Pokaż wyniki od 1 do 20 z 116

Wątek: Jednorazowki vs szmaciaki, czyli fakty, badania, statystyki...

Mieszany widok

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p0k Zobacz posta
    Czy to mydełko galsowe nie zatłuszcza pieluchy? Rozumiem, że to wstępne płukanie jest niezbędne żeby mydełko zmyć?
    To wstępne płukanie jest po to, żeby pozbyć się moczu, resztek kupki, żeby całe pranie się w tym nie babrało. Nie zauważyłam większego problemu z zatłuszczaniem pieluch po mydelku. Jednak jak widzę, że plama jest tak wielka, że prawie całą pieluchę muszę namydlić, to na wszelki wypadek wrzucam do gorącej wody z płynem do mycia naczyń.
    Ostatnio edytowane przez larwunia ; 20-06-2013 o 14:10
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Normalnie wskakuję do tego wątku średnio raz w tygodniu, przesyłając niedowierzającym znajomym fakty o jednorazówkach. I coraz więcej przechodzi na wielo Świetny wątek.
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chustoholiczka Awatar Alassea

Domyślnie

Pogratulować znajomych. Moi patrzyli na mnie jak na ufoka.
    Cypisek - [maj 2012], Żabka - [czerwiec 2015]
    Żona, matka, Certyfikowana Doula, Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, CDL

Chustomanka Awatar onka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Ja dodam od siebie, że wielo na prawdę wciąga. Zaczęłam o nich czytać jak młodsza miała 2-3 tygodnie. Najpierw kupiłam 3 kieszonki na próbę, a potem tak utknęłam na bazarku, że teraz mam stosik wystarczający na 3 dni. Zostało mi kilka pampersów, ale jak mam je założyć to żal mi mojego dziecka. Ech, to forum zmienia poglądy drastycznie

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Nam się pampersy bardzo przydały jak padało tylko czasu,bo też mam spory stosik,ale nic nie schło :/
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chustonoszka Awatar bzzzzzzz
    Miejscowość
    Białogard

Domyślnie

polecam dokument na kanale planet, gdzie od pewnego czasu są naprawdę fajne filmy dokumentalne pt. " świat w pieluchach" Dowiedziałam się z niego min. , że w UK państwo dopłaca do wielo a w kanadzie są już firmy zajmujące się praniem pieluch.
    " Jeśli wydaje się, że czegoś nie można zrobić, zawsze znajdzie się ktoś kto o tym nie wie i po prostu to zrobi " A. Einstein.

Tosia - luty 2009 , Ola - luty 2011, Maciek - kwiecień 20 13

Chustonówka

Domyślnie

Tak jest, wygoda i szybkość w zmianie, albo ekonomiczność i naturalność. Ale czy pampersy są takie złe, przecież ci poważniejsi producenci pampersów naprawdę się starają żeby dziecku było wygodnie i nie działa mu się krzywda.

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bzzzzzzz Zobacz posta
    polecam dokument na kanale planet, gdzie od pewnego czasu są naprawdę fajne filmy dokumentalne pt. " świat w pieluchach" Dowiedziałam się z niego min. , że w UK państwo dopłaca do wielo a w kanadzie są już firmy zajmujące się praniem pieluch.
    Ooo, muszę poszukać.

Chustomanka Awatar RoxieSTB
    Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

To prawda. W UK panstwo dopłaca do £30 (jednorazowo) a I firmy piorące tez juz chyba sa

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bzzzzzzz Zobacz posta

Były juz 2 watki o tym filmie
    http://www.chusty.info/forum/showthr...h-quot-Planete
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez onka Zobacz posta
    Ech, to forum zmienia poglądy drastycznie
    podpisuję się obiema rękami!
    zajrzałam TYLKO po chustę, bo mi się to wydało wygodne a po elastyczne napaliłam się na tkaną (następne dziecko wystartuję w tkanej od razu - teraz to wiem)
    a teraz chciałabym się na wielo przerzucić (dotąd, o moja fatalna niewiedzo!, był to dla mnie ląd nieznany kompletnie ), tylko zupełnie nie wiem, jak się do tego zabrać - dziecko już półroczne i za pasem powrót do pracy, dużo czasu jesteśmy poza domem (choć niemal zawsze razem )

no i mąż patrzy podejrzliwie, jak forum otwieram, że chyba mnie do jakiejś sekty wciągnęło

Chustomanka
    Miejscowość
    South East England

Domyślnie

moj maz ma to samo ;D
    i weszlam tutaj tylko o chuste a skonczylam na zakupie pieluch wielo dla blizniaczek ;o;o

Uprawnienia umieszczania postów