Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 100 z 101

Wątek: jestem rozgoryczona wielorazówkami pomóżcie

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Przemywam oczywiście po każdym siusiu mokrą tetrą bądź wacikami a po kupce to kran i mydło i zawsze rano po nocy też.

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Trochę nie wiem, jak Wy to fizycznie robicie to mycie pupy pod kranem - ja jakaś tępa jestem - kiedyś próbowałam, ale dziecko całe mokre było po tej akcji
    U nas też niestety odparzenia i to nie tylko pupci, ale raczej warg sromowych i łechtaczek Na szczęście nie jakieś straszne, ale często zaczerwienione.
    U nas sprawdzał się też Nivea Baby przeciw odparzeniom.
    Polecam też kąpiele w krochmalu - lepsze nawet od mąki - stanowi dobrą warstwę ochronną na noc.

Chustonoszka Awatar czarna_agis
    Miejscowość
    już Wilanów Niski:)

Domyślnie

Jak Inulek była mlodsza to wkładałam ją razem z nóżkami pod kran. Teraz jakby sadzam na brzegu umywalki przerzuconą przez moje przedramię i samą pupkę myję. Przy każdej zmianie pieluchy.
    U nas pupcia wygląda lepiej na wielo niż w pampkach. Nawet ostatnio po nocy w pampersie miała zaczerwienioną i w ciągu dnia po dwóch zmianach wielo praktycznie wszystko zeszło. W razie jakichkolwiek problemów zasypuje mąka ziemniaczaną.

Myślę o tym mydle marsylskim. Tylko skąd je wziąć? Możecie coś polecić?
    Agnieszka, mama Kaliny (3.12.2008), kobieta wyjątkowego mężczyzny

Chustofanka
    Miejscowość
    Żory

Domyślnie

Zajrzyj na wegedzieciaka. Niektóre babki robią same takie mydło z oliwy, soli i sody.

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja mydło marsylskie kupuję tutaj w sklepie stacjonarnym http://www.mydlarnia.info/szare-mydl...73-id-194.aspx
    Podgrzewam w mikrofalówce i dopiero kroje na 6 małych mydełek.
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

mydlo marsylskie jest oczywiscie , jak kazde naturalne, roslinne mydlo, najlepszym mydlem

ale bylabym ostrozna przy uzywaniu go przy kazdorazowym zmienianiu pieluchy. bo, jak kazde mydlo, moze powodowac nadmierne wysuszanie skory, co szczegolnie nie jest dobre dla sluzowki "regionu" genitaliow...

wiec po kupie, owszem, jak najbardziej, czy nawet po nocy...ale juz za dnia po byle siknieciu-nie. wystarczy czysta ciepla woda i dobre osuszenie.

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Przewieszam małą przez łokieć i myję, getry i skarpetki ściągam więc tylko czasem rękaw zmoczy, jak postanowi chwytać wodę

Co do kąpieli w krochmalu. Technicznie(bo już nie raz słyszałam o tym) jak to wykonać? jak zrobić krochmal do kąpieli..poproszę proporcje ilości i temperatury, czy potem to zmyć, ile w tym siedzieć itp
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bodzia_30 Zobacz posta
    Wiem, w nosie mnie kręci od ich zapachu, i obawiam się że przy tych małych odparzeniach, to też nie pomagają. Odstawiam je w cholerkę. Niestety ja przewijak mam na pięterku a łazienka na parterze. Zostaje mi miska z wodą i waciki. Dzięki za poradę.
    Ja tez mam przewijak w pokoju dzieciecym i od poczatku uzywam do przemywania samej wody i wacikow. A do wody w miseczce dodaje troszke oliwki dla dzieci Hipp, zawiera naturalne oleje, nie parafinowy. Jedna polozna mi to doradzila, mowiac, ze niektore 'kupczane' substancje rozpuszczaja sie tylko w tluszczach. Zmieniam wode raz dziennie i teraz juz daje zwykla z kranu. I jeszcze mam przy przewijaku suszarke do wlosow i co ktores przewiniecie susze nia dupke, to tez patent od tej samej poloznej. Zero odparzen. Aha, w dzien uzywamy wielo, w nocy Pampers.
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

Ja mam wysoki kran, wiec chwytam delikwentkę pod kolankami, tyłem do siebie, i pod ten kran podtykam, palcami myjac to i owo Co do kremy, to nam rewelacyjnie sprawdza sie Hipp z olejkiem migdałowym-IMO jedyny, który nie wysusza.
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta
    Przewieszam małą przez łokieć i myję, getry i skarpetki ściągam więc tylko czasem rękaw zmoczy, jak postanowi chwytać wodę

