" Najgorsze, ze musisz przejsc przez dziesieciu zeby wreszcie poczuc, ze moze tym razem trafilo sie na rozsadnego a nie kolejnego konowala...:/
    Córa '12 Synuś '14

Chustoholiczka Awatar AneczkaG
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez melodi Zobacz posta
    Od kiedy mamy wielo nie mamy odparzeń, i zapomnieliśmy co to sudocrem.

Moje dziecię raz widziało sudokrem - jak taka próbkę wyjęlam z opakowania i na półke polożyłam...
    M. 2000- uczę się, nie przeszkadzać!!!, P. 2003 - pięknię się, nie przeszkadzać!!! i F. 2013 - czy ktoś się ze mną pobawi???

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

Tak szczerze to ja mam egzemplarz, któremu nic na pupie nie przeszkadza, zaparzenia w pampersach bywały u nas niezmiernie rzadko i mączka ziemniaczana załatwiała problem w dosłownie kilka godzin, zaczęłam używać wielo z własnych powodów: estetyka, śmieci, zawsze mam pieluchy w domu(nie raz zapomniałam, że się pieluchy kończą), wody zużywam troszkę więcej, za to w śmieciach nie mam już śmierdzących pieluch, a to jest ważne w bloku i z wielką frajdą przebieram córeczkę w nowy wzorek i jeśli chodzi o aspekt ekologiczny - ja się czuję lepiej, gdy nie dokładamy się do tej całej masy pampersów gdzieś tam na śmietnisku dodam jeszcze, że wielorazowe pieluszki mogą powstać z recyklingu, czyli tego co mamy w domu, wtedy jest i ekologicznie i ekonomicznie

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Synek w grudniu skończył rok, a tak się składa, że grudniu mamy też zawsze całoroczne wyrównanie za wodę.
    Po roku używania wielo wyszło nam 18,96zł do dopłacenia za wodę.

Nie żebym jakimś niedowiarkiem była, ale myślałam,że jednak te prania pochłaniają więcej wody Czyli wyszło ekologicznie i baaardzo ekonomicznie
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chustomanka Awatar araszara
    Miejscowość
    południowe okolice Warszawy (dawniej okolice Paryża)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez melodi Zobacz posta
    Synek w grudniu skończył rok, a tak się składa, że grudniu mamy też zawsze całoroczne wyrównanie za wodę.
    Po roku używania wielo wyszło nam 18,96zł do dopłacenia za wodę.

Nie żebym jakimś niedowiarkiem była, ale myślałam,że jednak te prania pochłaniają więcej wody Czyli wyszło ekologicznie i baaardzo ekonomicznie
    Fajnie to czytać
    My nie sprawdzaliśmy kosztów stosowania wielo, ale inaczej już nie potrafimy, to nasz styl życia. Też nie lubimy dokładać się do sterty śmieci. Czasem (w podróży) używamy ekologicznych jednorazówek, ale nie trzymamy w nich dziecka długo. Wracamy do wielo najszybciej jak się da. No i tym sposobem nasze dzieci dopieszczone są, bo częściej trzeba przewijać, a każde przewijanie to też okazja na przytulanie
    Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013

* Mamusia i Tatuś wg 2,5 letniego Karolka

lubimy wielorazowe pieluszki używać i czasem szyć

Domyślnie

Ja dziś policzyłam dokładnie, ile mnie kosztuje pieluchowanie wielorazowe. Jestem ciekawa Waszych opinii
    http://baranowscy.eu/wordpress/?p=1852 Zapraszam!

Domyślnie Jednorazówki to zło :)

Cytat Zamieszczone przez cyberkot Zobacz posta
    Ja dziś policzyłam dokładnie, ile mnie kosztuje pieluchowanie wielorazowe. Jestem ciekawa Waszych opinii
    http://baranowscy.eu/wordpress/?p=1852 Zapraszam!
    I kontynuując temat... dlaczego pieluchy jednorazowe są złe
    http://baranowscy.eu/wordpress/?p=1879 Zapraszam!

Uprawnienia umieszczania postów