Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: "odpieluchowany" maluch - co na noc?

Chustomanka Awatar lidka
    Miejscowość
    Siemianowice Śl.

Domyślnie "odpieluchowany" maluch - co na noc?

Dziewczyny, potrzebuję rady doświadczonych w używaniu wielorazówek
    Bartek od 3 tyg. nie nosi pieluchy, woła siku i wszystko ląduje w nocniku. W ciągu dnia po domu chodzi w bawełnianych majteczkach, na spacer zakładam mu pampersa bądź trenerki(imse vimse), na drzemkę w ciągu dnia - nic, na noc pampka (lub jak zapomne to nic).
    Ponieważ pampek zakładany na spacer czy na noc przeważnie nie jest zesikany, używany jest kilkakrotnie... Po pewnym czasie w środku robią się jakieś grudy, zapięcia sa już byle jakie i w ogóle wymiętolony jest niemiłosiernie, więc wyrzucamy suche pampersy... trochę bez sensu

Moje pytanie - co zakładać Bartkowi na noc zamiast pampka?
    Myślałam o zakupie jakiejś jednej porządnej pieluchy wielorazowej (nie wiem jaka by sie nadała najlepiej i czy jakieś wkładki do niej musiałabym dokupić...nie zgłębiałam jeszcze tematu...)

Drugi wariant - mam otulacz imse vimse (którego już nie używam), chciałabym go wykorzystać na noc... mam jedną flanelową imse i dużo pieluch tetrowych...
    Kupiłam dzisiaj polar i chcę z nich uszyć wkładki do położenia na tetrę, bo z tego co tu wyczytałam, polar blisko skóry pozwala na poczucie suchości dziecka...
    Czy dobrze kombinuję w tym drugim wariancie?
    Czy może polecicie mi inne rozwiązania? Może kupić jakąś dobrą wkładke i wykorzystać otulacz+tetra...
    Czy zakup pieluchy wielorazowej ma jeszcze sens?
    dzięki z góry za wszelkie rady

PS Siku w nocy zdarza się Bartkowi sporadycznie, ale jednak...
    Lidka mama Kuby (02.08.2000) i Bartka (28.11.2006).

Sklep z chustami Storchenwiege
    http://www.koala.info.pl
    Doradca Akademii Noszenia

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz

Domyślnie

jeśli ambitnie podchodzisz do tematu i chcesz z pieluch nocnych zrezygnować, to ja swoim dzieciom zakładam prześcieradło frote podgumowane nie przecieka nawet po wiadrze wody, przez chwilę (kilka dni) dzieci siusiają w łóżko i trzeba mieć naszykowaną drugą zmianę pościeli, ale to wymaga wstawania i wybudzania sie i szybko orientują się że szybciej i wygodniej jest jednak udać się do toalety
    jeśli wolisz nie to chyba najlepsza byłaby jakaś jednorazówka żeby jednak czuł że się zsiusiał
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

hanti chyba blad? o wielorazówke chodziło, nie? Luska nawet jak jej jednorazówka tone waży to nie czuje, ze ma mokro.

Lidka w majty mu włóz tetre, bo przeciez jak juz sporadycznie siuśka to nie oplaca sie wielorazówki kupowac.

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz

Domyślnie

oczywiście wielorazówka miała być
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

Chustomanka Awatar lidka
    Miejscowość
    Siemianowice Śl.

Domyślnie

hanti, wydaje mi się, ze jeszcze jakiś czas nie będę rezygnować z pieluchy na noc. Bartek jest jeszcze mały (19 mies) i na razie fajnie, że szybko załapał sikanie na nocnik w ciągu dnia W nocy budzi się jeszcze często na cycusia, a jakbym zaczęła go wysadzać, to mógłby się wybudzać (ma cienki sen:/) i później długo zasypia (nawet godzinę)
    Lidka mama Kuby (02.08.2000) i Bartka (28.11.2006).

Sklep z chustami Storchenwiege
    http://www.koala.info.pl
    Doradca Akademii Noszenia

Uprawnienia umieszczania postów