A ja dzisiaj u nowej Pani dermatolog uslyszalam, ze tetry sa gorsze dla skory pupy dziecka niz jednorazowki gdyz jednorazowki sa tak skonstruowane, zeby oddzielic skore od moczu. Z tego co zrozumialam to Pani zdziwila sie, ze w zlobku gdzie sa jednorazowki jest gorzej niz w domu na wielo -> bo podobno powinno byc odwrotnie .......
Czy ja o czyms nie wiem?![]()
Córa '12Synuś '14
Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl
Córa '12Synuś '14
Tak szczerze to ja mam egzemplarz, któremu nic na pupie nie przeszkadza, zaparzenia w pampersach bywały u nas niezmiernie rzadko i mączka ziemniaczana załatwiała problem w dosłownie kilka godzin, zaczęłam używać wielo z własnych powodów: estetyka, śmieci, zawsze mam pieluchy w domu(nie raz zapomniałam, że się pieluchy kończą), wody zużywam troszkę więcej, za to w śmieciach nie mam już śmierdzących pieluch, a to jest ważne w bloku
i z wielką frajdą przebieram córeczkę w nowy wzorek
i jeśli chodzi o aspekt ekologiczny - ja się czuję lepiej, gdy nie dokładamy się do tej całej masy pampersów gdzieś tam na śmietnisku
dodam jeszcze, że wielorazowe pieluszki mogą powstać z recyklingu, czyli tego co mamy w domu, wtedy jest i ekologicznie i ekonomicznie
![]()
Synek w grudniu skończył rok, a tak się składa, że grudniu mamy też zawsze całoroczne wyrównanie za wodę.
Po roku używania wielo wyszło nam 18,96zł do dopłacenia za wodę.
Nie żebym jakimś niedowiarkiem była, ale myślałam,że jednak te prania pochłaniają więcej wodyCzyli wyszło ekologicznie i baaardzo ekonomicznie
![]()
'12 Norbi86 > 66 kg !!!
'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'
Fajnie to czytać![]()
My nie sprawdzaliśmy kosztów stosowania wielo, ale inaczej już nie potrafimy, to nasz styl życia. Też nie lubimy dokładać się do sterty śmieci. Czasem (w podróży) używamy ekologicznych jednorazówek, ale nie trzymamy w nich dziecka długo. Wracamy do wielo najszybciej jak się da. No i tym sposobem nasze dzieci dopieszczone są, bo częściej trzeba przewijać, a każde przewijanie to też okazja na przytulanie![]()
Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013
* Mamusia i Tatuś wg 2,5 letniego Karolka
lubimy wielorazowe pieluszki używać i czasem szyć
Ja dziś policzyłam dokładnie, ile mnie kosztuje pieluchowanie wielorazowe. Jestem ciekawa Waszych opinii
http://baranowscy.eu/wordpress/?p=1852 Zapraszam!
I kontynuując temat... dlaczego pieluchy jednorazowe są złe
http://baranowscy.eu/wordpress/?p=1879 Zapraszam!