Co do kąpieli w krochmalu. Technicznie(bo już nie raz słyszałam o tym) jak to wykonać? jak zrobić krochmal do kąpieli..poproszę proporcje ilości i temperatury, czy potem to zmyć, ile w tym siedzieć itp
    "Na każdy litr wody trzeba przygotować 5 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej. Odmierz mąkę i rozpuść ją w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dolej do wrzątku, energicznie mieszając, doprowadź do wrzenia. Gdy uzyskasz przezroczysty płyn, wlej go do wody przeznaczonej do kąpieli i wymieszaj, woda powinna pozostawiać na skórze przyjemne uczucie śliskości."

• temperatura wody nie może być za wysoka (przy silnym stanie zapalnym skóry zbyt gorąca woda nasila świąd i mocno podrażnia) - optymalna to 32-36°C
    • najlepiej, gdy czas kąpieli nie przekracza 15 minut, a w przypadku niemowląt i małych dzieci wystarczy kilka minut
    • lekko osuszyć skórę bez pocierania, przyciskając lekko ręcznikiem
    Ostatnio edytowane przez ania mania ; 12-05-2010 o 09:31
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015
    ​2011 [*] 2012 [*] 2014 [*]

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

jak chcę umyc pupę to pupę wkładam do umywalki, sadzam go jakby tak, że nóżki ma na zewnątrz a pupa pod kranem, a jak chcę umyś siuraka, to kładę sobie ręcznik na kolanie, dziecko sadzam na kolanie i myję go po prostu, wtedy ta woda co chlapie nie moczy nas tylko ręcznik, a mały ma spodnie zdjęte a otulacz zdjęty do kostek i tak to wygląda nam jest wygodnie

Chusteryczka Awatar sabcia
    Miejscowość
    Skoczów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewinka Zobacz posta
    Trochę nie wiem, jak Wy to fizycznie robicie to mycie pupy pod kranem - ja jakaś tępa jestem - kiedyś próbowałam, ale dziecko całe mokre było po tej akcji
    U nas też niestety odparzenia i to nie tylko pupci, ale raczej warg sromowych i łechtaczek Na szczęście nie jakieś straszne, ale często zaczerwienione.
    U nas sprawdzał się też Nivea Baby przeciw odparzeniom.
    Polecam też kąpiele w krochmalu - lepsze nawet od mąki - stanowi dobrą warstwę ochronną na noc.
    Ewinko, to może być infekcja grzybiczna, przynajmniej u obu moich córek, takie nawracające zaczerwienienie sromu, to zawsze była infekcja. Lekarka przepisała nam Clotrimazolum (bez recepty jest) i jak ręką odjął. Lepiej to sprawdzić, bo takie nieleczone infekcje mogą być bardzo groźne.
    Zuzanna 06.07.2007
    Liliana 25.06.2009
    Doradca z Doświadczeniem®

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabciass Zobacz posta
    Ewinko, to może być infekcja grzybiczna, przynajmniej u obu moich córek, takie nawracające zaczerwienienie sromu, to zawsze była infekcja. Lekarka przepisała nam Clotrimazolum (bez recepty jest) i jak ręką odjął. Lepiej to sprawdzić, bo takie nieleczone infekcje mogą być bardzo groźne.
    sabciass, wielkie dzięki! jakiś czas temu nawet miałam ochotę z tym iść do lekarza, bo mała pokazywała, że ją boli - nawet przeszła mi przez myśl grzybica i ostatnio chciałam (i chyba to zrobię) założyć wątek na zdrowiu z pytaniem, czy pediatrzy sprawdzają Wasze córki. Nasza sprawdzała gdzieś do roku, ale od kiedy mała lata, lekarka już jej tam nie zagląda, a myślę, że powinna.

Co do krochmalu, to ja gotuję taki gęsty kisiel z ilością mąki na oko, a potem rozpuszczam w wannie, tak żeby woda była śliska i pozostawiała na skórze tę śliskość - oczywiście tego się nie zmywa, bo właśnie tak działa

A zaciekawiło mnie, że kąpiel nie dłużej niż 15 min - i jak to mojej Tuśce wytłumaczyć jak ona zwykle kąpie się godzinę (dosłownie!) a nigdy nie krócej niż pół godziny

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Agis, jak chcesz kawalek mydła na wypróbowanie, to musimy się umówić jakoś
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chustonoszka Awatar czarna_agis
    Miejscowość
    już Wilanów Niski:)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kammik Zobacz posta
    Agis, jak chcesz kawalek mydła na wypróbowanie, to musimy się umówić jakoś
    Chcem, chcem, dobra kobieto!
    Zadzwonię do Ciebie jutro, to się konkretnie umówimy
    Agnieszka, mama Kaliny (3.12.2008), kobieta wyjątkowego mężczyzny

Chustofanka Awatar Kaaska
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Witajcie dziewczyny . Wczoraj byłam na USG bioderek okazało się że Mała ma lekkie odchylenie i mam ją szeroko pieluchować. Więc moje wahania do wielo przeszły szybciutko. Jak mają pomóc od razu je polubiłam dzisiaj cały dzień spędziłyśmy w teterze i otulaczu na szeroko. I nic nie przesiąkło nie przeleciało . Teraz do kieszonki muszę się przekonać i poćwiczyć. Na razie jestem zadowolona

Chustofanka Awatar Bodzia_30
    Miejscowość
    Opole/Pogórze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaaska Zobacz posta
    Witajcie dziewczyny . Wczoraj byłam na USG bioderek okazało się że Mała ma lekkie odchylenie i mam ją szeroko pieluchować. Więc moje wahania do wielo przeszły szybciutko. Jak mają pomóc od razu je polubiłam dzisiaj cały dzień spędziłyśmy w teterze i otulaczu na szeroko. I nic nie przesiąkło nie przeleciało . Teraz do kieszonki muszę się przekonać i poćwiczyć. Na razie jestem zadowolona
    Ale chyba nie cały dzien w jednej tetrze?
    Ja natomiast dzisiaj wypróbowałam wkońcu te ręczniki Ikeowskie - są super, naprawdę, ręcznik+otulacz - genialne. Do kieszonki też wlazły, tylko do formowanki za duże, ale formowanka w rozmiarze M. Więc dlatego. Naprawdę, nie chcę robić im reklamy - ale i tak polecam.

Chustofanka Awatar Kaaska
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bodzia_30 Zobacz posta
    Ale chyba nie cały dzien w jednej tetrze?
    z 10 chyba poszło pieluch tetrowych i nawet z papierków korzystałam super sprawa papierek do kibelka z kupa a pieluch do płukania - wody tyle się nie zużywa przy spieraniu kupy. Dzisiaj się też uczymy i próbujemy . Za szybko nie idzie mi wkładanie bo często czkawkę łapie ale na początku przy pampersach też tak było jak się młoda urodziła .

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ależ się wątek rozrósł Moje rozgoryczenie jest mniejsze, używam tetry/flaneli z flipem na zmianę z kauflandowymi pampkami (po nich jest najlepiej). Odparzenia raz są, raz nie ma, kup troszkę mniej odkąd Hania je jabłko, ale i tak coś koło 5. Myślę, że bardziej polubimy się z wielorazowymi latem.
    No i jeszcze jedno, dużo jeździmy, odwiedziny, wyjścia itp., planujemy dwutygodniową objazdówkę, więc wtedy wielo nie za bardzo, ale fajnie, że taka alternatywa jest

Chustofanka Awatar anesha
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Ja przy pierwszym dziecku wymiękłam z wielo po 3 mcach, a teraz całkiem nieźle nam idzie choć leży w szufladzie kilka jednorazówek (czasem zakładam na wyjście, na wyjazd też będą). Mój synek po jednorazówkach dostał odparzenia, paskudne było i tylko tormentiol pomógł (wiem, wiem kwas borny(?) zły jest ale po 3 posmarowaniach przeszło) i tetra w latawiec +snapy. Teraz niczym nie smaruję, no czasem olejkiem z pestek arbuza, i jest ok. Pupę myjemy pod kranem - położna mi pokazała jak, a po siusiu mokrą myjką przemywam.
    Zakochałam się w środku antybakteryjnym - koniec z prasowaniem!
    Jak ostatnio policzyłam ile wydaliśmy na jednorazówki dla starszej to bym już 3cie dziecko na wielo wychowała.

Super są formowanki Lulu nature (mam konopna i bambuskę), spokojnie całą noc wytrzymują, ale do najtańszych nie należą, niestety.
    Kaaska - jak chcesz by dzieć miał szeroko, to wypróbuj wkład składany Econobum, jest super chłonny, ale ja go nie lubię bo mój synek wygląda jak piłkarz z wieloletnim doświadczeniem...tzn. jego nogi
    Ostatnio edytowane przez anesha ; 17-05-2010 o 15:34
    Anielka I 2008
    Jacek II 2010
    Moje fotografie awolinska.wordpress.com

Uprawnienia umieszczania postów